Kérdések és válaszok

Van Magyarországon olyan gyógyfürdő, amely nem veszélyes szívelégtelenségben szenvedőnek, és jó reumatikus fájdalmak kezelésére, enyhítésére?

Reumás fájdalmak kezelésére mindegyik gyógyfürdő alkalmas, ám a szívelégtelenséggel egyik sem javasolt! Azt, hogy lehet-e, a kezelő vagy a fürdő orvosának vizsgálata dönti el konkrétan.

Apukámnál (74 éves) CLL-t diagnosztizáltak egy véletlen vérvétel kapcsán, három éve. Mostanában nagyon lefogyott és idegesebb is. Még semmilyen kezelést nem kapott, de a fehérvérsejt száma 3-4 hónapja nagyobb mértékben romlott, mint eddig. Most 89000 körül van. Mit tudnánk tenni, hogy lassítsuk az emelkedést?

A vérképzőszervi betegségek egy része sokszor nem igényel aktív kezelést, mivel a betegség többször is nyugvó fázisban van. Azonban, ha emelkedik a fehérvérsejtszám és egyéb tünetek is vannak, akkor nem valószínű, hogy otthoni praktikákkal lehet ezen segíteni. Lassítani bármilyen betegségen csak úgy lehet, ha megfelelő a tápláltság és biztosított a beteg nyugalma. Amennyiben kezelőorvosa nem lát módot másra, úgy akkor is kérni kell a tápszereket tőle, ezeket receptre fel lehet írni, illetve diétás nővérrel meg kell beszélni az otthoni étkezést is.

36. hetes terhes vagyok és 33 éves. 3 éve állapítottak meg nálam SM-betegséget a gerincvelőben és az agyvelőben. Kell-e, illetve lehet-e kapnom a H1N1 elleni védőoltásból. Ez nem árt a babának?

Lehet és javasolt is oltani. Jelenleg a járvány reális veszélye felülmúlja az oltóanyag teoretikus rizikóját. Ez autoimmun és SM betegeknél a relapszus esélyét jelenti a fertőzés alatt. Az influenza ellen évek óta javasolt terhesség alatt oltani. Az új típusú influenza kifejezetten súlyos betegséget okoz a terhesség II/III. harmadában.

Van egy jó nagy jobb oldali hydrocelém, ami kb. kacsatojás nagyságú. Milyen hamar kellene elvégezni a műtétet? A műtéten kívül nincs valami gyógyszeres megoldás a folyadék felszívódására? Hogyan zajlik egy ilyen műtét?

A műtét időpontja önön és az azt végző intézet kapacitásán múlik. Nem akut beavatkozás, mely bármi előnyt élvezne. Gyógyszeres kezelése nincs. Általában 2 hét, míg munkába állhat - amennyiben nem fizikai munkát végez -, egyébként 4 hét.

3 hete köhögök,már többféle gyógyszert beszedtem, de semmi hatás. Néha felszakad egy kis váladék, de inkább fuldokló, ugató, száraz a köhögésem. Ez lehet allergia is?

Először fül-orr-gégészeti kivizsgálást javasolnék. Ott a felső légutakat alaposan meg tudják nézni, és látják is, ha allergia áll a tünetek hátterében. Ezen kívül lehet még arcüreg probléma, vagy idültté vált garat- vagy mandulagyulladás is. Ha ott minden rendben lesz, akkor érdemes tüdőgyógyászhoz mennie. Allergia esetén általában a náthás tünetek erősebbek szoktak lenni.

62. évemben járok, több mint 15 éve magas a vérnyomásom, melyre gyógyszereket is szedek, és jó pár éve a koleszterinnel is baj volt, amire szintén gyógyszeres kezelést kapok. Az utóbbi évek azt vettem észre, hogy az éhgyomri cukormérés évek során minden évben feljebb megy. Indultunk 5,8-ról, de ma már 6,8-nál járok. Odafigyelek, hogy mit eszem, ha csak lehet, kiiktatom a cukrot, szénhidrátot, de valahogy nem tudom 6,5-nél lejjebb vinni. Kérdésem az, hogy mit csináljak, hogy lejjebb menjen a cukorszintem.

A vércukor emelkedésére nem a szénhidrátok kiiktatása a megoldás. Viszont kerülje a gyorsan felszívódó szénhidrátokat (fehér liszt, cukor, illetve ezzel készült ételek), fogyasszon rostban gazdag ételeket (zöldség, gyümölcs, teljes kiőrlésű gabonafélék). Egyen többször, keveset és törekedjen az ideális testsúly elérésére. Mozogjon, amennyit tud, a gyógytornász segítségével. Ezzel együtt sem biztos, hogy elkerülhető a gyógyszerszedés. Ha éhgyomri cukra 7 fölé emelkedik, akkor szükség lehet rá, a szövődmények elkerülése érdekében.

59 éves férfi vagyok, a testsúlyom 75 kg és 165 cm magas vagyok. Magas a koleszterinszintem: 7,6 mmol/l; a HDL: 1,42 mmo/l; az LDL: 5,58 mmol/l; triglicerinem: 1,33. Az orvos a kórházban - ahová nagyon nagy szédüléssel kerültem - azt mondta, hogy a kisagy nem kap minden esetben megfelelő mennyiségű vért. Kezelésként kaptam infúziót, amitől jobban is lettem. Elbocsátáskor gyógyszereket kaptam. Ezen kívül más információt nem kaptam, csak annyit, hogy ezeket a gyógyszereket életem végéig szednem kell, és hogy félévente jó lenne, ha visszamennék újabb infúziós kúrára. Mi a teendőm?

Ön enyhén túlsúlyos, ezért mindenképpen ajánlott a normál testsúly elérése. Ehhez segít a megfelelő étrend, amely nem tartalmaz finomított cukrot és fehér lisztet, magas a rosttartalma - főleg gabonarostok -, és minimálisan tartalmaz állati zsiradékot. Emellett fontos a napi rendszerességű testmozgás, de ha eddig nem mozgott, előbb orvosi vizsgálat és állapotfelmérés szükséges. Mindezek mellett feltehetően a gyógyszerszedésre is szükség van folyamatosan, a koleszterinszint rendszeres ellenőrzése mellett.

Édesapámnak a betegségei a COPD, asztma, allergia, szívelégtelenség, Parkinson-kór, túl van egy szívinfarktuson. A forgócsontja is nagyon fáj, nagyon nehezen tud járni. Az orvos által felírt gyógyszereket szedi, de így is sokszor kerül kórházba fellángolások miatt. Mit tudna még tanácsolni az állapota javulása érdekében?

A súlyos COPD-s betegeknél mindenképpen fontos a dohányzásról való leszokás, és az előírt gyógyszerek rendszeres szedése mellett a légzőtorna, illetve rehabilitációs kezelés, mely segít a váladék kiürítésben, a vázizmok erősítésében. Emellett a fertőzések lehetőség szerinti elkerülése, megelőzése, az immunrendszer erősítése is fontos. A lehetőségekről kérdezzék az édesapját kezelő tüdőgyógyász szakorvost!

49 éves férfi vagyok. Lábszárfekélyem volt, kiújult, de elmúlt. Két hónappal ezelőtt visszérműtétem volt mind a két lábamon, viszont a bal lábamon a belső bokától egészen a sípcsont közepéig erősen elváltozott a bőröm színe. Elmúlik idővel vagy kezelnem kell?

A lábszárfekély a visszerek rossz működése miatt van. A kezelés kompressziós pólya és később gyógyharisnya. A kompressziós pólyák alkalmazását szakembertől meg kell tanulni. Az érsebész, aki operálta, bizonyosan ajánlotta a rugalmas pólya alkalmazását. Ő írhatja fel a szükséges kompressziós pólyákat is.

Cikkek