Sérülések nyáron

A nyár a pihenés, a kirándulás és a szabadtéri sportok időszaka. Ilyenkor, aki teheti, a szabadidejét a természetben tölti. Ezért is történik a tavaszi-nyári időszakban rengeteg sérülés, aminek azonban többségét el is lehetne kerülni...

Vízparton

A nyári nagy melegben sokan kívánkoznak vízpart mellé, vagy kiépített strandokra, ahol kedvükre hűsölhetnek. A felhőtlen fürdőzés azonban veszélyeket is hordozhat magában. Számos fürdőbaleset azért történik, mert a kiépített strandok vizes, csúszós kövezetén futnak, fogócskáznak a fiatalok, majd megcsúsznak, és kész a baj: jön a ficam, vagy rosszabb esetben végtagtörés. Az is elő szokott fordulni a nyári fürdőzések alkalmával, hogy az óvatlan fürdőzők olyan helyen ugranak fejest a vízbe, ahol az nem elég mély. Ilyenkor komoly nyaki gerincsérülést lehet a következmény. Fejesugrás előtt érdemes meggyőződni a vízmélységről és arról, hogy semmilyen víz alatti tárgy (szikla, kő, roncs, vascölöp) nem áll az útban.

Bringás veszélyek

Hazánkban a nyári sérülések tekintélyes hányada származik kerékpáros balesetekből, de ezen nincs mit csodálkozni, hisz Magyarországon hajlandóak a legkevesebben védőfelszerelést (sisakot, térd és könyökvédőt) használni, az Európai Unió közelmúltban végzett közlekedésbiztonsági felmérése szerint. Ennek alapján elmondható, hogy a védőfelszerelések elterjedtsége hazánkban mindössze húsz százalék körüli, míg egyes helyeken (például Hollandia) ennek többszöröse.

Az esések által bekövetkezett sérülések jelentős része a fejet és a térdízületet éri. A fejsérülések abból fakadnak, hogy sokan nem becsülik jól fel a sebességet, és fának, kocsinak vagy a kemény útburkolatnak csapódnak. A megfelelő védősisak használatával ilyenkor elkerülhetők a komolyabb sérülések.

A legveszélyeztetettebb korcsoport természetesen a gyermekek, akik sokszor vagányságból "meredek dolgokat" művelnek a biciklivel és "csak azért sem" viselnek sisakot. Pedig a sisak életet menthet. Arra is érdemes odafigyelni, hogy hogyan szállítsuk a bicikli utasát. Ugyanis, ha nem megfelelő körülmények között szállítják a gyermeket a biciklin, könnyen előfordulhat, hogy a küllők közé szorul a lábfeje, és súlyos sérülést - törést, a bokaszalag szakadást - szenvedhet.

Az egyszerű esések pedig általában a térdízületben, könyök- és csuklóízületben okozhatnak komoly sérüléseket.

Hogyan választhatunk megfelelő gyermekülést a biciklire? Először is ügyeljünk arra, hogy stabilan rögzíthető legyen a kerékpárunkon és megbízható, nehezen törő, mégis rugalmas anyagból készüljön. Feltétlenül legyen benne olyan öv, amivel a csemetét az üléshez rögzíthetjük, és a legjobb, ha olyan lábtartóval rendelkezik, amely körkörös védelmet biztosít a kicsi lábaknak.

Túrázni jó

Ha szabadidőnkben túrára szánjuk rá magunkat, akkor megfelelő túrabakancsot használjunk, mert egy "buta" gödör, vagy egy "rejtőzködő" kő könnyen bokaszalag-szakadáshoz, ficamhoz, sőt töréshez is vezethet. A jó túrabakancs ezért megfelelően szilárdan, de mégis kényelmesen és rugalmasan rögzíti a lábat, nem túl nehéz, de mégis tartja a bokát. No és persze vízálló, de ez ízületeink szempontjából már kevésbé fontos. Minden sportágra igaz, hogy a szabályok maradéktalan betartásával és megfelelő védőruházat, eszközök viselésével nagyban hozzájárulhatunk a sérülések elkerüléséhez.

Óvatosan a fára mászással!

Nyáron érik a legtöbb ízletes gyümölcs, amit szeretünk befőzni, vagy egyszerűen csak frissen csemegézni a fáról. A legfinomabb gyümölcsök természetesen mindig a fa felső régiójában találhatók, tehát fel is kell oda mászni, vagy létrát használni, hogy hozzájussunk.

Sokan pár szem cseresznyéért szinte az "életüket" kockáztatják, s kórházba szállítás után jönnek csak rá, hogy ez nem érte meg.

Fára mászás alkalmával mérlegeljük, hogy mely ágak bírnak meg minket, és akármilyen csábítóan mosolyog ránk néhány gyümölcs, inkább hagyjuk a fán száradni, minthogy komoly balesetünk legyen. A fáról történő leesések jelentős része ugyanis kar- és lábtöréssel végződik.

Gyakori az is, hogy a létrát rosszul helyezzük a gyümölcsfa alá, majd amikor már jó magasan vagyunk, akkor az egyik lába besüllyed a laza talajba, és már meg is történt a baj. Ezt úgy védhetjük ki, hogy mielőtt felmászunk a létrára, meggyőződünk, hogy stabilan áll-e, és elbírja-e a súlyunkat.

Nyáron gyakoriak a "kéz- és lábtörések"

Nyáron az el- és leesésekből következő ficamok, rándulások és csonttörések reális veszélyt jelentenek. Ha felmerül a gyanú, hogy eltörött valamelyik csontunk, akkor szakemberhez kell fordulnunk. Törés esetén akkor beszélünk zárt törésről, ha a törés felett a bőr nem sérül meg. Ha a csont átszúrja a bőrt, akkor nyílt törésről van szó.

Törés, zúzódás, szalagszakadás esetében nagyon gyorsan alakul ki a sérülés helyén duzzanat, elszíneződés, alakváltozás, és a fájdalom miatt a sérült nem tudja használni a sérült végtagot. Ilyen esetekben a végtagot a lehető legkevesebbet mozgassuk, helyezzük nyugalmat adó pozícióba és igyekezzünk megakadályozni a törött csontvégek elmozdulását.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +11, +16 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhk is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett időnként megnövekszik a felhőzet, elvétve egy-egy zápor kialakulása sem zárható ki. A szél napközben mérsékelt nyugati lesz. Hajnalban 11, 16 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció