Ne legyen kiszolgáltatott!

Egy-egy betegség sokszor jár együtt kiszolgáltatott állapotokkal, elesettnek érezhetjük magunkat, életünket a bennünket körülvevő egészségügyi szakemberek kezébe tesszük.

Legtöbb esetben a kórház, vagy a rendelők légköre számunkra ismeretlen terep, ezért is jó, ha tisztában vagyunk, milyen jogaink vannak, amikor betegek vagyunk.

Betegjogok alatt azoknak a jogosultságoknak az összességét kell érteni, amelyek megilletik mindazokat a személyeket, akik az egészségügyi szolgáltatást igénybe veszik. Ezeknek a jogosultságoknak a jelentősége abban keresendő, hogy betegség esetén a gyógyítási folyamatnak ne passzív elszenvedő tárgyai legyünk, hanem annak aktív részesei, saját kezelésünknek felelős résztvevői. Mivel a betegség következtében kiszolgáltatottabbá válunk, emberi jogaink fokozottabb védelemre szorulnak.

Törvényben szabályozva

Ma hazánkban az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény II. fejezete tartalmazza az egyes betegeket megillető jogokat, melyek nevesítve a következőek:

-Az egészségügyi ellátáshoz való jog

-A szabad orvosválasztás joga

-Tájékoztatáshoz való jog

-Egészségügyi dokumentáció megismeréséhez való jog

-Emberi méltósághoz való jog

-Kapcsolattartás joga

-Az intézmény elhagyásának joga

-Orvosi titoktartáshoz való jog

-Önrendelkezéshez való jog

-Az ellátás visszautasításának joga

Saját felelősségünk

Az orvostudomány fejlődésével számos egészségügyi probléma oldható meg napjainkban, de az egyre komolyabb beavatkozásokkal, egyre több kockázat is járhat. Sokkal inkább részeseivé válhatunk saját gyógyulásunknak, mint akár egy-két évtizeddel ezelőtt. Azzal azonban tisztában kell lennünk, hogy a lehetőségek sokasodásával a kockázatok száma és köre is nő.

Ezért is fontos, hogy az életünket és testi épségünket érintő döntések részeseivé válhassunk és teljes joggal dönthessünk. Látnunk kell, hogy fizikai értelemben csakis mi vállaljuk a gyógykezelés kockázatát, még akkor is, ha jogi szempontból ez a kockázat megoszlik a beteg és az orvos között.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +30, +40 °C
Minimum: +16, +24 °C

Megnövekszik a felhőzet, de napos időszakok is lesznek. Egy hidegfront mentén délutántól nyugat felől egyre többfelé számíthatunk záporra, zivatarra. Keleten még marad a hőség. Megerősödik, helyenként viharossá fokozódk a délnyugati szél, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30, 40 fok között alakul. Pénteken eleinte a hőség jelenti az igénybevételt, majd egy érkező hidegfront miatt fokozódik a terhelés. Erős fejfájás, migrén jelentkezhet, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők és a szívbetegek állapota. A kinti programok során az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: