Ősi gyógyszer, modern módszer

A borogatás az egyik legősibb módszer a fájdalmak enyhítésére és a gyógyulás meggyorsítására. Szerencsére ma már nem kell pókhálót tenni a sérült testrészre - használhatunk akár nagyon modern, diszkrét és hatékony tapaszokat is!

Akár akut sérülésről van szó, akár hosszan húzódó betegségről, egy idő után bármit megteszünk azért, hogy enyhüljön a fájdalom. Bár egy-egy gyógyszert bekapni viszonylag egyszerű, sokan húzódoznak tőle, vagy attól tartanak, hogy a "túl erős" szer elnyomja a tüneteket.

A természetesebb módszerek között az egyik legelterjedtebb a borogatás: ez (legalábbis az anyukák, nagymamák szerint) szinte mindenre jó, a fejfájástól a lázig. A "hivatalos" definíció szerint a borogatás olyan vízgyógyászati fizikális eljárás, melynél a test meghatározott területén hideg- illetve meleghatást alkalmaznak. A hideghatás használható helyi ízületi gyulladás csökkentésére, a fájdalom mérséklésére és az anyagcsere fokozására. Meleghatásra helyi vérbőség keletkezik, a bőr vérkeringése javul, csökken az izomgörcs.

A hideghatással gyógyító borogatásokat - azaz például a jegelést - általában akut panaszoknál, sérüléseknél alkalmazzák. Nagyon hatásos lehet például akut ízületi gyulladás, ínhüvelygyulladás vagy isiász esetén. Az izom- és ízületi sérülések ellátásánál a szakemberek a RICE módszert ajánlják (ez az angol rövidítés a rest, ice, compression és elevation szavak kezdőbetűiből áll), azaz a sérült testrészt pihentessük, jegeljük, kötözzük be és emeljük meg. A jegelés ebben az esetben nemcsak a fájdalmat csökkenti, de az esetleges duzzanatot is segít lelohasztani.

A meleg borogatás inkább a krónikus betegségeknél, makacs, régóta tartó fájdalomnál jelenthet enyhülést. A melegnek izömgörcs-csökkentő hatása is van, ezért olyan fájdalmaknál, melyeket az izmok "bemerevedése" okoz, szintén nagyon hatásos lehet.

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció