Az önkéntesség segít a gyógyíthatatlan kóron

A Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány (MSMBA) és az Ökumenikus Segélyszervezet egy éve indította a betegeket segítő önkéntes programját.

Hazánkban 6-8 ezerre tehető az Sclerosis Multiplex (SM) betegek száma, mintegy kétharmadukkal áll szorosabb kapcsolatban a Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alalpítvány (MSMBA). Megközelítőleg háromezer betegnek van szüksége gyógyszeres kezelésre, egy részük számára a legújabb gyógyszeres terápiák jelenthetnek segítséget. Minden érintett számára fontos az is, hogy a kiegészítő kezelések, illetve a rehabilitáció lehetősége is minden régióban elérhető legyen. A megfelelő kezelés és rehabilitáció igényén túl sok beteg fizikai állapota, szociális helyzete miatt is rendszeres segítségre szorul. Egy éve indult az a modellprogram, amely erre a problémára keresett máshol, máskor is adaptálható megoldást. Keretében mintegy 40 nehezen mozgó SM-es élete lett könnyebb a fővárosban és Békés megyében.

Modell a segítséghez: képzett önkéntesek bevetésen

Budapesten három turnusban készítette fel a "Segíts Másokon!" (SM) Önkéntes hálózat önkénteseit az Ökumenkus Segélyszervezet. A programban 39-en kaptak képzést, 31-en három hónapig segítettek, 25-en pedig mindvégig kitartottak önkéntesként. Közülük 3-an maguk is érintettek az SM-ben, ők sorstársaiknak segítettek. Az önkéntesektől a modellszakasz végéig 19 SM beteg kapott rendszeres otthoni segítséget. A betegek igényei változóak voltak, de szinte mindegyikük vágyott arra, hogy beszélgethessen az önkéntessel.

Fotó: Mezei Mónika

A legtöbben hasznát vették a segítségnek a házimunkában, bevásárlásban, igényelték a támogatást az ügyintézésben, kísérés, vagy szállítás formájában is. Volt, akinek az étkezés előkészítésében és lebonyolításában volt szüksége segítségre, vagy éppen a ház körüli munkában.

Jobb hozzáférés a cél

Az MSMBA létrejötte óta azért dolgozik, hogy az szélesebb hozzáférést érjen el a magyar SM-betegek számára a terápiákhoz, a rehabilitációhoz és minden olyan lehetőséghez, amely életüket segítheti - mondja Nadabánné Benyik Éva, a szervezet ügyvezető titkára, aki közel 23 éve küzd a betegséggel. "Az idei év nemcsak az önkéntes programmal jelent előrelépést a betegközösség számára, de hamarosan a rehabilitációban is bekövetkezhet a régóta várt fejlődés első nagy lépése".

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+19, +24 °C
Minimum:
+5, +10 °C

Délelőtt a Dunántúlon közepesen gomolyfelhős, másutt gyengén fátyolfelhős vagy derült idő várható csapadék nélkül.

Egészséget befolyásoló hatások:
N/A

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag