Eleget iszik-e a magyar?

Egészségesebb lesz, aki naponta iszik bort - hangsúlyozták orvosok, borászok és kémikusok a Parlamentben, az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának nyílt napján.
A bor egészségügyi hatásairól évezredekig szélsőséges vélemények keringtek szerte a világban. Hippokratész ókori görög orvos például a bor nyugtató, vizelethajtó, sebgyógyító és hasmenésellenes hatásairól írt. Heltai Gáspár ellenben minden baj okát a borban látta: "Könnyező és pecsenyés szemek, bides lehelletek és fekete fogak, fájó gyomor és reszkető kezek, köszvény és kólika minden testrészben, belek poklossága, olajat izzadó túros lábak és minden más betegségek az italtól származnak" - idézett a 16. századi nagy magyar írótól a rendezvényt megnyitó előadásában Rosivall László, a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Kórélettani Tanszékének professzora, aki szerint a modern orvostudomány igazolja a régiek megfigyeléseit és magyarázatot is ad az ellentmondásokra.
A megfejtés az U-alakú összefüggés a testi bajok és az elfogyasztott bor mennyisége között. A koordinátarendszerbe foglalt kutatási eredmények ugyanis minden esetben ilyen görbét adnak ki. Ez magyarul azt jelenti, hogy például a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata ugyanúgy magas azok körében, akik egyáltalán nem isznak bort, mint azoknál, akik a kelleténél többet isznak - ők vannak az U-betű két szárán, középen pedig a mértékletes fogyasztók, akik napi egy-két pohár bort isznak és jelentősen kisebb valószínűséggel kapnak ilyen betegségeket. Ugyanez igaz egyebek mellett a máj- és a cukorbetegség, valamint a rák legkülönbözőbb fajtáira, és még arra is, hogy az illető mekkora eséllyel leli halálát közlekedési balesetben.
A bor tehát lehet áldás és átok, a legfontosabb ezért a mértékletesség - hangoztatta Rosivall mellett a többi előadó is, akik az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottsága szervezésében tartott, A bor hatása az egészségre - Molekulától a betegágyig című nyílt napon szólaltak fel.
A meghívott előadók a borrendek, a Magyar Bor Akadémia és vezető pincészetek nagy számban megjelent képviselői, illetve orvosok, vegyészek, közéleti személyiségek és politikusok előtt hangsúlyozták, hogy a mértékletes fogyasztó az államnak is jó. Ezt támasztja alá egy amerikai kutatás is az idős korúak borfogyasztási szokásairól. Kimutatták ugyanis, hogy aki naponta iszik egy pohárral, az tovább él és 2 ezer dollárral kevesebbe kerül az egészségügyi rendszernek, mint aki egy korty bort sem iszik.
Minden magyar felnőtt átlagosan 2,5-4 deciliter bort iszik naponta, nagyjából annyit, mint az oroszok. A szakértők szerint ez már sok, ezért aztán a mértékletesség kultúrájának elterjesztése a legfontosabb feladat Magyarországon.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
-1, +5 °C
Minimum:
-8, -2 °C

Hazánkban kedden délelőtt többnyire erősen felhős lesz az ég, helyenként tartósan párás, ködös maradhat az idő.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag