Kérdések és válaszok

Hallottam a gátizomtornáról. Pontosan mit is jelent ez?

A gátizomtorna a medencefenék izmainak erősítését szolgálja, erről bővebben olvashat a www.corewellness.hu weboldalon.

16 éves vagyok és kb. 6 éves korom óta nevetés esetén nem tudom tartani a vizeletem. Szervi bajom nincs. Voltam két orvosnál is. Az egyik szerint ki fogom nőni, a másik szerint ha betétet használnék elmúlnának a panaszaim. Mit tegyek?

A vizelettartási zavarnak öt fő típusa van. A stressz inkontinencia tünetei: nevetés, köhögés, tüsszentés vagy bizonyos fajta testmozgások alkalmával a vizelet hirtelen, váratlanul elcseppen, vagy kicsordul. A stressz jellegű problémák oka lehet a medencefenék izmainak gyengesége. Az Ön által említett tünetek erre e típusra utalnak. Ezen segíthet a gyógyszeres kezelés, de a gátizomtorna is. A gátizomtorna a medencefenék izmainak erősítését szolgálja, erről bővebben olvashat a www.corewellness.hu oldalon. Ha szervi problémát nem találtak, felmerülhet az idegi alapon történő vizeletvesztés is. Javaslom, hogy kérjen neurológiai kivizsgálást. A betét használata a problémát nem szünteti meg, de a komfortérzetét jelentősen javíthatja.

Évek óta használnom kell a betéteket. Miért nem lehet pamutot felhasználni a kényes részeknél?

A tiszta pamut anyag bőrbarát, de az ebből készült termék használat után nedves maradna, és nem lehetne megoldani a visszanedvesedés problémáját sem.

Édesanyám 66 éves és 112 kg, sajnos őt is érinti az inkontinencia kérdése. Nagyon sűrűn kell WC-re mennie, éjszaka is óránként. Elvégeztessen egy műtétet, vagy oldja meg a helyzetet betétekkel?

Az inkontinenciának több különféle oka lehet. A kiváltó ok megkeresése nélkül nem lehet biztos megoldást javasolni. Többféle gyógymód is létezik, a műtét ezek közül csak egy. A betétek magát a problémát nem szüntetik meg, de a komfortérzetet és az életminőséget jelentősen javítják. A megfelelő betét kiválasztásában és felírásában is a szakorvos segíthet.

Fürdés és úszás után fordul elő, hogy nem tudom visszatartani a vizeletemet. Ez az inkontinencia tünete?

Ez lehet az inkontinencia tünete, de szakorvosi vizsgálat nélkül ezt nem lehet biztosan megállapítani. A vizeletvesztés hátterében különböző okok állhatnak. Például a medencefenék izmainak gyengesége, a gátizmok sérülése, súlytöbblet, a hormonális állapot változása, idegrendszeri károsodás, bizonyos orvosságok, székrekedés vagy fertőzés is. Egy esetleges húgyúti fertőzésnél, felfázásnál az uszoda vizének hőmérséklete is befolyásoló lehet. A hideg víz vizelésre ingerli az egészséges embert is. Javaslom, hogy keresse fel a háziorvosát, aki majd továbbküldi a megfelelő szakorvoshoz.

Nagyobb nedvszívó kapacitású lesz a nadrágpelenka, ha még egy plusz betétet is belehelyezünk?

Nem. A betétek alja polietilén fóliával borított, ragasztócsíkkal ellátott és a lábközi részen enyhén gumírozott. Ha ezt helyezik bele a nadrágpelenkába, akkor a betét megtelte után a vizeletet két oldalra vezeti el, nem pedig a nadrágpelenka belsejébe. A kifolyás veszélye így sokkal nagyobb lenne, miközben a nadrágpelenka közepe száraz maradna.

Nem elegendő a felírható pelenkamennyiség. Mit lehet tenni?

A területileg illetékes Egészségbiztosítási Pénztártól kérhető úgynevezett külön engedély, mely indokolt esetben plusz darabszám felírását teszi lehetővé.

Nyolc hónapos halmozottan sérült gyermeknek felírható receptre pelenka?

Nem. Inkontinencia-védőeszköz kizárólag 2 éves kor felett rendelhető.

Hogyan kell tárolni az elhasznált pelenkát?

Az elhasznált pelenka nem minősül veszélyes hulladéknak, kidobható a háztartási hulladékgyűjtőbe.

Az inkontinencia-termékek moshatóak?

Nem. Az inkontinencia-betétek és -nadrágpelenkák egyszer használatos termékek. Egyedül a nagyméretű betétpelenkához használatos hálós rögzítőnadrág mosható kézmeleg vízben.

Kiemelt téma cikkei

Inkontinencia teszt

Milyen gyakran vizel napközben?