Diabetesz Világnap 2007

A diabétesz világméretű probléma, ezt a tényt az is alátámasztja, hogy 1991. óta ennek a betegségnek is van világnapja, november 14-e. A H. King, Diabetes Care, v. 21, No 8 1998-as statisztikai adatai szerint 1995-ben a fejlődő és fejlett országokban a cukorbetegek száma öszesen 135 millió volt. Jelenleg a betegek száma jóval meghaladja a 200 milliót. A Nemzetközi Diabetesz Szövetség és a WHO előrejelzése 2025-re már 340-380 millió beteget jósol. Riasztóak az adatok, de az előrejelzés beigazolódni látszik.

Magyarországon a lakosság 5-6 %-át érinti a cukorbetegség. Magas azoknak a száma is, akik még nem tudják, hogy diabéteszesek, a tapasztalatok szerint minden nyilvántartott cukorbetegre jut egy fel nem derített eset. A legnagyobb problémát az elhízáshoz társuló cukorbetegség rohamos, világméretű terjedése jelenti.
A diabetesz kezelésében 1921-es év hozott óriási előrelépést, amikor két kanadai orvosnak, Frederick Bantingnak és Charles H. Bestnek sikerült kivonnia a hasnyálmirigyből az életmentő inzulint. Ezért választották 70 évvel később, 1991-ben Banting születésnapját, azaz november 14-ét a Cukorbetegek Világnapjának.
Ki gondolná, hogy ez a mára világszerte elterjedt betegség már az ókorban is ismert volt. Említik ősi egyiptomi papiruszok, valamint foglalkozik vele a több ezer éves ősi kínai és indiai orvostudomány is. Az elnevezés is roppant régi, Demetriosz görög orvos találta ki, aki i. e. 200 körül élt. Alapja a diabainein görög szó, melynek jelentése túláradó vizeletürítés. A középkori arab orvosok, al-Rázi és Avicenna már fontos tünetnek tartották a gyakori cukorvizelést, és megfigyelték, hogy ezeknél a betegeknél gyakrabban fordul elő: fekély, impotencia, sorvadás, furunkulus.( Heinz Schott: A medicina krónikája) Az emberiség történelmét tehát végigkísérte a cukorbetegség, ma pedig az egyik legkiterjedtebb egészségügyi problémának számít.
A Magyar Cukorbetegek Országos Szövetsége / MACOSZ / fontosnak tartja a betegek és egészségesek folyamatos informálását. A világnap alkalmából még inkább szeretnék hangsúlyozni, hogy a cukorbetegek számára létfontosságú a tájékoztatás, az egészségügyi állapot figyelemmel kísérése. Kincses János a MACOSZ elnöke kiemelte, hogy különösen nagy figyelmet kell fordítani az ún. 3-as típusú cukorbetegekre is. Ők azok, az életmód és más egészségügyi problémák miatt veszélyeztetett réteg, akik még nem diabéteszesek, de nagy valószínűséggel azok lesznek. A cukorbetegek biztatása és informálása érdekében a MACOSZ szakmai támogatásával a múlt évben indult útjára az Egészségesebben az egészségeseknél - cukorbetegen? mozgalom is, mely már második éve folyamatosan ráirányítja a betegek figyelmét a hemoglobin A1c szint 7 % alatt tartására, ezáltal a szövődmények kialakulásának csökkentésére.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
0, +5 °C
Minimum:
0, +5 °C

Hazánkban pénteken délelőtt a hideg levegő érkezésének köszönhetően egyre nagyobb területen vált havazásra a csapadék, a déli tájakon eshet havas eső, eső.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag