Kérdések és válaszok

Édesanyám szívbillentyű műtét előtt áll, és szeretném megtudni mennyire veszélyes ez? És tud-e esetleg ajánlani valakit, aki törődik is a betegeivel.

A HáziPatika.com szakértőjének válasza:

A szívbillentyű-műtét természetesen nem kockázat nélküli, de nyilván csak akkor javasoljuk illetve csak akkor vállalják a szívsebészek is, ha a műtét elmaradásának a kockázata lényegesen nagyobb. A szívsebész kollégák amúgy igencsak oda szoktak figyelni betegeikre, mivel tudják, hogy milyen nagy beavatkozást végeznek. Náluk aztán igazán nincs "kis műtét" - ennek megfelelő az egész csapat hozzállása ezekben az intézetekben.
Az más kérdés, hogy minden ember másmilyen és van olyan beteg aki a szakmailag tökéletes odafigyelést "ridegségnek" éli meg, míg más az orvos emberi közelségét
oktalan és kéretlen "pátyolgatásnak". Legjobb, ha orvos és beteg is elfogadja a másik személyiségét. A beteget mindenesetre hansúlyosan fel kell készíteni a műtét utáni időszakban való "helytállásra", tehát arra, hogy az ápolók utasításainak megfelelően pl. rendszeres légúttisztító köhögéseket kell végezni, felkelni, mozogni kell majd a megfelelő időben, akkor is, amikor ez még fárasztó és bizony fájdalmas is lehet.
dr. Asbót Richard

Cikkek