Kérdések és válaszok

A koleszterinszintemmel van problémám. Nem táplálkozási okok miatt alakult ki, hanem vagy genetikai, vagy májkárosodás miatt lehet. Háziorvosom Lochol XL-t írt fel, amit egyenlőre naponta, késöbb talán ritkábban kell szednem. Majd szeretnék egy másik babát, akkor mi lesz a gyógyszerrel, terhesség alatt ugyanis nem szedhető! Van-e befolyása a koleszterinszintnek a fogamzáshoz, nehezíti-e? Okoz-e valamilyen negativ hatást a terhesség alatt?

A HáziPatika.com szakértőjének válasza:

A terhesség alatt a koleszterincsökkentő kezelés és diéta nem javasolt. Az anyatej zsírtartalmának harmadát ugyanis a koleszterin teszi ki. A koleszterin igen fontos anyag a magzat idegrendszerének (és valamennyi sejthártyájának) felépítésében. Maga a gyógyszer különösebb veszélyt nem
hordoz, de a koleszterin-megvonás károsan hathat a magzatra. Terhesség alatt egyébként is normális a vér koleszterinszintjének növekedése. Összegezve:
helyeslem, ha törődik a vérzsír értékeivel, de ezt ne tegye terhesség és szoptatás alatt. Így célszerű a gyógyszer szedését is a tervezett fogamzás előtt 3 hónappal abbahagyni.

Cikkek