Szakíts, ha bírsz

A sport fél egészség - tartja a mondás. De a túlzásba vitt sportolás, valamint a felkészületlen és bemelegítetlen szervezet növeli a sérülésveszély kialakulását. Kövessünk el mindent, hogy csökkentsük a sportbalesetek számát!

Óvatosan bánjunk ízületeinkkel!

Az ízületi gyulladások olyan nehézségeket okoznak, amelyek néha szinte lehetetlenné teszik az újabb mozgást, amely pedig elengedhetetlen lenne a gyors gyógyuláshoz. Az ízületi sérülésekkel történő mozgás nagy figyelmet igényel, mert könnyen újabb, fájdalmas és kellemetlen következményekkel járó sportsérülésekhez vezethetnek. Ezért rendkívül körültekintően kell eljárni az ízületeket érintő sérülésekkel. Ha a fájdalmas, gyulladt sérülésre "ráedzünk", akkor még komolyabb sérüléseket szenvedhetünk, mert tovább terheljük ízületeinket.

Pár tény az ízületi sérülésekről

Míg a csontok folyamatosan átalakulnak, vagyis állandó változásban vannak, az ízületek többi része (a porcok, az izmok és a szalagok) szinte változatlanok maradnak. Ezért is oly sérülékenyek az ízületeink, amelyet a két nem közötti különbségek is árnyalnak: hölgyek esetében az ínszalagok és a porcok lazábbak, így sérülékenyebbek is. A mozgásszerveket érintő, sérülések a legtöbb esetben szabadtéri sporttevékenységek közben keletkeznek. Ezek általában nem túl súlyosak, és pihentetéssel, valamint a megfelelő (tehát a hatóanyag jó felszívódását lehetővé tevő) kenőcsök vagy gélek alkalmazásával viszonylag hamar meggyógyulnak.

A bemelegítés elmaradhatatlan

A végtagfájdalmak jelentős részét általában az ínszalagok megerőltetése okozza, ezért is érdemes alaposan bemelegíteni. Jól bemelegített állapotban az inak és ínszalagok hatékonyabban működnek és nyújthatóságuk révén csökken a sérülésveszély is. A bemelegítetlen állapotban végzett intenzív, hirtelen mozdulatok, robbanékony mozgás nemcsak megerőltető, de gyulladást, vagy akár ínszalagszakadást is eredményezhet. A felkészületlen, tónus nélküli izomzat és ízület nem bírja a tartós terhelést, s könnyen megsérülhet. De a túlzásba vitt sport és a túlsúly is komoly károkat okoz, főleg a térd- és a csípőízületekben.

Ha mégis bekövetkezik a baj...

Ha valaki testmozgás vagy más mozgásos tevékenység közben megsérül, nem biztos, hogy egyből orvoshoz kell fordulnia. Ma már szerencsére kaphatók olyan modern készítmények a piacon, amelyek izom vagy csontízületi reumás vagy traumás eredetű fájdalmak helyi kezelésére kiválóan alkalmasak. Ezek a gélek elősegítik a sportbalesetek következtében kialakult zúzódások, ficamok, húzódások, rándulások gyógyulását. Kiváló gyulladáscsökkentő, és fájdalomcsillapító hatásuk közismert. Egyes gélek elősegítik az erek, a nyirokerek és a nyirokcsomók felszínes gyulladásos folyamatainak gyógyulását is. Ezeket az innovatív készítményeket a bőr is jól tolerálja, még akkor is, ha az érintett bőrfelület érzékeny.

Az egészséges életmód nagy szerepet játszik a sérülések elkerülésében

Ízületeink állapotának megőrzésében a mozgás mellett más tényezők is fontos szerepet kapnak. Meglepő, de ilyen még a táplálkozás is: a táplálékkal bevitt anyagok sokat segíthetnek mozgásszerveink, ízületeink megfelelő állapotának kialakításában, fenntartásában. Vannak olyan ásványi anyagok és nyomelemek, amelyek igen fontos szerepet játszanak, különösen a kamaszkori gyors növekedés időszakában, amikor az ín- és kötőszövetek gyorsan fejlődnek (ilyen például a kén, a magnézium és a vas is). Ugye azt már említenünk sem kell, hogy a megfelelő kalciumbevitel mennyire fontos a csontok és ezzel együtt az ízületek egészségének megtartásában?

Természetesen csontjainkat, ízületeinket és izomzatunkat "karban tarthatjuk" úgy is, ha rendszeresen sportolunk. A séta, a túrázás, az úszás és a kerékpározás jótékony hatással vannak a tartószerkezetünkre. Ezekkel a mozgásformákkal megőrizhetjük, és megfelelő kondícióban tarthatjuk önmagunkat. Fontos a tartóizomzatunk (has-, hátizomzat) karbantartása, hiszen hátgerincünk megfelelő tartását ezek az izmok segítik, s ha ezek jó állapotban vannak, akkor kiválóan tehermentesítik a gerincoszlopot.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: