A Changing Diabetes Fórum ajánlásai

Az alábbi javaslatokat teszi a Changing Diabetes Fórum a cukorbetegség terjedésének fékezése érdekében a Diabétesz világnapja alkalmából:

Szükség van Nemzeti Diabetes Programra, nemzeti szintű ajánlásokkal és kistérségi indikátorokkal.
A cukorbetegség megelőzése kerüljön bele a népegészségügyi programba.
Alapvető fontosságú, hogy elismerjék: a cukorbetegség problémájának kezelése egészségpolitikai prioritás.
Szükség van egységes diabétesz regiszter kiépítésére.
Fontos a diabétesz korai szűrése, a szűrések állami finanszírozása.

Cukorbetegség

Cukorbetegség

A cukorbetegséggel kapcsolatos vakság csökkentésére telemedicinális szűrés javasolt.
Minden újonnan felfedezett cukorbetegnél szakellátóhelyen történő konzílium javasolt, valamint elengedhetetlen az alap- és a szakellátás egyeztetése, kölcsönös tájékoztatása.
A cukorbetegség kezelésében használt gyógyszerek támogatásának jelenlegi módszerének megváltoztatása nem támogatható, új termékek esetében az eredményesség legyen a támogatás feltétele.
A cukorbetegség kezeléséhez használt gyógyászati segédeszközök felírásának jelenlegi gyakorlatában változás szükséges.
A diabétesz ellátásban finanszírozási ösztönzőkre, valamint a protokollok és az adatok rendszeres felülvizsgálatára van szükség, minden esetben szakemberek bevonásával.
Legyenek területi lefedettségben kiemelt diabétesz centrumok.

2003-ban egy nemzetközi kezdeményezés indult útjára az Egyesült Államokból "Changing Diabetes" jelszóval, azzal a céllal, hogy segítsen a cukorbetegség fontosságának felismerésében, a kedvezőtlen folyamatok visszafordításában, és hozzájáruljon a gondozás minőségének javításához. A kezdeményezést a dán Novo Nordisk karolta fel.
A program keretében, 2008 novemberében kiadott Changing Diabetes Briefing Book érdemben hozzájárult ahhoz, hogy a hazai adatok összegyűjtésével szélesebb körben is ismertté váljanak a különböző erőfeszítések és megközelítések hatásai, ezzel is segítve a korai felismerést és a hatékony kezelést, csökkentve a cukorbetegséggel járó szövődmények kialakulását és a korai elhalálozást.
A cukorbetegség növekvő problémája a magyarországi statisztikákban is megmutatkozik: a cukorbetegség jelenlegi előfordulása 7.6% és minden ismert cukorbetegre legalább még egy már létező, de még felismeretlen beteget számolhatunk. A gyógyszeres terápiát kapó cukorbetegek kezelése - beleértve a nem közvetlenül a diabetes kezelésére használt gyógyszereket is - eléri az OEP természetbeli kiadásainak 13 százalékát és meghaladja Magyarország GDP-jének 0,65 százalékát.
Mára a világon mindenhol nyilvánvalóvá vált, hogy a cukorbetegség visszaszorításához társadalmi összefogásra és nemzeti szintű lépésekre van szükség. 2009 szeptemberében, a Magyar Diabetes Társaság szervezésében, a Changing Diabetes Fórumon Magyarország vezető szakemberei, szakmai szervezetek, a döntéshozók és a magyar betegszervezetek képviselői - mintegy 80 résztvevő - közösen dolgoztak ki javaslatokat arra, hogyan lépjünk fel hatékonyan a cukorbetegség járványszerű terjedése ellen Magyarországon.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+26, +31 °C
Minimum:
+16, +21 °C

Hazánkban kedden délelőtt a napsütést legfeljebb fátyolfelhők szűrik, gyorsan melegszik a levegő.

Egészséget befolyásoló hatások:
erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag