+16° - +35°
Nincs front

Gyermeket vállal? Ezek a TB-ellátások illetik meg!

A terhességgel a gyermeket váró nő és családja is megváltozott élethelyzetbe kerül. Többek között át kell gondolni a család költségvetését. Cikkünkben tájékozódhat, hogyan tud igazodni ezekhez a megváltozott körülményekhez.

Az egészségbiztosítás keretein belül az anya jövedelem kiesésének pótlására szolgál a terhességi gyermekágyi segély (TGYS) és a gyermekvállalás támogatását célzó gyermekgondozási díj (GYED).
Mind a TGYS, mind a GYED biztosítási jogviszonyt feltételez az igénybevétel során. Mindkét ellátási formát az egészségbiztosítási pénztárak nyújtják.

A terhességi-gyermekágyi segély

A terhességi-gyermekágyi segély a szülési szabadságnak megfelelő időtartamra jár. A Munka törvénykönyve értelmében, a terhes, illetve szülő nőt 24 hét szülési szabadság illeti meg, amelyet úgy kell kiadni, hogy abból legfeljebb négy hét a szülés várható időpontja elé essen.

A TGYS annak jár, aki a szülést megelőző két éven belül 365 napon át biztosított volt, és

 • a biztosítás fennállása alatt, vagy
 • a biztosítás megszűnését követő 42 napon belül szül, vagy
 • a biztosítás megszűnését követően 42 napon túl baleseti táppénz folyósításának ideje alatt (vagy a folyósítás megszűnését követő 28 napon belül) szül.
Ki kaphat TGYS-t?

 • az a nő, aki a csecsemőt örökbefogadási szándékkal nevelésbe vette, a gondozásba vétel napjától,
 • az a gyám, aki a csecsemőt jogerős döntés alapján gondozza, a kirendelés napjától,
 • a csecsemőt gondozó vér szerinti apa, ha a szülő nő az egészségügyi szolgáltató által igazoltan, az egészségi állapota miatt kikerül abból a háztartásból, ahol a gyermeket gondozzák, az igazoláson feltüntetett naptól ezen egészségi állapot fennállásáig,
 • a csecsemőt gondozó vér szerinti apa, ha a szülő nő meghal, az elhalálozás napjától,
 • az a férfi, aki a csecsemőt örökbefogadási szándékkal nevelésbe vette, ha a gyermeket vele együtt örökbe fogadni szándékozó nő az egészségügyi szolgáltató által igazoltan, az egészségi állapota miatt kikerül abból a háztartásból, ahol a gyermeket gondozzák, az igazoláson feltüntetett naptól ezen egészségi állapot fennállásáig,
 • az a férfi, aki a csecsemőt örökbefogadási szándékkal nevelésbe vette, ha a gyermeket örökbe fogadni szándékozó nő meghal, az elhalálozás napjától,
 • az a férfi, aki a csecsemőt egyedül vette örökbefogadási szándékkal nevelésbe, a gondozásba vétel napjától,
abban az esetben, ha a jogosultsági feltételekkel rendelkezik. Ilyen esetben a jogosultság napjától a szülési szabadság még hátralévő időtartamára jár a terhességi-gyermekágyi segély.

Ha a szülő egyidejűleg gyermekgondozási segélyre, vagy gyermeknevelési támogatásra és táppénzre, TGYS-re, illetve GYED-re is jogosult lenne, választása szerint csak az egyik ellátást veheti igénybe.

A TGYS összege

A terhességi-gyermekágyi segély a jövedelem napi átlagának 70 %-a. Főszabály szerint a terhességi-gyermekágyi segély összegének alapjául szolgáló jövedelem napi átlagát a táppénzre vonatkozó szabályok szerint kell megállapítani (2012-ben 6200 Ft/nap), ha a biztosítottnak - az ellátásra jogosultsága első napját megelőző naptári év első napjától a terhességi gyermekágyi segélyre való jogosultságot megelőző napig - 180 naptári napi jövedelme van. Egyéb esetekben más módszerrel kerül megállapításra a TGYS összege.

A terhességi-gyermekágyi segélyből a jogszabály szerint számított személyi jövedelemadó-előleg levonásra kerül, egészségbiztosítási és nyugdíj- járulékot azonban nem kell fizetni utána.

