Vigyázzon az ízületeire - ezekre ügyeljen!

Hogyan vigyázhatunk az ízületeinkre és mit együnk, hogy minél tovább megőrizhessük a mozgékonyságunkat? Az orvostudomány híreiből egyre többet tudhatunk meg az ízületeinkről! Most ezekből nyújtunk át egy csokorra valót.

Amerikai kutatók például kimutatták, hogy a teflonban található egyik mesterséges vegyület magas szintje a vérben az ízületi gyulladás megnövekedett kockázatával áll összefüggésben. Azoknál, akiknek a vérében a legmagasabb a perfluoroktanoát (PFOA) szintje, közel 40 százalékkal magasabb az ízületi gyulladás kialakulásának valószínűsége, mint azokban, akikben alacsonyabb a vegyület szintje. Egy, összesen közel ötvenezer, erősen szennyezett vizű környezetben elő ember adatait elemző kutatás eredményeiből kiderült, hogy a legmagasabb PFOA szinttel rendelkező felső 25 százalék az ízületi gyulladás 20 százalékkal nagyobb kockázatával rendelkezett, mint a csoport alacsonyabb szinttel rendelkező alsó negyede. A perfluoroktanoát az egyik olyan anyag, mellyel sütőedényeket, konyhai eszközöket vonhatnak be.

A tai chi javítja, a depresszió rontja

Dél-koreai kutatók kiderítették, hogy a térdízületi fájdalom erősebben jelentkezett azoknál, akik depresszióban szenvedtek. A tanulmány eredményei arra utalnak, hogy a depresszió fontos szerepet játszhat abban, hogy miként érzékelik a térd ízületének gyulladását a betegek, és ha nem is súlyos a helyzet, akkor is jelentős mértékű fájdalmat élhetnek át. "A fájdalom és depresszió közötti kapcsolatra oda kell figyelniük az orvosoknak, mikor a térd ízületi gyulladására dolgoznak ki terápiát, különösen azok esetében, akiknek a röntgenfelvétele nem utal a betegség súlyosabb mértékére" - mondta a tanulmány szerzője, Dr. Tae Kyun Kim. Azt is megjegyezte, hogy néhány beteg még a térdprotézis behelyezését követően is fájdalmakra és a mozgás beszűkülésére panaszkodik: "néha a fájdalomra és a mozgáskiesésre nincs orvosi magyarázat, ezért nem árt megvizsgálni a beteget, hogy nem áll-e fenn depresszió."

Az ízületi fájdalmakat azonban csillapítani lehet egy ősi keleti mozgásforma, a tai chi segítségével - állapították meg amerikai szakemberek. A keleti technika segítségével csillapítható az ízületi fájdalom, a fáradtság, a merevség, valamint fokozódik az egyensúlykészség és a résztvevők jobban is érzik magukat. A tanulmányhoz kapcsolódó vizsgálatban 354 ízületi gyulladással küzdő beteg vett részt, akiket véletlenszerűen két csoportra osztottak: az egyik felük nyolc héten keresztül heti két alkalommal tai chi kurzuson vett részt, a másik csoport semmilyen speciális mozgásformát nem követett. A tai chit-t tanuló csoportnál a kontrollhoz képest mind szubjektív, mind objektív javulás jelentkezett, ami nagymértékben hozzájárult a betegek jóllét-érzéséhez.

Tippek ízületi bántalmakra

1. A legfontosabb, hogy maradjunk edzésben. Az erős izomzat tehermentesíti a porcokat és segít az ízületeknek a helyükön maradni. Fontos, hogy edzésprogramunk kardiovaszkuláris és erőnléti gyakorlatokat is tartalmazzon.

2. Próbáljuk tartani a súlyunkat. Minden extra kiló növeli a térdekre nehezedő nyomást. Figyeljünk a tartásunkra is! A görnyedt tartás miatt súlyunk egyenetlenül nehezedik ízületeinkre, ez pedig károsíthatja az ínszalagokat és izmokat is.

3. Kerüljük az ízületeket károsító mozgásformákat, különösen, ha hajlamosak vagyunk a reumás ízületi gyulladásra. Próbálkozzunk az úszással és a kerékpározással, ezek ugyanis nem terhelik annyira az ízületeinket.

4. Ne hajtsuk túl magunkat és lehetőleg ne növeljük edzésünk hosszát hetente tíz százalékkal. A mozgásformákat mindig szakértő segítségével tanuljuk meg, és semmiképp se hagyjuk ki a bemelegítést és a nyújtást.

5. Rendszeresen fogyasszunk kurkumát! Brit és német tudósok szerint a kurkumában, ebben a különleges, élénksárga keleti fűszernövényben olyan hatóanyagok találhatóak, melyek csökkenthetik az ízületi gyulladást, illetve az íngyulladást.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció