Emberklónok a kapu előtt

Kövessen minket!

A reproduktív klónozás az az eljárás, amellyel egy élőlény egyetlen sejtjéből egy új élőlényt hoznak létre - gyakorlatilag szaporítva ezzel az egyedek számát. Ha a klónozás tárgya egy emberi sejt, akkor egy új ember "születik". Nem is kérdés, mekkora erkölcsi és materiális problémákat okozhat ez az eljárás.
Joga van-e az emberiségnek beleszólni a teremtésbe? Joga van-e válogatni? Jó dolog-e az emberi faj genetikai összetételét a pénz törvénye szerint alakítani? Okos dolog-e a Föld népességét mesterségesen is növelni?
És mi lesz a létrejövő emberklónok sorsa? Jogállása az emberi társadalomban?
Ezt a helyzetet elemezte az ENSZ Egyetemének Posztgraduális Tudományok Intézete (United Nations University's Institute of Advanced Studies) és számot vetve a tudomány haladási sebességével, megállapította, hogy csak két választási lehetőség áll az emberiség előtt:
Vagy azonnal egyezményt köt a világ összes országa, hogy betiltsa a reproduktív emberi klónozást (élő személyek létrehozását), és megengedje az egyes országoknak, hogy saját maguk szabályozzák - szigorú keretek között tartva - a terápiás célú (szerv- és szövetelőállítás céljából történő) klónozást.
Vagy pedig azonnal neki kell látni kidolgozni az emberklónok jogainak védelmét szolgáló törvényeket, hogy emberi jogaik, méltóságuk biztosítva legyen, előítélet és diszkrimináció ne sújthassa őket.
Az ENSZ Intézet kutatási beszámolója tegnap, november 12-én látott napvilágot: Elkerülhető-e az Emberi Reproduktív Klónozás: az ENSZ szabályozási lehetőségei címmel.
Gyakorlatilag minden egyes nemzet ellenzi az emberklónozást, több, mit 50 ország törvényileg tiltja. De a nemzetközi egyezményt nem sikerült 2005-ben létrehozni, mert a terápiás, más néven kutatási célú klónozás kérdésében nem tudtak megegyezni.
A nemzetek közösségének döntenie kell, mielőtt a tudomány lekörözi a politikát.
Nemzetközi tilalom érvényesítése nélkül a reproduktív célú emberklónozást, amelyet némelyik országban folytatnak, törvényesnek mondhatja ki a Nemzetközi Bíróság - figyelmeztetnek az ENSZ egyetem kutatói.
Az Ír Emberi Jogi Központ ügyvédje szerint - ha nem helyezik törvényen kívül a klónozást, akkor csak idő kérdése, hogy klónozott emberi személyekkel osztjuk meg a Föld birtoklását, és az emberiségnek vállalnia kell a felelősséget - és teljeskörű emberi jogvédelemben kell részesítenie a klónozással létrejött személyeket.
Egyelőre általános az elutasítás nemzetközi téren a reproduktív emberklónozást illetően, vallási és erkölcsi megfontolásokból, de sokan még inkább praktikus okokból: félnek attól, hogy a még nem eléggé fejlett technológia komoly rendellenességeket, degeneratív betegségeket okozhat a klónokban.
De ahogy az idő és a tudomány halad, a siker esélye növekszik, kikezdheti jelenlegi egyetértést, és a reproduktív klónozás betiltásának lehetősége elúszhat.
A teljes tiltás csak a személyek megduplázására terjedne ki, nem érintené a "regeneratív orvoslást" - azaz a szerv- és szövethelyettesítésre szolgáló klónozást, amellyel a cukorbetegséget, az agyi katasztrófát, a gerincsérülést, az Alzheimer- és a Parkinson-kórt remélik gyógyítani a regeneratív orvoslás hívei.
A klónozást ellenzők nem tartják etikusnak embriók gyártását és elpusztítását csak azért, hogy őssejteket gyártassanak velük, amire a terápiának szüksége van.
Létrehoztak már eddig egér-, birka-, sertés-, szarvasmarha-, kutyaklónokat, és amerikai kutatóknak a nyáron sikerült klónozni első ízben főemlőst: egy rhesus makákót. A majomembriót felnőtt állat sejtjéből hozták létre azért, hogy őssejteket termeljen.
El lehet gondolkodni ennek kapcsán - az emberi szövet- és szervdonorok emberi mivoltáról, az élet, az élőlények méltóságáról vagy éppen árucikké válásáról. Arról is, hogy kit vagy mit kellene védeni törvénnyel: az egyént, akit klónozhatnak, a klónok emberi jogait, az emberiséget a klónoktól...? (EurekAlert)
fuggetlen.hu
(2007.11.13. 10:51)

Nézze meg Ön is: Aranyértippek a szakorvostól

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaDaganatos betegségek

A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaJó néhány testi tünetnek nem tanúsítunk túl nagy jelentőséget

Az alvással így manipulálhatnak minketAlvás

Az alvással így manipulálhatnak minketMi történik velünk, ha nem alszunk?

A szemszárazság enyhítéseSzemszárazság

A szemszárazság enyhítéseMilyen kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre?

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreKegel-gyakorlat

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreLássuk, hogyan végezhetik el a férfiak a hasznos tréninget!

Ételek nátha és megfázás ellenNátha

Ételek nátha és megfázás ellenAz ősz és a tél hagyományosan a megfázás és nátha időszaka is

Olvassa el kapcsolódó cikkeinket

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
0, +6 °C
Minimum:
-3, +2 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt erősen felhős, borult lesz az ég, többfelé várható csapadék.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag