Tanácsok a körömgomba megfelelő kezeléséhez

A kéz- és lábkörmöket megtámadó gombásodás nem ápoltság kérdése, ráadásul amennyire könnyű elkapni, annyira nehéz szabadulni tőle. Mikor érdemes orvoshoz fordulni, és milyen kezelések jöhetnek szóba? Íme, a válaszok!

Mit kell tudni a körömgombáról?

A köröm keratinból, egyfajta elszarusodott fehérjéből áll - és míg a kézkörmök hetente 1-1,5 milliméternyit nőnek, addig a lábkörmöknek ehhez körülbelül egy hónapra van szükségük. Arról is vannak adatok, hogy a láb körmei nagyobb eséllyel fertőződnek meg, mint a kezeken lévők.

A körmöt érintő leggyakoribb egészségügyi probléma a gombás fertőzés , férfiaknál és nőknél, fiataloknál és idősebbeknél is egyaránt előfordulhat, habár az is igaz, hogy 60 év fölött nagyobb eséllyel alakulhat ki, ahogy cukorbetegeknél, legyengült immunrendszerű embereknél is érdemesebb nagyobb figyelmet fordítani az ujjak végződéseire. Nem feltétlenül kell hozzá valamilyen alapbetegség, például a párás helyen dolgozók is nagyobb eséllyel szedhetnek össze valamilyen, körmöt megtámadó gombát .

A már megfertőződött beteg kockázatot jelent a körülötte élő emberekre, körömgomba kézköröm lábköröm körömgomba elleni gyógyszerek körömágy köröm
A már megfertőződött köröm kockázatot jelent a körülötte élő emberekre

Arra is érdemes figyelni, hogy a már megfertőződött beteg kockázatot jelent a körülötte élő emberekre, családtagokra, illetve azokra, akik munkahelyi vagy sporttevékenységük miatt vele közös helyiségeket - például zuhanyzót - használnak.

Az a jó, ha a kéz vagy a láb körmein megjelenő fertőzést a lehető legkorábban felismerjük, és azonnal elkezdjük kezelni, még mielőtt esélyt adhatnánk a gombáknak a továbbterjedésre. A felmérések viszont azt mutatják, hogy csak az esetek egynegyedében vesznek igénybe szakszerű kezelést az érintettek.

Mire kell felfigyelni körömgomba esetén?

A gombás körmöt nem nehéz felismerni: sárgás, barnás, vagy fehér színűvé változik, megvastagszik, barázdálttá válik, a köröm alatt fehér, morzsalékos anyag észlelhető, a körömágyhoz közel fájdalmas gyulladás alakulhat ki.

A körömgomba gyógyulása akár fél-egy évet is igénybe vehet - és ha a tüneteink megszűntek, még pár hétig, vagy a betegtájékoztatóban írt ideig célszerű folytatni a választott kezelést , hogy biztosan elpusztuljanak a gombák. Könnyen visszatérhetnek a kellemetlen panaszok, ha túl korán feladjuk a "harcot".

A legtöbb helyileg alkalmazható hatóanyag kapható vény nélkül; körömlakkok, kenőcsök, krémek, oldatok formájában. Jellemző ezekre a készítményekre, hogy mivel lokálisan használhatók, nincsenek komoly mellékhatásaik. A gyógyszeres kezelés éppen ezért nem jöhet szóba mindenkinél, mert súlyosan megterhelheti a szervezetet, károsíthatja a májat, nem mellesleg gyomor- és bélrendszeri panaszokat is okozhatnak.

Nagyítóval keresik a körömgombát?

Előfordulhat, hogy a jellegzetes tünetek meglétekor a fizikális vizsgálat - kézi nagyítóval például jól láthatók a felmaródások - is elég a diagnózis felállításához. A legnyugodtabbak viszont akkor leszünk, ha a megbetegedett köröm morzsalékából is elvégeztetünk egy tenyésztés t (bár ez igen ritka). A visszatérő, súlyos fertőzéseket érdemes komolyabban venni, és például laboratóriumi vizsgálatokkal tisztázni a háttérben meghúzódó, hajlamosító tényezőket.

Egy biztos, nem várható gyors gyógyulás, a megbetegedett köröm csak az új növekedésének "gyorsaságával" válik gombamentessé, a teljes kicserélődés 7-8 hónapot is igénybe vehet. Vannak olyan szájon át szedhető gyógyszerek, amelyeket nem kell a teljes lenövés alatt szedni, mert a megfelelő dózis bevétele után még hosszú ideig tarthat a hatásuk.

Alternatívaként szóba jöhet az a lézeres kezelés is, amely a körömágyakat veszi célba - azt ígérve, hogy a kezelés után csupa egészséges köröm nő ki - veszi célba, ám igen költséges beavatkozásról van szó, amit több alkalommal meg kell ismételni, így több tízezer forintra is rúghat a végösszeg.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +10, +20 °C

A napsütés mellett a gomolyfelhők is megnövekszenek, elszórtan kell záporra, zivatarra készülni, de nem fog mindenhol esni. Élénk lesz az északkeleti szél, a legmelegebb órákban 26, 32 fok közötti hőmérsékleteket mérhetünk. Szombaton frontmentes idő lesz, de továbbra is kettősfront jellegű tünetek jelentkezésére kell számítani. Görcsös és migrénes fejfájás is felléphet, gyakoriak lehetnek a keringési panaszok. Többen ok nélküli ingerlékenységet tapasztalhatnak. A hőérzet ingadozó, helyenként az esernyő is kellhet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)