El lehet számoltatni a szemüveget

HáziPatika

A munkavállalók többsége nem tud róla, hogy létezik egy rendelet, amely szerint a munkáltatónak biztosítania kell a munkavállaló éleslátásához szükséges szemüveget.

Szemüveget a dolgozóknak!

Az idén lett nagykorú a rendelet, amely szerint a munkáltatónak biztosítania kell a munkavállaló éleslátásához szükséges szemüveget. A Világgazdaságnak nyilatkozó munkajogász szerint a munkavállalók többsége nem is tud a jogszabályról, ezért nem is kéri számon a munkáltatókon szemüvege támogatását.

Az irodai munkavégzéshez adott szemüveg adómentes elszámolásának feltételei szigorúak, így csak szűk körben van rá lehetőség. Az 1999-es rendelet szerint a munkáltató köteles foglalkozás-egészségügyi orvoshoz küldeni azt a munkavállalót látásvizsgálat céljából, aki rendszeresen, legalább napi négy órán keresztül a képernyő előtt dolgozik. Ezt a vizsgálatot még a képernyős munkavégzés megkezdése előtt kell elvégezni, majd kétévenként megismételni. A rendelet nem rögzíti, hogy a munkáltató mekkora összeget köteles megtéríteni a szemüveg vagy a kontaktlencse árából - írja a lap.

Sok szemüveges nem tudja, mi jár neki
A legtöbb szemüveges nem tudja, mi jár neki

Ami jár, az jár?

A Magyar Látszerész Szövetség adatai szerint másfél millió magyarországi lakos még sosem vett részt szemvizsgálaton, pedig nem lát jól. A szövetség, többek közt, hogy a helyzeten javítson, 2005 óta minden októberben megrendezi a látás hónapját. Az indulás évében 30 ezren, tavaly már 65 ezren vettek részt a szűrővizsgálaton.

A rövidlátás főleg fiatalkorban romolhat, így akár egy-két évente is új szemüvegre lehet szükség. Időskorban az olvasószemüveget kell két-háromévente cserélni. Olvasáshoz 45 éves korban általában már 0,5 dioptriás szemüvegre van szükség, 60-65 éves korban pedig 2,5-3 dioptriásra. Az időskor húsz éve alatt legalább háromszor, négyszer kell cserélni az olvasószemüveget - mondta a Világgazdaságnak Németh János, a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának professzora.

Németh János tájékoztatása szerint egy átlagos, egyszerű távollátásra és egész napos viselésre alkalmas szemüveg 20-50 ezer forintba kerül. Az olvasószemüvegek valamivel olcsóbbak, az árak 20-30 ezer forint közé tehetők. Vannak ennél lényegesen olcsóbb olvasószemüvegek is szupermarketekben vagy drogériákban, de ezeket szakmailag nem javasolják, mert nem illeszkednek az illető egyéni igényeihez, mindenekelőtt a két szem között sokszor fennálló eltéréshez - mondta a professzor.


Magyarországon az ötvenévesnél idősebbek 30-50 százalékának van távollátó szemüvege, 70-90 százalékuknak pedig olvasó. Már akad olyan speciális kontaktlencse, amely lassíthatja a rövidlátás romlását - mondta Németh János.

Az európai lakosság 20,5 százaléka rövidlátó

Egy nemzetközi kutatás szerint 2000-ben az európai lakosság 20,5 százaléka volt rövidlátó - vagyis viselt szemüveget azért, hogy távolra élesebben lásson -, arányuk 2010-re 7 százalékkal nőtt, 2050-re pedig elérheti az 50 százalékot. Tizenhét éve a 24-30 évesek 30 százaléka volt rövidlátó, ebben a korosztályban volt a legtöbb szemüveges. A legkevesebb rövidlátó a 80 évesek között volt. 

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
-2, +3 °C
Minimum:
-7, -2 °C

Hazánkban pénteken délelőtt délnyugat felől sokfelé megnövekszik a felhőzet, de jelentős csapadékra még nem kell számítani.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag