Changing Diabetes - együtt gondolkodás a cukorbetegségről

Változásokat sürgetnek a cukorbetegség megítélésének, szűrésének, ellátásának és a finanszírozásának területén a hazánk egyik legfenyegetőbb népegészségügyi problémájának enyhítésére a Changing Diabetes Fórumon Magyarország vezető szakemberei - áll a rendezvényről kiadott sajtóközleményben.

A Magyar Diabetes Társaság által szervezett konferencián beszéltek arról, hogy milyen lépések szükségesek a cukorbetegség terjedésének megakadályozására. Az esemény fővédnöke Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke és Székely Tamás egészségügyi miniszter volt.

A Changing Diabetes Fórumon vezető szakemberek, betegszervezetek képviselői és a döntéshozók előadásokat hallgattak arról, hogy a betegség felismerése, különösen a 2-es típusú kórformában gyakran késik.

Cukorbetegség

Cukorbetegség
A későn felismert cukorbetegség mind a keringési kockázat, mind a késői kis- és nagy-érszövődmények tekintetében jelentős egészséghátrányt jelent. A betegség időben történő felismerése és hatékony kezelése népegészségügyi jelentőségű. A cukorbetegség előfordulásának tekintetében a növekedés üteme a fiatal korcsoportokban a legerősebb. A következő 15 évben az ötévesnél fiatalabb diabéteszes gyermekek száma várhatóan megduplázódik majd, a 15 év alattiak száma pedig mintegy 70 százalékkal nő.

A cukorbetegségben szenvedő betegek egészségügyi ellátásának költsége már napjainkban is az OEP természetbeni kiadásainak 10 százalékánál nagyobb összegét teszi ki. Az előrejelzések alapján a diabetes mellitusban szenvedő betegek száma a jövőben jelenősen növekedni fog. Jelenleg a gyógyszeres kezelést kapó betegek kezelése a hazai GDP 0.5 százalékát teszi ki.
"A konferencia célja az volt, hogy konszenzuson alapuló, konkrét javaslatokat adjunk a szűrés, a megelőzés, az ellátás és a finanszírozás területén" - nyilatkozta Prof. dr. Winkler Gábor, a Magyar Diabetes Társaság elnöke.

A fotót Rédley Tamás készítette.
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
-2, +3 °C
Minimum:
-4, +1 °C

Hazánkban hétfon délelőtt többnyire borult lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag