A terhesgondozás törvényi oldala: jogok, kötelességek

A terhesgondozás célja, hogy segítse a várandós nő egészségének megőrzését, a magzat egészséges fejlődését és egészségesen születését, megelőzze a veszélyeztetettséget és a szövődményeket, illetve azok megfelelő időben történő felismerését elősegítse.

Ez az átfogó egészségügyi szolgáltatás arra hivatott, hogy segítse a nő felkészülését a szülésre, a szoptatásra és a csecsemőgondozásra.

Térítésmentesen jogosult terhesgondozásra minden Magyarország területén lakóhellyel rendelkező magyar állampolgár, illetve szabad mozgás és a három hónapot meghaladó tartózkodás jogával rendelkező személy, amennyiben bejelentett lakóhellyel rendelkezik, valamint a bevándorolt vagy letelepedett jogállású harmadik országbeli állampolgárok is.

Jó, ha tudjuk, hogy a terhesgondozáson való részvétel - a terhessége alatt legalább négy alkalommal, koraszülés esetén legalább egyszer - az anyasági támogatás folyósításának egyik feltétele.

A védőnő feladatai a terhesgondozás során

A védőnő nyilvántartási feladata mellett, mely során kiállítja és kiadja a terhesgondozási könyvet, a nyilvántartásba vett személyeket otthonukban, illetőleg a lehetőségek szerint a terhesgondozóban folyamatos gondozásban részesíti, havonta legalább egy alkalommal terhestanácsadást nyújt. E mellett közreműködik a terhes nő egészségi állapotát ellenőrző alapvető vizsgálatok elvégzésében, folyamatosan konzultál a terhesgondozásban részt vevő szülész-nőgyógyász szakorvossal és a háziorvossal, figyelemmel kíséri az állapotos nő szociális, családi és munkahelyi körülményeit, egészségi és pszichés állapotát, szükség esetén - az állapotos nő beleegyezésével - kezdeményezi ezek megváltoztatását a munkaadónál vagy az érdek-képviseleti szerveknél, tájékoztatja az állapotos nőt a rá vonatkozó jogosultságokról.

A terhesgondozás keretében a védőnők egyes vizsgálatokat önállóan is végezhetnek, ezek közé tartoznak:

 • a haskörfogat mérése;
 • symphysis-fundus távolság mérése;
 • vérnyomás mérése;
 • magzati szívműködés vizsgálata (frekvencia-számlálás);
 • a terhes nő vizeletének vegyi és tesztcsíkos vizsgálata.

A terhesgondozó háziorvos feladatai

A háziorvos a terhesgondozó szakorvossal és védőnővel együttműködve vesz részt a terhesgondozásban. Ennek során kiemelt figyelmet fordít az állapotos nő nála regisztrált korábbi, nem a terhességgel kapcsolatos kivizsgálásának és gyógykezelésének adataira, azok terhességre gyakorolt hatásaira. A háziorvos a terhesgondozás keretében:

 • hetente két óra terhestanácsadást tart;
 • önállóan végzi a terhesgondozással kapcsolatos továbbképzés keretében elsajátított vizsgálatokat;
 • szükség esetén szűrővizsgálatokat rendel el;
 • az általa végzett vizsgálatok leleteit rögzíti a terhesgondozási könyvben, szükség szerint ahhoz csatolt külön lapon és a beteg törzskartonján;
 • elbírálhatja az állapotos nő keresőképességét;
 • kiemelt figyelmet fordít a szoptatás szorgalmazására.

A szülész-nőgyógyász szakorvos feladatai

Az állapotos nő szabadon választhat magának szülész-nőgyógyász szakorvost, aki a védőnővel együttműködve részt vesz a szülésre való felkészítésben és a szoptatás szorgalmazásában, valamint elvégezteti a szükséges szűrővizsgálatokat. Jogszabály alapján az állapotos nőt az első és a második trimeszterben legalább egyszer-egyszer, a harmadikban pedig legalább kétszer ajánlott megvizsgálni.

A terhes nők szűrővizsgálatai

A meghatározott szűrővizsgálatokat a gondozást végző szülész-nőgyógyász szakorvosnak kötelező elrendelnie, a háziorvos erre csak szükség esetén köteles.

Amikor a terhes nő először jelentkezik orvosnál, az alábbi szűrővizsgálatok kell rajta elvégezni:

 • a méhen belüli terhesség igazolása az anamnesztikus adatok figyelembevételével bimanuális vizsgálattal, laboratóriumi terhességi próbával vagy szonográfiás vizsgálattal;
 • belgyógyászati vizsgálat;
 • fogászati vizsgálat;
 • betöltött 35 éves életkor felett genetikai tanácsadás.

A terhesgondozás keretében szakorvosi javaslatra igénybe vehető, ajánlott szűrővizsgálatok:

 • az első megjelenés alkalmával az anya betegségének megfelelő szakorvosi konzílium kezdeményezése;
 • terhelő szülészeti-genetikai anamnézis esetén genetikai konzílium;
 • bimanuális vizsgálatok a cervix-score meghatározására;
 • toxoplasma, rubeola, CMV, hepatitis B, C aktuális fertőződés vagy annak gyanúja esetén a szűrővizsgálatot végző laboratóriummal történt szakmai konzultáció alapján,
 • genitourinalis és székletfertőzöttség szűrése;
 • orális glucose terheléses teszt (OGTT), 3 órás;
 • vas-anyagcsere vizsgálatok;
 • serum és vizelet hormonszint, illetve ürítési vizsgálatok a foetoplacentaris egység állapot-diagnosztikájára;
 • kiegészítő ultrahangvizsgálatok: a 28. héttől ismételt vizsgálatok a magzat méhen belüli növekedési és fejlődési elmaradásának szűrésére, és nefroszonográfia a 20. terhességi héttől a veseüregrendszer tünetmentes tágulatának szűrésére;
 • a lepényi elégtelenség és a magzati oxigénhiány szűrése a 34. héttől cardiotocographiával, magzati keringési vizsgálattal (doppler-flowmetria).

A terhesgondozással kapcsolatos kérdések részletes szabályozását megtaláljuk a terhesgondozásról szóló 33/1992. (XII. 23.) NM rendeletben, valamint a magzati élet védelméről szóló 1992. évi LXXIX. törvény 3. § szakaszában.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +29, +37 °C
Minimum: +16, +23 °C

Eleinte csökken a felhőzet, majd délután a napsütés mellett a képződő gomolyfelhőkből keleten, illetve a Dunántúlon néhol zápor, zivatar is előfordulhat. Erős, a Bakonyban viharos lesz az északnyugati szél, a legmagasabb hőmérséklet 29, 37 fok között alakul. Szombaton hidegfront hat a szervezetre, de még a hőség is nagy igénybevételt jelent. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, erősen ingadozhat a vérnyomás és rosszullét is felléphet. A szívbetegeket fokozott terhelés éri! Átmenetileg mérséklődnek a koncentrálási problémák. A kánikulával terhelt tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye! A légszennyezettség közepes, csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: