A közgyógyellátásról

A közgyógyellátás a szociálisan rászorult személyek részére biztosított hozzájárulás, melyet meghatározott feltételek teljesülése esetén az egészségi állapota megőrzéséhez és helyreállításához kapcsolódó kiadásai érdekében kaphat.

Gyógyító ellátás a közgyógyellátás keretében csak közgyógyellátási igazolvánnyal vehető igénybe. Akinek közgyógyellátási igazolványa van, főszabály szerint, térítésmentesen jogosult a társadalombiztosítási gyógyító ellátásokra, ezek keretében például, járóbeteg-ellátás keretében rendelhető gyógyszerekre a gyógyszerkeret erejéig, egyes gyógyászati segédeszközökre, meghatározott összeghatárig gyógyfürdő ellátás igénybevételére.

Az egyéni gyógyszerkeret

Ez a keret a rendszeres gyógyszerszükséglet támogatását adja, melynek meghatározása a beteg havi rendszerességgel szedett gyógyszerek alapján történik. Az egyéni keret jelenleg minimum havi 1000 és maximum havi 12 000 Ft lehet. A gyógyszerköltség meghatározásánál mindig a legolcsóbb gyógyszereket veszik figyelembe.

Az eseti keret

Ez a keret az akut (gyors, rövid lefolyású) megbetegedésekhez kapcsolódó gyógyszerkiadások kompenzálására szolgál éves szinten. Ennek összegét nem az egészségbiztosító határozza meg, hanem a költségvetési törvény egységesen tartalmazza, mely a 2012-es évre 6000 Ft.

Kik jogosultak közgyógyellátásra?

A vonatkozó szabályok három féle jogosultsági formát állapítanak meg.

Alanyi jogon jár a közgyógyellátás például, aki

-átmeneti gondozott, az átmeneti és tartós nevelésbe vett kiskorú,

-rendszeres szociális segélyben részesülő egészségkárosodott személy,

-központi szociális segélyben részesül,

-rokkantsági járadékos,

-maga, vagy aki után szülője vagy eltartója magasabb összegű családi pótlékban részesül,

-rokkantsági ellátásban részesül és az egészségi állapota a rehabilitációs hatóság komplex minősítése alapján nem haladja meg a 30%-os mértéket,

-a megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól és egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXCI. törvény (Mmtv.) 30. § (4) bekezdés b) pont ba) alpontjának vagy 32. § (1)bekezdés a) pontjának alkalmazásával rokkantsági ellátásban részesül és 2011. december 31-én I. vagy II. csoportú rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjra volt jogosult,

-rokkantsági ellátásban részesül, de nem tartozik az előző két pont hatálya alá és a közgyógyellátásra való jogosultságát 2012. április 15-éig megállapították részére.

Normatív alapon állapítják meg a közgyógyellátást annak a részére, akinek a havi rendszeres gyógyító ellátásának költsége meghaladja az öregségi teljes nyugdíj legkisebb összegének 10 %-át ( 2012-ben 2850 Ft-ot), feltéve, hogy a családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem éri el az öregségi nyugdíj legkisebb összegét ( 2012-ben 28500 Ft-ot) , egyedül élő esetén az öregségi nyugdíj 150 %-át ( 2012-ben a 42750 Ft-ot). A települési önkormányzatok saját rendeletben méltányossági alapon is megállapíthatják a közgyógyellátási jogosultságot. Ebben az esetben az önkormányzatok százalékos térítést fizetnek az általuk kiállított kártyák után az Egészségbiztosítási Alap részére.

Hol igényelhetünk közgyógyellátási igazolványt?

A közgyógyellátásra való jogosultság megállapítása iránti kérelmet a lakóhely szerinti jegyzőhöz kell formanyomtatványon benyújtani, melyhez csatolni szükséges egy nyilatkozatot azokról a tényekről, melyek kérelmét megalapozzák, valamint ezek igazolását és a háziorvos igazolását a havi rendszeres gyógyító ellátásokról.

A jogosultsági feltételek fennállása esetén a jegyző megállapítja a jogosultságot, annak időtartamát és az egészségbiztosítási pénztár által kiadott szakvélemény alapján a gyógyszerkeret összegét.

A jogosultság, akiknek alanyi jogon állapítják meg 2 évre, akiknek méltányossági és normatív alapon állapítják meg 1 évre szól. Mivel a határozatot hivatalból közlik az egészségbiztosítási pénztárral, az külön kérelem nélkül állítja ki az igazolványt a jogosult részére.

A közgyógyellátás részletes szabályai megtalálhatóak a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 49-53. §,a pénzbeli és természetbeni szociális ellátások igénylésének és megállapításának, valamint folyósításának részletes szabályairól szóló 63/2006. (III. 27.) Korm. rendelet 6/A. § (3) bekezdés f)-g) pont, 35-49. §, 9-13. sz. mellékletei, a közgyógyellátásra jogosult gyógyszerkeretének megállapításához szükséges készítmények kiválasztásának szabályairól szóló 25/2006. (VI. 26.) EüM rendelet szakaszaiban.

Nézze meg Ön is: Aranyértippek a szakorvostól

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Mikor nincs rendben a hüvely?Intim gondok

Mikor nincs rendben a hüvely?A legtöbb nő találkozik élete során valamilyen, a hüvelyt érintő problémával

Betegség, amely minden nőt érinthetInkontinencia

Betegség, amely minden nőt érinthetFőleg szülés után érinti a nőket, de bárkinél felléphet

Végbélvérzés: aranyér vagy daganat?Végbélvérzés

Végbélvérzés: aranyér vagy daganat?Mindenki megrémül, ha a vécépapíron vért vesz észre

"Ha rákja van, nem fog meghalni azonnal"Beteghang

"Ha rákja van, nem fog meghalni azonnal"Brjeska Dóránál 2013 őszén diagnosztizáltak áttétes mellrákot

A nátha gyógynövényes kezeléseNátha

A nátha gyógynövényes kezeléseNagyon sok gyógynövény van, amelyet bevethetünk, hogy felvegyük a harcot

60 felett így kell sportolniSport

60 felett így kell sportolniBár csökken az állóképesség és az izomerő, mégis fontos, hogy továbbra is sportoljunk

Otthoni megoldások orrfolyásraOrrfolyás

Otthoni megoldások orrfolyásraA jelenség oka a hideg, a megfázás, illetve az influenzavírusok

Nagy baj lehet, ha viszket az anyajegyAnyajegy

Nagy baj lehet, ha viszket az anyajegyMiért fontos a rendszeres szűrés?

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
0, +6 °C
Minimum:
-2, +3 °C

Hazánkban szerdán délelőtt erősen felhős, borult lesz az ég a Dunántúlon havazás, másutt havas eső, főleg keleten eső is várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag