Elege van az allergiából?

A tapasztalatok alapján az immunterápia már az első évben jelentősen csökkenti a panaszokat, s ezzel együtt az egyéb allergiaellenes gyógyszerekre fordított kiadást is, ugyanakkor a teljes kezelés akár 10 évre megszüntetheti a panaszokat.

Az immunterápiát már több éve alkalmazom jó hatásfokkal - számol be tapasztalatiról dr. Balogh Katalin allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa. Ez a fajta kezelés jelenleg az egyetlen, mely tartós megoldást jelent az allergiás tünetek ellen. Az immunterápia OEP támogatása évek óta megoldatlan kérdés, annak ellenére, hogy a környező országokban igen elterjedt a kezelés finanszírozása. A betegek ennek ellenére keresik, érdeklődnek a kezelés iránt. A leggyakoribb, parlagfű allergia kezelése 6 hónapos terápia esetében 57 ezer forint körüli kiadást jelent a betegek számára. A kezelés teljes időtartama 3-5 év, ezután 10-12 évre az allergiás tünetek megszűnése várható.
Széles körben alkalmazható

"Az elmúlt évek tapasztalatait összegezve elmondhatom, hogy az immunterápiát azok a betegek választják elsősorban, akiknél a gyógyszeres kezeléssel nem érhető el számottevő javulás. Akiknél a tünetek jelentősen rontják az életminőséget: zavarják az éjszakai pihenést, rontják az iskolai, munkahelyi teljesítményt, befolyásolják a szabadidős programokat. Szép eredményeket értünk el gyermekeknél is, esetükben a kezelés 5 éves kor felett alkalmazható. A kezelés szerepe a megelőzésben is jelentős. Allergiás betegek esetében gyakran előfordul, hogy idővel újabb allergiák jelennek meg, s míg kezdetben csak egy, évek múlva akár 6-8 allergén is panaszt okoz. Az immunterápia segíthet megfékezni ezt a folyamatot. Akkor sincs gond, ha ezzel elkéstünk, az immunterápia ugyanis ún. poliszenzitizált betegek kezelésére is alkalmas, akiknél több allergénre is jelentkezik panasz. A betegek többsége ebbe a csoportba tartozik" - mondja dr. Balogh Katalin. Esetükben a kezelés megkezdése előtt több szempontot is figyelembe kell venni, az elvégzett allergiavizsgálat eredménye önmagában nem elegendő a kezelés megkezdéséhez. A kezelés iránt érdeklődő betegeknek érdemes ezért felkészülniük az első orvosi vizsgálatra.Naplóval az orvosnál

Az immunterápiát nemzetközileg elfogadott, az illetékes hazai szakmai kollégiumok által megerősített előírások szabályozzák.

A kezelés megkezdése előtt az első lépés az allergén pontos azonosítása, ez történhet alkaros bőrteszt segítségével, vagy laboratóriumi úton. Az így kapott eredmények mellett az orvos a beteg részletes kikérdezése során szerzett adatokat is figyelembe véve határozza meg a kezelés további menetét. Érdemes ezért otthon már a tervezett vizsgálat előtti hetekben átgondolunk:
  • a panaszok az év melyik időszakában jelentkeznek rendszeresen?
  • a tüneteket a lakásban, munkahelyen, vagy a szabadban érezzük erősebbnek?
  • mely tünetek a leginkább zavaróak?
  • milyen gyógyszereket használtunk eddig?
A kapott vizsgálati eredmények és a páciens beszámolója alapján előfordulhat, hogy a kezelőorvos tüneti napló vezetését írja elő. A tünetek jelentkezésének időszakában, részletesen feljegyezve azok erősségét, időtartamát segíthet a pontos diagnózis, a legerősebb allergén meghatározásában.

A legtöbb panaszt okozó allergén, a parlagfű virágzása csak augusztus közepe-vége körül éri el csúcsidőszakát, a tünetek megelőzésére azonban már most gondolni kell. Pollenallergiás betegek esetében a kezelés a tüneteket kiváltó pollen szóródása előtt 2-4 hónappal kezdődik és folytatódik a virágzás idején is, 1-2 hónapig.

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
-2, +3 °C
Minimum:
-4, +1 °C

Hazánkban hétfon délelőtt többnyire borult lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag