Gyógykezelés külföldön: mikor támogatja a társadalombiztosítás?

A jelenleg is hatályos, a tervezett külföldi gyógykezelésre vonatkozó szabályozás szerint a betegek csak előzetesen kiállított engedély alapján vehetik igénybe a külföldi gyógykezelést, a költségeket pedig a betegeknek kell megelőlegeznie.

A szabályozás szerint a betegek az előre tervezett külföldi gyógykezelést (az ellátások egy részének kivételével) kizárólag az Országos Egészségbiztosítási Pénztár által, a külföldi gyógykezelést megelőzően kiállított engedély alapján vehetik igénybe az Európai Unió más tagállamaiban. A vonatkozó Európai Uniós irányelv szerint az igénybe vett külföldi gyógykezelés költségét a betegeknek meg kell előlegeznie, és kizárólag az ellátás magyarországi költségmértékének utólagos megtérítésére tarthatnak igényt.
A tervezett egészségügyi ellátásokat mindenképpen előzetesen kérelmezni kell. A kérelem elbírálása hatósági eljárás keretében történik, az ellátás orvosszakmai indokoltságát független szakértő állapítja meg. A teljes eljárási időtartamra a kérelmezőnek magyar társadalombiztosítási jogviszonnyal kell rendelkeznie. A tervezett egészségügyi ellátást tehát kérelmezni, illetve engedélyeztetni kell.

Milyen orvosi ellátásra jogosultak a külföldi magyarok?

Ha azt a lehetőséget választják, hogy átmenetileg sehol nem fizetnek járulékot, akkor azontúl, hogy nem kapnak ellátást, visszatértük után a NAV még 5 éven át visszamenőleg követelheti a be nem fizetett járulékokat. Hogyan orvosolható a probléma? Kattintson!

Az engedély alapján igénybe vehető ellátásokat kormányrendelet melléklete sorolja fel, ezek közé tartoznak például a fekvőbeteg-szakellátás, az egynapos és a kúraszerűen végzett ellátások, a különböző diagnosztikai és terápiás beavatkozások, a labordiagnosztikai, illetve a molekuláris biológiai diagnosztikai eljárások.

A kérelemre induló eljárásokhoz valamennyi esetben szükséges a kérelem személyes és szakmai adatait tartalmazó melléklet, amelyet a kérelmezőnek (a beteg, a kezelőorvos, illetve a beteg hozzátartozója) kell benyújtania, valamint a releváns orvosi dokumentáció. A kérelmet alaki, és tartalmi tekintetben is megvizsgálja az OEP, amelynek során megállapítja, hogy a kérelmező magyar társadalombiztosítási jogviszonnyal rendelkezik-e, illetve a kért külföldi ellátás itthon a társadalombiztosításba befogadott és finanszírozott-e vagy nem. Hiányos kérelem esetén hiánypótlásra hívja fel az OEP a kérelem benyújtóját. Ha Magyarországon nem befogadott vagy nem végzett ellátásra irányul a kérelem, úgy a méltányosság körében folytatódik tovább a kérelem bírálata. Ez utóbbi esetben a kérelmezőnek az úgynevezett "reális egészségnyereséget" is bizonyítania kell.

A külföldi gyógykezelés csak előzetesen kiállított engedéllyel lehetséges

A külföldi gyógykezelés csak előzetesen kiállított engedéllyel lehetséges

Ha a rendeleti vagy az irányelvi ellátás alapján végzendő külföldi ellátás szükségességét kell vizsgálni, akkor meghatározzák az orvosilag indokolt ellátási időt. Amennyiben ezen időn belül találnak olyan hazai közfinanszírozott egészségügyi szolgáltatót, mely vállalja a beteg ellátását, a külföldi gyógykezelés iránti kérelmet elutasítják.

Ha nincs olyan magyar közfinanszírozott egészségügyi szolgáltató, amely a kérelmezett beavatkozást az orvosilag indokolt időn belül el tudja végezni, a beteg által megjelölt közfinanszírozott uniós szolgáltató megfelelőségét leellenőrizheti az OEP. Lehetőség van a teljes ellátás megtérítésének kérelmezésére, de csak abban az esetben, ha a választott szolgáltató a hazai finanszírozásnál 30 százaléknál nem drágábban vállalja az ellátást. Ha a beteg által választott szolgáltató a hazai finanszírozásnál 30 százalékkal magasabb összegért vállalja az ellátást, az OEP-nek joga van másik uniós közfinanszírozott szolgáltatót keresni. A beteg megjelölhet és választhat magán uniós szolgáltatót is, ebben az esetben viszont csak a hazai, belföldi költséget fizetik ki utólag.

Méltányossági eljárás akkor lehetséges, ha az ellátást Magyarországon nem végzik el. Ebben az esetben az Egészségügyi Szakmai Kollégium ügyben illetékes tagozata dönt a beavatkozás orvosszakmai indokoltságáról. A választott egészségügyi szolgáltatónak uniós közfinanszírozott intézménynek kell lennie. Az OEP általi megtérítés az előirányzat erejéig teljes ellátási költséget fedez. Az eljárás egyfokú, ellene fellebbezéssel nem lehet élni. A járulékos költségeket (például tolmács, szállás) az OEP nem finanszírozza. Az utazási költségekre vonatkozó költségtérítés kérelmezhető, de csak méltányosságból adható.

A külföldi gyógykezelés igénybevételét követően 30 napon belül be kell mutatnia az ellátást tanúsító zárójelentést, és igazolnia kell a hazai utógondozásra közfinanszírozott egészségügyi szolgáltatóhoz való bejelentkezését.

Amennyiben a beteget terhelő ellátási költség merül fel, a magyar biztosítottnak az ellátás alkalmával a külföldi szolgáltató részére közvetlenül ki kell fizetni az ellátás díját, és az OEP a beteg részére csak utólag, a hazai finanszírozás összegének megfelelő költséget téríti meg. Ehhez csatolni kell a számlát, a zárójelentés hivatalos fordítását, illetve kétség esetén egyéb orvosi dokumentációkat.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+13, +19 °C
Minimum:
0, +5 °C

Hazánkban kedden délelőtt a ködfoltok feloszlanak.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag