Emberklónok a kapu előtt

A reproduktív klónozás az az eljárás, amellyel egy élőlény egyetlen sejtjéből egy új élőlényt hoznak létre - gyakorlatilag szaporítva ezzel az egyedek számát. Ha a klónozás tárgya egy emberi sejt, akkor egy új ember "születik". Nem is kérdés, mekkora erkölcsi és materiális problémákat okozhat ez az eljárás.
Joga van-e az emberiségnek beleszólni a teremtésbe? Joga van-e válogatni? Jó dolog-e az emberi faj genetikai összetételét a pénz törvénye szerint alakítani? Okos dolog-e a Föld népességét mesterségesen is növelni?
És mi lesz a létrejövő emberklónok sorsa? Jogállása az emberi társadalomban?
Ezt a helyzetet elemezte az ENSZ Egyetemének Posztgraduális Tudományok Intézete (United Nations University's Institute of Advanced Studies) és számot vetve a tudomány haladási sebességével, megállapította, hogy csak két választási lehetőség áll az emberiség előtt:
Vagy azonnal egyezményt köt a világ összes országa, hogy betiltsa a reproduktív emberi klónozást (élő személyek létrehozását), és megengedje az egyes országoknak, hogy saját maguk szabályozzák - szigorú keretek között tartva - a terápiás célú (szerv- és szövetelőállítás céljából történő) klónozást.
Vagy pedig azonnal neki kell látni kidolgozni az emberklónok jogainak védelmét szolgáló törvényeket, hogy emberi jogaik, méltóságuk biztosítva legyen, előítélet és diszkrimináció ne sújthassa őket.
Az ENSZ Intézet kutatási beszámolója tegnap, november 12-én látott napvilágot: Elkerülhető-e az Emberi Reproduktív Klónozás: az ENSZ szabályozási lehetőségei címmel.
Gyakorlatilag minden egyes nemzet ellenzi az emberklónozást, több, mit 50 ország törvényileg tiltja. De a nemzetközi egyezményt nem sikerült 2005-ben létrehozni, mert a terápiás, más néven kutatási célú klónozás kérdésében nem tudtak megegyezni.
A nemzetek közösségének döntenie kell, mielőtt a tudomány lekörözi a politikát.
Nemzetközi tilalom érvényesítése nélkül a reproduktív célú emberklónozást, amelyet némelyik országban folytatnak, törvényesnek mondhatja ki a Nemzetközi Bíróság - figyelmeztetnek az ENSZ egyetem kutatói.
Az Ír Emberi Jogi Központ ügyvédje szerint - ha nem helyezik törvényen kívül a klónozást, akkor csak idő kérdése, hogy klónozott emberi személyekkel osztjuk meg a Föld birtoklását, és az emberiségnek vállalnia kell a felelősséget - és teljeskörű emberi jogvédelemben kell részesítenie a klónozással létrejött személyeket.
Egyelőre általános az elutasítás nemzetközi téren a reproduktív emberklónozást illetően, vallási és erkölcsi megfontolásokból, de sokan még inkább praktikus okokból: félnek attól, hogy a még nem eléggé fejlett technológia komoly rendellenességeket, degeneratív betegségeket okozhat a klónokban.
De ahogy az idő és a tudomány halad, a siker esélye növekszik, kikezdheti jelenlegi egyetértést, és a reproduktív klónozás betiltásának lehetősége elúszhat.
A teljes tiltás csak a személyek megduplázására terjedne ki, nem érintené a "regeneratív orvoslást" - azaz a szerv- és szövethelyettesítésre szolgáló klónozást, amellyel a cukorbetegséget, az agyi katasztrófát, a gerincsérülést, az Alzheimer- és a Parkinson-kórt remélik gyógyítani a regeneratív orvoslás hívei.
A klónozást ellenzők nem tartják etikusnak embriók gyártását és elpusztítását csak azért, hogy őssejteket gyártassanak velük, amire a terápiának szüksége van.
Létrehoztak már eddig egér-, birka-, sertés-, szarvasmarha-, kutyaklónokat, és amerikai kutatóknak a nyáron sikerült klónozni első ízben főemlőst: egy rhesus makákót. A majomembriót felnőtt állat sejtjéből hozták létre azért, hogy őssejteket termeljen.
El lehet gondolkodni ennek kapcsán - az emberi szövet- és szervdonorok emberi mivoltáról, az élet, az élőlények méltóságáról vagy éppen árucikké válásáról. Arról is, hogy kit vagy mit kellene védeni törvénnyel: az egyént, akit klónozhatnak, a klónok emberi jogait, az emberiséget a klónoktól...? (EurekAlert)
fuggetlen.hu
(2007.11.13. 10:51)

Életmódváltók: "a nyári alak télen készül"

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiKellemetlen együttlétek

45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiA nők több mint fele tapasztal kellemetlen panaszokat

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beGátizom

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beA medencetájéki izmok mellett szükséges a farizmok, a belső és külső combizmok erősítése is

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Helyzetura

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Egy negyvenes férfi élete egyik legaktívabb korszakát éli

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésFájdalom

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésLüktető fej, sajgó hát, kínzó izomláz - a fájdalomnak sok fajtája létezik, amellyel mindenki találkozik néhányszor életében

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízGyógyvizek

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízErősíti az immunrendszert, harmonizálja a testi szabályozó funkciókat

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanKórházi fertőzés

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanA kórházi fertőzések igen komoly problémát jelentenek szerte a világban

Mi történik a hormonjainkkal tavasszal?Tavasz

Mi történik a hormonjainkkal tavasszal? Mi változik meg ilyenkor, mi történik a testünkben?

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+4, +10 °C
Minimum:
-7, -1 °C

Hazánkban szombaton délelőtt változóan felhős égre számíthatunk, délen lesz a több, északon a kevesebb felhő, csapadék nem alakul ki.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag