Ez akár életveszélyes is lehet! Miért csak most jött orvoshoz?!

Az elhanyagolt visszér életveszélyes szövődményhez vezethet. Néha már lábszárfekéllyel, súlyos visszeres vérzéssel kerül orvoshoz a beteg. Dr. Daróczy Judit professzor, a Szent István kórház bőrgyógyásza beszél a betegek felelősségéről, kezelésről.

- Muszáj orvosnak is megmutatni, ha valakinek visszeres lesz a lába?

- Igen. Vajon a vakbélgyulladást kezelgetné-e otthon, a szomszédoktól kapott tanácsok alapján? Ugye nem? A visszérbetegség is komoly, a kezeléshez kérjünk orvosi segítséget!

- Megpróbálkozhatunk azért valamilyen gyógyszerrel, gyógymóddal magunk is?

- Nem ajánlom. Rendszeresen duzzadt, fájós lábra nem szabad fájdalomcsillapítót szedni, orvos nélkül gyógyharisnyát választani, dagadt lábra vízhajtót szedni, mások gyógyszereit kipróbálni azért, mert a szomszédnak használt, vagy találomra krémekkel próbálkozni.

- Mit tapasztal? Felkeresik a betegek az orvosokat ilyen panaszokkal?

- Lehet, hogy csak amiatt, hogy a mi osztályunk kiemelten visszérbetegek szövődményeivel foglalkozó centrum, de azt tapasztalom, hogy a betegek már nagyon rossz állapotban érkeznek. Csodálkozom, pontosabban elszörnyülködöm azon, hogy miért nem jutott előbb orvoshoz, vagy miért kapott rossz tanácsot, például azt, hogy majd elmúlik, polcolja fel, hordjon erős harisnyát?!

Nem szabadna, hogy valaki elhanyagolt állapotban kerüljön orvoshoz: a betegség diagnózisához ugyanis nem kell drága műszer, a tünetek könnyen felismerhetőek. A betegségre van megfelelő kezelés, Magyarországon minden kezelési lehetőség rendelkezésre áll, nincs semmi ok, hogy ne időben orvosoljuk a panaszokat.

- Ha minden lehetőség megvan a kezelésre, akkor mégis miért ilyen sok a visszeres ember? A betegek nem fordulnak orvoshoz?

- Meggyőződésem, hogy az emberek nem tájékozottak a visszérbetegségről, holott ez rendkívül gyakori tünet. Gyakran hallom azt a mentegetőzést, hogy a mamának is visszeres a lába, a nagyinak is voltak visszerei, mégis 90 évig élt. Csakhogy ettől az unokának még okozhat súlyos betegséget az elhanyagolt vénabetegég. Előfordul, hogy sokáig csak esztétikai problémának tűnik, aztán hirtelen fájdalom jelentkezik, bőrgyulladás, érpattanás. Ekkor fordulnak pánikszerűen az orvoshoz.

- Mennyire veszélyes a betegség?

- Ha nem kezelik és szövődmények alakulnak ki, akkor felléphet életveszélyes trombózis, embólia, kialakulhat bőrgyulladás, majd fekély. A rosszul diagnosztizált vagy nem kezelt fekély a beteget életveszélybe sodorhatja azáltal, hogy a fekélyen kialakuló baktérium fertőzések vérmérgezéshez vezetnek, akár a végtag amputációja is szükségessé válhat.

- A visszérbetegség gyógyítható?

- Igen gyógyítható, a szövődmények elkerülhetőek, és a már megbetegedett vénák működése karbantartható. A korai elváltozásokat, például a seprűvénákat el is lehet tüntetni, esztétikailag is helyreállítható a szép láb. De hangsúlyozom, csak korán felismerve. A betegnek is tennie kell a gyógyulásért, be kell tartania az orvos tanácsait.

- Milyen terápiás lehetőségek vannak?

- Ha kell, a tágult visszereket a sebész eltávolítja. De kezelhető a betegség orvos által felírt gyógyharisnyával és kompressziós pólyával, gyógytornával, a rizikófaktorok (például túlsúly) csökkentésével. A szájon át szedhető és külsőleg használható gyógyszerek erősítik a meggyengült érfalat, segítik, könnyítik az erek munkáját. A krémek csillapítják a fájdalmat, csökkentik a gyulladást, a heparintartalmúak pedig megakadályozzák, hogy vérrög alakuljon ki a kanyargós erekben.

- Hogyan keletkezhet trombózis a visszeres lábban?

- A meggyengült falú, ezért kanyargóssá vált erekben a vér lassabban folyik. Olyan az ér, mint egy szerpentin, amin csak lassan tudnak haladni az autók, ezért "dugók" alakulnak ki. A trombózis is ilyen dugó, olyan vérrög, ami elállja a vér útját, elzárja az eret.

- Elég, ha egyszerre csak egyféle módon kezelik a betegséget?

- Nem. Az orvos dönti el, hogy a különböző kezelési lehetőségeket hogyan kombinálja a beteg állapotának megfelelően.

- Milyen orvoshoz lehet fordulni visszeres panaszokkal?

- Fel kell keresni először a háziorvost, aki szükség szerint szakrendelőbe irányítja a beteget. Belgyógyász angiológus, érsebész, bőrgyógyász szakmai tanácsaira van szükség.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +11, +16 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhk is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett időnként megnövekszik a felhőzet, elvétve egy-egy zápor kialakulása sem zárható ki. A szél napközben mérsékelt nyugati lesz. Hajnalban 11, 16 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció