Így óvhatja meg környezetét a körömgombától!

A köröm gombás betegsége sajnos nem csak a reklámokban létezik, sőt gyakran éppen a saját otthonunkban vagyunk a legnagyobb veszélyben! Ha tudjuk, hogy a családunkból valaki fertőzött, fordítsunk nagyobb figyelmet arra, hogy ne terjedjen tovább a gomba!

Megfertőzi a családot a körömgomba

A körmöt megtámadó gombák sajnos nagyon könnyen átterjedhetnek, nemcsak egyik ujjról a másikra, de egyik családtagról a másikra is. Ehhez gyakran nem is kell közvetlen kontaktusba kerülni a fertőzött személlyel, elég, ha nem figyelünk a személyes higiénénkre.

Ne használjuk egymás törölközőjét a családban!, körömgomba család gombás fertőzés körömápolás higiénia gombaellenes gyógyszer
Ne használjuk egymás törölközőjét a családban!

Így akár családtagunktól otthon vagy idegenektől éppen közös használatú vizes helyeken (strandon, fürdőben) is megfertőződhetünk gombával. Ráadásul a körömgombás megbetegedés nem érint mindenkit egyformán: van, aki fogékonyabb rá, mások pedig ellenállóbbak.

  • A gombás fertőzés elkerülésére az egyik legjobb módszer a megelőzés: mindenkinek legyenek saját tárgyai, amelyeket - bármilyen szívesen is tennénk - ne osszunk meg a családtagjainkkal sem! Ilyen például a törölköző, de a fürdőszivacs is. Ezek közvetítésével is átkerülhetnek a gombák az érintett személy körmeiről a másikra.
  • Ne használjuk a családtagjaink törülközőit! A gombásfertőzéstovábbterjedéséhez az is hozzátartozik, hogy külön törülközőt használunk a lábunkra és kezünkre, és ezt rendszeresen cseréljük. A törülközőket mindig forró vizes programmal mossuk. Az ágynemű is kellemes táptalaj lehet a gombák számára: naponta szellőztessük, hetente cseréljük a lepedőket, huzatokat!
  • Semmilyen körömápoló eszközt - reszelőt, manikűrollót, körömvágót - ne kérjünk kölcsön, természetesen családon belül sem. Mindenkinek legyenek saját eszközei, és ezeket is rendszeresen fertőtlenítsük!
  • A zoknikat, cipőket, papucsokat se cserélgessük egymás között, hiába egyforma a méretünk! A papucsokat, akárcsak a zoknikat, időnként érdemes - ha lehetséges - forró vízzel kimosni. A cipőinknek időnként egy fertőtlenítés sem árt. Ez történhet pl. formaldehiddel úgy, hogy egy zacskóba téve a cipőt, kis formaldehidet adunk hozzá, és lezárjuk a zacskót, majd alaposan kiszellőztetjük a lábbelit.

Alaposan mossunk kezet!

Amennyiben ön segít valakinek körmei ápolásában - például idős szüleit gondozza - fordítson fokozott figyelmet a higiéniára! A használt eszközöket a körmök ápolása előtt és után is törölje át fertőtlenítő hatású oldattal, kendővel vagy fújja be ilyen hatású spray-vel, és alaposan mosson kezet. Ezzel magát és azokat is óvja, akiket szeret. Ha gombás fertőzés jeleit fedezi fel magán, akkor (orvosi, gyógyszerészi konzultáció után) minél előbb kezdje el a kezelést! Szerencsére ma már olyan gombaellenes készítményeket lehet kapni, melyek gyorsan, hatékonyan és könnyű használhatóság mellett küzdenek a körömgombás betegséggel. Azt érdemes figyelembe venni, hogy a körömgomba kezelése még így is 6-9 hónapos folyamatot vehet igénybe. Aktív és kitartó kezelésére azonban nem csak saját egészségünk és szépségünk, hanem családtagjaink érdekében is szükségünk van!

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34, +39 °C
Minimum: +17, +25 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is megjelennek, ezekből egy-egy helyi zivatar is kialakulhat. Estétől a Dunántúlon nő meg a zivatarhajlam. Megélénkülő délies szél mellett 34, 39 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken front nem érkezik. A nagy melegben az álmatlanság, a tompaság hátráltathatja mindennapi tevékenységében, egyre gyakoribb és egyre erősebb lehet a fejfájás és a migrén is. Főleg a szívbetegek és a vérnyomás-panaszokkal élőket viseli meg folyamatos meleg, amennyiben ebbe a csoportba tartozik, akkor egész nap kerülje a megterhelő tevékenységeket! A növekvő fülledtség hatására légzési nehézségek is jelentkezhetnek, a zivatarok területén pedig romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)