A gyermekgondozási díj

A GYED legkorábban a terhességi-gyermekágyi segély, illetőleg az annak megfelelő időtartam lejártát követő naptól

 • a gyermeket szülő anya által igénybevett GYED esetében a szülést
 • a szülő anyától eltérő más jogosultak által igénybevett GYED esetén a jogosultság kezdetét megelőző 2 éven belül megszerzett biztosításban töltött napoknak megfelelő időtartamra, de legfeljebb a gyermek 2. életévének betöltéséig jár.

Ki igényelhet GYED-et?

 • a biztosított, gyermeket szülő anya, ha a szülést megelőzően két éven belül 365 napon át biztosított volt,
 • a biztosított szülő, ha a gyermekgondozási díj igénylését megelőzően két éven belül 365 napon át biztosított volt,
 • a terhességi-gyermekágyi segélyben részesült anya, akinek a biztosítási jogviszonya a terhességi-gyermekágyi segély igénybevételének időtartama alatt szűnt meg feltéve, hogy a terhességi-gyermekágyi segélyre való jogosultsága a biztosítási jogviszony fennállta alatt keletkezett és a szülést megelőzően két éven belül 365 napon át biztosított volt.
Fontos, hogy minden esetben feltétel, hogy a GYED-et kérelmező személy a gyermeket saját háztartásában nevelje.

Aki munkaviszonyban, közalkalmazotti, köztisztviselői, kormánytisztviselői jogviszonyban áll, annak a gyermekgondozási díj időtartamára a munkáltatójától fizetés nélküli szabadságot kell kérni.

Nem jár GYED a szülőnek:

 • ha bármilyen jogviszonyban díjazás - kivéve a szerzői jog védelme alatt álló alkotásért járó díjazást - ellenében munkát végez, vagy hatósági engedélyhez kötött keresőtevékenységét személyesen folytatja, vagy
 • ha munkavégzés nélkül is megkapja teljes keresetét, vagy
 • ha egyéb rendszeres pénzellátásban részesül (például: táppénz, terhességi-gyermekágyi segély, gyermekgondozási díj, nyugdíjszerű ellátás, gyermekgondozási segély, gyermeknevelési támogatás, időskorúak járadéka, álláskeresési támogatás, rendszeres szociális segély, ápolási díj). Nem vonatkozik ez a kizáró ok arra, aki álláskeresési járadékot vagy álláskeresési segélyt, illetve aki vállalkozói- vagy munkanélküli járadékot, vagy álláskeresést ösztönző juttatást kap.
 • ha a gyermeket napközbeni ellátást biztosító intézményben (bölcsődében, családi napköziben, házi gyermekfelügyeletbe) helyezték el, kivéve a rehabilitációs, habilitációs foglalkozást nyújtó intézményi elhelyezést,
 • ha a gyermeket ideiglenes hatállyal a jogosult háztartásából elhelyezték, átmeneti vagy tartós nevelésbe vették, továbbá 30 napot meghaladó időtartamra bentlakásos szociális intézményben helyezték el,
 • a jogosult előzetes letartóztatásban van, vagy szabadságvesztés, elzárás büntetését tölti.
Itt is érvényesül az a szabály, hogy ha a szülő egyidejűleg több ellátásra is jogosult lenne, választása szerint csak az egyiket veheti igénybe.

A GYED összege

A gyermekgondozási díj a figyelembe vehető jövedelem naptári napi átlagának 70 %-a, azzal, hogy a GYED maximálisan megállapítható összege igazodik a mindenkori minimálbérhez, így legfeljebb havonta a mindenkori minimálbér kétszeresének 70 százaléka lehet. 2012. évi felső határa havi bruttó 130200 Ft. A GYED összegéből a személyi jövedelemadó-előleg, és a nyugdíjjárulék is levonásra kerül. A TGYS-re és a GYED-re vonatkozó részletes szabályok a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény 40-42./D § szakaszaiban, valamint a végrehajtásáról szóló 217/1997. (XII.1.) Korm. rendeletben.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+29, +35 °C
Minimum:
+16, +21 °C

Hazánkban hétfon délelőtt a többórás napsütés mellett elkezdődik a gomolyfelhő-képződés, de ezekből számottevő csapadék még nem lesz.

Egészséget befolyásoló hatások:
erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag