Csak a forgalmazók elégedettek

Megfenyegették Karsai Józsefet, az MSZP országgyűlési képviselőjét, mert feljelentést tett a rendőrségen az inzulinpatronok és szerelékeik forgalmazásához kapcsolódó visszaélésekről. A képviselő bizonyítékait biztos helyen letétébe helyezte.
Sokkal több cukorbeteg inzulinpumpáját tudná finanszírozni az Országos Egészségbiztosítási Pénztár, ha nem vennék el a hasznukat a készülékeket a gyógyszertárak kikerülésével forgalmazó magáncégek - állította Karsai József MSZP-s országgyűlési képviselő, Battonya polgármestere.
Molnár Barbara, az OEP szóvivője kérdésünkre válaszolva elmondta: lezárult vizsgálatuk a három közül egy forgalmazó cégről, a Med Trust Kft.-ről állapítottaq meg, hogy kevesebb patront adott a betegeknek, mint amennyit az egységcsomag tartalmazott. A cég vállalta, hogy kártalanítják a betegeket, ettől függetlenül az OEP felbontja vele az inzulinpumpák finanszírozására vonatkozó szerződést. A Med Trust Kft. érdi központjában érdeklődésünkre azt közölték: csak jogi képviselőjük, egy győri ügyvédnő nyilatkozhat, őt viszont lapzártánkig nem sikerült elérnünk.
A szerződés felbontásával sem oldódtak meg e gyógyászati segédeszköz forgalmazásának egyéb problémái.
Solt Irma és kislánya, Gyulai Kitti Kecskeméten él.
- Borzasztó, ha az ember gyermekénél három és fél éves korában ilyen betegséget diagnosztizálnak - mondta Solt Irma. - Azt gondoltam: sohasem lennék képes megszúrni a gyermekemet. A három és fél éves kislány a harmadik napon azt mondta: akkor ő adja be magának! Ezért óriási dolog a pumpa: nem kell szúrni, nincs fájdalom, szabadabb az élet.
Maga az inzulinpumpa körülbelül egymillió forintba kerül, tíz százalék önrészt a betegnek kell kifizetniük. További költség az úgynevezett szerelék, amellyel a beteg testére rögzítik az inzulint adagoló pumpát. Már önmagában a százezres saját rész is kirekeszt sok rászorulót. Az is probléma, hogy az egész rendszer a forgalmazó cégek ügynökhálózatán keresztül működik.
Karsai József állítása szerint sokkal drágábban adják el az OEP-nek (így az önrész erejéig a betegeknek is) Magyarországon ezeket az eszközöket, mint a fejlett országokban. Noha jelentős különbség van a pumpák minőségében, az áraik között nincs eltérés. A képviselő szerint, ha átlátható lenne a forgalmazás, akkor bebizonyosodna: komoly tékozlás folyik a biztosítottak pénzével.
Az OEP szóvivője elmondta: az inzulinpumpa az egyedi méltányossági keretből kapható. Ebben a kategóriában a törvény nem teszi lehetővé, hogy az egészségbiztosító versenyeztesse az árakat. A forgalmazóknak kellene kérniük, hogy az OEP befogadja, és normatív módon finanszírozza a gyógyászati segédeszközöket - de nem kérik.
Boóc András, az egyik forgalmazó cég, a Pharma-Marketing Kft. ügyvezető igazgatója kérdésünkre azt felelte: jól működik így a rendszer. A cukorbetegek egy-három százalékánál indokolt csak ez a drága segédeszköz. Boóc András hangsúlyozta: nem "ügynökök", hanem "betegoktatók" azok, akik személyre szabott kapcsolatot tartanak a páciensekkel.
Arra, hogy nincs verseny, ami letörje az árakat, Boóc András azt felelte: szerinte a szolgáltatás minőségében és a szerelék önrészében igenis van verseny. Ha a beteg nem elégedett azzal, amit három hónapos próbaidőre ingyen kapott, válthat. (A betegek szerint ez nem így van.)
A forgalmazóknak így jó, ahogy van: ameddig egyedi méltányosság alapján döntenek, addig az OEP érdemben nem befolyásolhatja az árakat. Fölvetettem az OEP szóvivőjének: miért nem kérhetik a betegek, vagy orvosaik, hogy az egészségbiztosító fogadja be ezt az eszközt is a normatívan támogatottak listájára. Molnár Barbara azt válaszolta: a jogszabályok megváltoztatását a politikusok kezdeményezhetnék. Az egészségbiztosítónál most dolgoznak egy olyan javaslaton, amely lehetővé tenné, hogy meghatározott esetszám, vagy finanszírozási összeg elérése esetén a forgalmazókat jogszabály kötelezze, hogy kérjék a normatív támogatásba való befogadási eljárás megindítását.
l Magyarországon jelenleg 600 ezer felismert cukorbetegről tudnak, közülük 60 ezren 1-es típusú cukorbetegségben szenvednek, így inzulinkezelésre szorulnak.
E betegek közül több mint hétszázan használnak inzulinpumpát, amelyet világszerte az intenzív inzulinkezelés etalonjának tartanak, ugyanis ezzel lehet a legjobban megközelíteni az egészséges szervezetre jellemző inzulinszintet.
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+2, +7 °C
Minimum:
-4, +1 °C

Hazánkban kedden délelőtt fokozatosan növekszik a felhőzet, helyenként futó hózápor, havas eső előfordulhat.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag