Egészség - bankba fagyasztva

Akár ezer köldökvérmintát is tudnak tárolni húsz évig a múlt héten nyílt Őssejtbankban, az Országos Gyógyintézeti Központban (OGYK). A szolgáltatást - 350 ezer forintért - a szülők vehetik igénybe újszülött gyermekeik számára. - Napról napra komoly lehetőségeket tár fel az őssejtkutatás. Itthon az első lépés megtétele a köldökzsinórvér-őssejtbank működésének elindítása - mondja dr. Regéczy Nóra, a bank vezetője. Ma még egy újszülött köldökzsinórvére áll mínusz 196 Celsius-fokos, folyékony nitrogénben lefagyasztva. Több mint tíz kismama neve pedig a regisztrációs listán szerepel. A szülés az egyetlen alkalom, hogy levegyék ezt az értékes őssejtekkel teli vért. A mintát ugyanis az esetleges átültetés minőségi követelményeinek megfelelő módon kell gyűjteni, szállítani, mélyfagyasztani és tárolni.
Csodálatos átalakulások
Az őssejtek egyedülálló tulajdonsága, hogy önmagukat is megújítva képesek szinte bármilyen, például szív-, izom- vagy idegsejtekké alakulni. A legújabb kísérletben köldökzsinórvérből nyert őssejtek beültetésével sikeresen kezelték az agyvérzésen átesett patkányok agyi károsodását. Emellett különböző szívbetegségek, illetve az Alzheimer-kór őssejtbeültetéssel történő gyógyításának lehetőségét is vizsgálják. Jelenleg sok életet veszélyeztető, főleg a csontvelőt érintő betegség, mint például a leukémia gyógyítására alkalmasak az őssejtek. Az igazsághoz tartozik, hogy annak az esélye, hogy valakinek az említett betegségek miatt szüksége lesz a saját őssejtjeire, rendkívül csekély.
Időtlen időkig
Az orvostudomány azonban rohamléptekkel halad előre, ezért azt még elképzelni sem lehet, hogy húsz év múlva menynyi betegség lenne gyógyítható vagy hányféle szövet képzésére nyílik mód őssejtek segítségével. A tudomány mai állása és a New York-i Állami Egészségügyi Osztály szerint az őssejtek végtelen hosszú ideig tárolhatók folyékony nitrogénben. Az Őssejtbankban a saját célú tárolás mellett majd alapítványi támogatással és egyedi kérelem alapján, kizárólag orvosszakmai engedéllyel is történhet tárolás. - Az, aki saját maga számára kéri a szolgáltatást, és fizet ezért az értékmegőrzésért, ezt ugyanolyan biztonságos keretek között megteheti - mondja a szakember. Regéczy Nóra hozzáteszi: - Az átültetést meghatározó szöveti jellegzetességek nálunk nagyon eltérőek. A keveredő népcsoportok között alig van "közös nevezőnek" tekinthető, adományozásra alkalmas felnőtt "őssejttulajdonos".
Családon belül marad?
Három betegből csupán egy akad, akinek családon belül sikerül megfelelő csontvelődonort találni - mondta dr. Rajczy Katalin, a Magyar Csontvelődonor Regiszter igazgatója. Ilyenkor a nemzetközi segítő hálózat - 42 ország - több millió donorjához fordul. Az adományok harmada másik ország állampolgárát gyógyítja meg. Tavaly húsz magyar beteg kapott nem rokon donortól őssejtet, közülük három gyermek köldökzsinórvért.
A közösségi célú Őssejtbankból szükség esetén gyorsan hozzájut a beteg az őssejtekhez. - Ez egy nagyon fontos szempont, mert a legtöbb súlyos, vérképző- és immunrendszeri betegség esetén a beteg állapota gyorsan változhat - hangsúlyozta Regéczy Nóra. Magyarországon több beteg külföldről, a nemzetközi hálózat segítségével kapott őssejteket. Családon belül testvér is kapott már köldökzsinórvért, például  a Szent László Kórházban, Budapesten. Több menthetetlennek tűnő beteg meggyógyult az őssejtbeültetést követően - mondja Regéczy Nóra. A közösségi bank állami támogatása azonban elengedhetetlen, biztosan kérvényezzük majd a jövő évben.
Az őssejteknek nagy szerepe lesz a gyógyításban A kutatók kiemelt szerepet tulajdonítanak az őssejteknek a cukorbetegség, a szívinfarktus, az Alzheimer-kór és a Parkinson-kór esetében. Arra még nem tudjuk a pontos választ, hogy később milyen betegségek gyógyítására lehetünk képesek. Legfrissebb eredmény, hogy a Los Angeles-i egyetem kutatóinak genetikailag átalakított őssejtekkel sikerült immunissá tenniük pácienseket a HIV-vírussal szemben

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
-2, +3 °C
Minimum:
-4, +1 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, szórványosan várható kisebb havazás.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag