Az alacsony vércukorszint nem növeli a halálozás kockázatát

A valaha volt legnagyobb nemzetközi vizsgálat első eredményei szerint a kettes típusú diabétesz nincs bizonyíték arra, hogy az alacsony(abb) vércukorszint érdekében folytatott intenzív terápia - "erőteljes kezelés" - növelné a halálozás kockázatát - jelentették be a nemzetközi team kutatói szerdán.
Az eredmények ellentmondanak a múlt héten nyilvánosságra hozott amerikai vizsgálatnak, amely a vércukorszínt "szoros" ellenőrzésének hatását vizsgálta a diabéteszes betegek magas rizikófaktorú csoportjánál.
Az amerikai úgynevezett Accord-vizsgálat adatai szerint kissé emelkedik a halálozás azon diabéteszes betegek között, akiknél a vércukor szintjét sikerült a normális értékek közelébe levinni.
Az Accord-vizsgálat eredményei ugyancsak ellentmondtak az általánosan elfogadott egészségügyi téziseknek, amelyek szerint a diabéteszes betegeknél a vércukorszintnek a normális értékekhez való közelítése csökkenti a szívroham, a vesebántalmak, az agyi érkatasztrófa, illetve a vakság kialakulásának kockázatát.
A meglepő eredmények arra ösztönözték az Advance elnevezésű nagyszabású kutatásban résztvevő tudósokat, hogy megvizsgálják: magasabb-e a halálozási rizikó az azonos intenzív terápiában részesülő cukorbetegeknél. A kutatók nem találtak ilyen összefüggést.
"A vizsgálat közbülső eredményei nem támasztották alá az Accord-tanulmány által felvázolt kedvezőtlen halálozási trendet" - hangsúlyozta közleményében Rory Collins, az Oxfordi Egyetem professzora, aki az Advance-kutatás monitoring és biztonsági bizottságának elnöke is egyben.
Mint Rory Collins rámutatott, az Advance-eredmények kétszer annyi adaton, s ugyanolyan vércukorkontrollon alapulnak, mint az Accord-tanulmány.
Az amerikai Nemzeti Szív-, Tüdő- és Hematológiai intézet (National Heart, Lung and Blood Institute) a múlt héten állította le az Accord-vizsgálat keretében végzett intenzív vércukorszínt-terápiát, s helyette kevésbé "agresszív" kezelést irányzott elő a kutatásban résztvevő betegeknek.
A Sydneyi George Intézet által kezdeményezett Advance-vizsgálatban 11.400 magas rizikócsoportba tartozó, időskori (2-es típusú) diabéteszben szenvedő beteg vesz részt. A kutatást azt hivatott vizsgálni, hogy az alacsonyabb vérnyomás és vércukorszint érdekében folytatott erőteljes gyógyszerezés javítja-e a 2-es típusú diabéteszben szenvedő betegek egészségi állapotát.
Az Advance-vizsgálat vércukorszintre vonatkozó részét januárban fejezték be, de az eredményeket eddig csupán a kutatások biztonságát felügyelő testület ismerte.
Ahogy az amerikai Accord esetében, az Advance is az vércukorszintnek a javallott értékek alá való leszorítását tűzte célul.
A kutatást irányító Anushka Patel szerint a vizsgálatot 99 százalékban befejezték.
"Biztosak vagyunk abban, hogy a nyilvánosságra hozott közbülső adatok hitelesen tükrözik a végső eredményeket" - hangsúlyozta Anushka Patel.
Az amerikai National Heart, Lung and Blood Institute által szervezett Accord-vizsgálatban 10.251 időskori cukorbetegségben szenvedő páciens vett részt. A betegek átlagéletkora 62 év volt, s több mint tíz éve szenvedtek diabéteszben.
A betegek egyik csoportját erőteljes kezelésnek vetették alá, hogy a vérglükózszintet tükröző hemoglobin A1c (HbA1c) mutatót 6 százalék alá szorítsák. Ez lényegesen alacsonyabb, mint a jelenleg kívánatosnak tartott 7 százalék, s közelít a normális értékekhez.
E csoport betegei között magasabb volt a halálozási ráta, mint a második csoportban, ahol a HbA1c értékek 7 és 7,9 százalék között voltak.
STOP

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
-3, +2 °C
Minimum:
-6, -1 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában erősen felhős, borult lesz az ég, délen továbbra is lehet hószállingózás, kisebb havazás.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag