Kérdések és válaszok

Körömgombásak a lábkörmeim, és az orvos tablettákat írt fel. Nincs itt valami tévedés?

Súlyos esetekben az orvos szájon át szedhető készítményeket írhat fel nekünk a helyileg alkalmazott készítmények mellé (ezek mindig vénykötelesek), melyeket legalább 12 hétig szednünk kell majd.

Pár hónapja körömgombát diagnosztizáltak nálam az orvosok, azóta kezelem a körmeimet ecsetelőkkel. Már alig látszik valami a körmeimen, nem hagyhatom abba a kezelést?

A körömgombás megbetegedés egy olyan makacs fertőzés, melynek kezelése hosszú, és fárasztó folyamat, de ha nem csináljuk végig, állapotunk visszaeshet, és kezdhetjük elölről az egész procedúrát.

Sajnos körömgombám van, pedig jön a nyár, a jó idő, és minél előbb szeretnék nyitott cipőkben járni. Ha szorgalmasan kezelem, mennyi idő alatt gyógyulhat meg a fertőzés?

A kézkörmök gyógyulása körülbelül 6 hónapig tart, a lábkörmöké körülbelül 9-12 hónapig, eddig ecsetelnünk kell.

Mit jelent a DSLO?

Ez a leggyakoribb körömgombafajta rövidítése. Tipikus jellemzője, hogy a gombával fertőzött közöm megvastagodik, fénytelenné válik, bereped, töredezik, alatta pedig sárgás színű, morzsalékony szarumassza halmozódik fel.

Apró fehér foltok jelentek meg a körmömön. Ez normális?

Nem, ez a körömgomba egyik tünete. Az apró foltok hamar növekedésnek indulnak, és ha nem foglalkozunk vele, akár az egész körömlemezt is beboríthatják.

Igaz, hogy a penészgombák felelősek a körömgombáért is?

A penészgombák bizonyos fajtái valóban felelősek lehetnek a körömgombákért is. Főbb tünetei a megvastagodott, sárgás körmök, vagy bizonyos esetekben fehér foltok is megjelenhetnek a körömlemez felületén.

A körömgomba ugyanolyan gomba, mint amit megeszünk?

Nem. Az úgynevezett dermatophytonok elsősorban az emberi bőrön, valamint a kéz és a láb környékén, leginkább pedig a körmökön élősködnek. A problémát itt első sorban az okozza, hogy fonalaikkal nem csak az elhalt hámsejteket (amit köznyelvben korpának is nevezünk) vonják be, hanem az ép bőr- és körömfelületet is.

Az egyik köröm megfertőzheti körömgombával a mellette lévőt?

Igen, épp ezért fontos, hogy a tünetek észlelése után azonnal elkezdjük a kezelést, hogy megakadályozzuk, megakadályozva a gombásodás tovább terjedését.

Cikkek