Kerülje el nyáron is a körömgombát!

A nyári hónapok veszélyesek a gombás fertőzések szempontjából: az idő meleg és lehet párás is, sokat izzadunk, ráadásul többet járunk strandra, uszodába is, így a fertőzésveszély magas. A nyáron "beszerzett" körömgomba viszont kezelés nélkül a következő nyaralást is meghiúsíthatja.

A nyári hőség, a párás levegő, a zárt cipőben uralkodó meleg és nedves klíma ideális feltételeket teremt a körömgomba kialakulásának, illetve továbbterjedésének. Nyáron ráadásul gyakoribb lehet afertőzés- ehhez az is hozzájárul, hogy gyakrabban járunk strandra, uszodába, ahol szintén igen könnyen össze lehet szedni a gombás fertőzéseket. Mint minden betegséget, ezt is könnyebb megelőzni, mint kezelni - bár ma már nagyon hatékony és egyszerűen használható szereket lehet kapni a gyógyszertárban.

  • A megelőzés természetesen még otthon kezdődik: körmeink legyenek ápoltak, rövidre vágottak, tisztán tartottak.
  • Az első és talán legfontosabb tennivaló egy megfelelő papucs beszerzése! Mezítláb lenni ugyan nagyon egészséges, de csak a saját kertünkben, otthonunkban, és ott is csak akkor, ha tudjuk, a családtagjaink közül senkinek nincs gombás fertőzése. Akörömgombaugyanis, csakúgy mint a láb gombás fertőzései, könnyen terjed egyik emberről a másikra.
  • A strandon, fürdőben viselt papucsunk legyen jól szellőző, kellően bő, műanyagból készült, amiben a zuhany alá is be tudunk állni - ezt a papucsot ne adjuk kölcsön másnak, és időnként forró, fertőtlenítőszeres vízzel mossuk is ki!

Kerülje el nyáron is a körömgombát! (Fotó: Europress)

Kerülje el nyáron is a körömgombát! (Fotó: Europress)

  • Az uszodába, strandra mindig a saját törülközőnket vigyük, és ezt ne adjuk kölcsön senkinek! A kórokozók ugyanis a textíliákon is megtelepedhetnek! Ezeket a törülközőket lehetőleg csak strandoláshoz használjuk, és ha hazaértünk, mossuk ki őket forró vízben.
  • Fürdés, illetve az azt követő zuhanyozás után mindig gondosan töröljük szárazra a lábunkat, mivel a nedves láb ideális a kórokozó gombák megtelepedésének szempontjából! A lábunk száraz és friss maradhat némi púder vagy (antibakteriális) hintőpor használatával, ezt a cipőnkbe is érdemes szórni.
  • Az uszodák legtöbbjében találhatunk fertőtlenítő "lábzuhanyt", melyet úszás, fürdőzés előtt és végeztével érdemes igénybe venni. Ez gombaölő, antibakteriális permettel szórja be a lábat és a papucsot - természetesen, nem szabad csak erre hagyatkozni a megelőzés során.

Bár a körömgomba a leggyakrabban a lábon jelentkezik, ne higgyük azt, hogy kezünk teljesen védett ellene - különösen akkor, ha valamiért a fertőzésre fogékonyabb csoportba tartozunk, például túlsúllyal vagy cukorbetegséggel küzdünk.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +26, +37 °C
Minimum: +17, +23 °C

A változó felhőzet mellett több-kevesebb napsütésre is készülhetünk, nyugaton és északon lehet zápor, zivatar. Élénk, erős lesz az északnyugati szél, a legmelegebb órákban nyugaton 26, 30, máshol 31, 37 fokot mérhetünk. Kedden a hőség mellett egy lassan mozgó hidegfront jelenti a terhelést. Nyugaton görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, keleten pedig a hőkimerülés, a fáradékonyság és az erős gyulladásos panaszok lesznek a legjellemzőbbek. A keleti tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A keringési rendszert országszerte nagy igénybevétel éri. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: