+12° - +32°
Nincs front

Alkalmas vagyok a lézeres szemműtétre! Vagy mégse? (x)

Több tízmillió ember. Régen szemüvegesek, kontaktlencsések voltak, ma úgy látnak, mint bárki más, vagy akár jobban. Szinte mindenki közéjük akar tartozni, aki ma még gyötrődik a segédeszközökkel. Vannak olyanok, akik nem járnának jól egy lézeres látásjavító szemműtéttel. Honnan tudhatja az ember, melyik csoportba tartozik?

Lehet ennek akadálya?  Sajnos lehet. Magyarországon a lézeres látásjavítás terén legtapasztaltabb intézmény a Sasszemklinika. A klinikán 23 év alatt több mint 100 000 kezelést és több százezer vizsgálatot végeztek. Többet, mint az összes hasonló hazai intézmény együttesen. Az intézmény vezető főorvosa, Dr. Árvay Anita válaszol kérdéseinkre:

 

Előfordul, hogy Önök máskép vélekednek egy paciens alkalmasságáról, mint egy hasonló tevékenységet végző klinika?

Dr. Árvay Anita: Igen. Az utóbbi időben egyre több olyan esettel találkozunk, amikor mi nem javasoltuk a műtétet, ennek ellenére máshol megműtötték a pácienst. Most ismét hozzánk fordulnak, mert elégedetlenek az eredménnyel. Ilyenkor nagyon nehezen tudunk már segíteni.

A Sasszemklinikán vizsgáltak hány százaléka alkalmas a lézeres szemműtétre?

Dr. Árvay Anita: "Attól függ, mit értünk az alatt hogy alkalmas. Ha azt, hogy el tudjuk-e végezni a beavatkozást, akkor szinte mindenki alkalmas. Ha azt tekintjük alkalmasnak, akinek célszerű elvégezni a beavatkozást, akkor ez a szám sokkal alacsonyabb. Mi csak azokat tekintjük alkalmasnak, akik tapasztalatunk és legjobb meggyőződésünk szerint hosszú távon is elégedettek lesznek az eredménnyel. Így tekintve a Sasszemklinikához fordulók körülbelül 70%-a alkalmas csupán.  10-ből 3 páciensnek nem javasoljuk a lézeres korrekciót, akkor se, ha a műtét fizikailag kivitelezhető, mert úgy gondoljuk, jelentős esély van arra, hogy később megbánja a beavatkozást.  

Hogyan zajlik az alkalmassági vizsgálat?

Dr. Árvay Anita: A kezelést megelőzően alaposan szűrjük az esetleges kizáró tényezőket. Első lépésben a páciensek számára a lehető legkényelmesebb módon, telefonon vagy online teszünk fel kérdéseket. Ha a válaszok alapján nem merült fel ellenjavallat, akkor kérjük meg a pácienst, hogy fáradjon be a 1,5-2 órás vizsgálatra."

Klinikánkon az elérhető legmodernebb eszközökkel tucatnyi vizsgálatot végzünk. Hazánkban egyedül a Sasszemklinikán található meg pl. a világ legpontosabb, magasabb rendű fénytörési hibák feltérképezésére is alkalmas mérőeszköze, a Peramis.  45.000 mérési pontról szolgáltatott több mint 1 millió adat segítségével térképezi fel a szemet, ami azt jelenti, hogy 30-szor pontosabb, mint egy átlagos mérőeszköz. A vizsgálatok végén a mérési adatok alapján teljes képet kapunk a hozzánk forduló szemének állapotáról. A páciens profilját összehasonlítjuk a 100.000 kezelés adatait tartalmazó adatbázisunkkal és ennek alapján tervezzük meg a műtétet. Ugyanennek az adatbázisnak alapján nagy pontossággal előre tudjuk jósolni a műtét eredményét is. 23 éve fejlesztjük ezt a programot, amely nagyban segíti orvosaink munkáját. Így soha nem egy orvos tapasztalata alapján döntünk, hanem a 23 év alatt összegyűlt kollektív "bölcsesség" alapján. 

lézeres szemműtét

Sasszemklinika - Lézeres szemműtétet megelőző vizsgálat a csúcstechnológiás Scwhind Peramis műszerrel

Mit jelent az, hogy valaki nem alkalmas a lézeres szemműtétre? 

Dr. Árvay Anita: "Két csoport van. Az elsőbe tartoznak azok, akiknél a műtét nem végezhető el, mert valamilyen betegség, állapot nem teszi lehetővé. Ilyen pl. az inzulinnal kezelt cukorbetegség, sok száz más ok mellett. A másodikban azok tartoznak, akiknél a műtét elvégezhető lenne, de tudjuk, hogy   hosszú távon nem lesznek elégedettek az eredménnyel. Sasszemklinika például 50 éves kor előtt nem kezel pluszos dioptriát, mert 50 éves korig megjelenhetnek még olyan rejtett dioptriák, amik miatt ismét szemüveget kell viselnie a páciensnek. A célunk minden esetben az, hogy hosszútávon jó eredményt érjünk el. Ha valakinek nem javasoljuk a műtétet, akkor azt alapos okkal tesszük.

Igaz, hogy a Sasszemklinika nem vállal kockázatot?

Dr. Árvay Anita: Teljesen igaz.  A páciens bőrére pedig különösen nem vállalunk kockázatot.  A kezelést nem javasoljuk amennyiben az alkalmassági vizsgálat során olyan tényezőt tárunk fel, ami kockáztatná a kezelés eredményét és a hosszútávú szemüvegmentességet. Ha a kizáró tényező idővel elmúlhat, akkor várunk és fél, vagy egy év múlva visszahívjuk a pácienst és megismételjük a vizsgálatot. A türelem nagyon meg szokott térülni"

lézeres szemműtét

Sasszemklinika - alkalmassági vizsgálat

Hogy lehet az, hogy az egyik klinika elutasít, de a másik vállalja a műtétet?

Dr. Árvay Anita: "Egyszerűen úgy, hogy mi több és nagyon jól strukturált információ alapján hozzuk meg a döntést. És valóban, nagyon óvatosak vagyunk. Tudjuk, hogy nehéz elfogadni, ha valaki nem alkalmas a kezelésre. Érdemes hinni nekünk, hiszen mi abból élünk, hogy ilyen műtéteket végzünk. Ha azt mondjuk, hogy nem szeretnénk elvégezni a beavatkozást, annak nem az az oka, hogy elment a kedvünk az operálástól, hanem az, hogy úgy véljük, komoly esély van arra, hogy a páciens hosszú távon nem lesz elégedett. Ez az a kockázat, amit nem vállalunk a páciensek érdekében. Ahhoz, hogy egy klinika valós adatokra alapozva ki tudja jelenteni, hogy a kezelései tartós eredményt hoznak, célszerű több évtizedes tapasztalattal rendelkeznie. Klinikánk komoly figyelmet fordít az elmúlt 23 év alatt összegyűlt több milliárd adat elemzésére. A vizsgálati adatok és kontroll eredmények feldolgozására fejlett statisztikai szoftvereket alkalmazunk. Ezekből tudunk következtetni arra, hogy akár 10 vagy 15 év elteltével hogyan alakul a látásélesség, illetve kinek milyen típusú kezelés lenne ideális.

Nem lehet az, hogy máshol azért vállalják a műtétet, mert ott korszerűbb eszközök állnak rendelkezésre?

 Dr. Árvay Anita: Elvileg lehetséges. Gyakorlatilag a Sasszemklinika él azzal a helyzeti előnyével, amit a hatalmas kezelési szám jelent számunkra. Van lehetőségünk beruházni.  Piacvezetőként mindig arra kell törekedjünk, hogy a legkorszerűbb ellátást nyújtsuk. Tudtommal mi vagyunk az egyetlen klinika hazánkban, ahol három lézer dolgozik egy műtőben, hogy mindenkinek az ideális ellátást nyújthassuk. De van hozzáférésünk egy negyedikhez is, ha valakinek nagyon speciális igénye lenne.

Hogyan garantálja a Sasszemklinika a lézeres szemműtét eredményének tartósságát?

Dr. Árvay Anita: "Az alapos vizsgálatok önmagukban is garanciát jelentenek, különösen az elvégzett 100.000 műtét adatait használó szoftver támogatása mellett. Emellett a Sasszemklinika írásban is garanciát vállal az eredményre, már 23 éve. A garancia azt jelenti, hogy az alkalmassági vizsgálat végén írásban rögzítjük a várható eredményt, vagyis azt, hogy mi fog történni, ha az adott páciens szeme úgy reagál, mint a nálunk végzett több mint 100.000 kezelés 99%-a. Ezek után, ha végül a példában szereplő páciens az 1%-ba esik, azaz a szaruhártyája máshogy reagálna a kezelésre, mint az emberek elsöprő többségéé, akkor a klinika díjmentesen megismétli a kezelést a beleegyező nyilatkozatban foglaltak szerint."

Ha Ön is unja már, hogy szemüveg vagy kontaktlencse nélkül nem lát élesen, jelentkezzen a Sasszemklinika ingyenes alkalmassági vizsgálatárahogy akár egy életre megszabaduljon a kontaktlencse és a szemüveg okozta kellemetlenségektől! 

Értékelje a cikket!

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+24, +32 °C
Minimum:
+12, +19 °C

Hazánkban hétfon délelőtt változóan felhős lesz az ég, a Dunántúlon alakulhat ki záporeső, zivatar.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag