Aktívan sportolni inkontinenciával? Miért ne!

Inkontinencia és testmozgás érett nőként. Mindkét téma tabu, pedig igen könnyen közös nevezőre hozhatóak.

A 46 éves Klári példája is azt mutatja, könnyen összehangolható a rendszeres sport és a vizeletcsepegés. Ha megvan az akarat, meg lehet találni a megfelelő eszközt is ehhez az életvitelhez.
Inkontinencia, azaz vizelettartási problémák. Egy kifejezés, amit megannyi tabu és szemérem övez. Világszerte másfél milliárd, Magyarországon körülbelül 600 ezer ember küzd ezzel a problémával. Klára hét éve küzd vizelettartási problémával, egészen pontosan stressz inkontinenciával, ami komoly romlást okozott az életminőségében. A gond a szülés után ütötte fel a fejét: köhögés vagy tüsszentés után vette észre, hogy el-elcseppen a vizelete. A korábban sportos és aktív Klári kifejezetten magába fordult. Alaposan utánajárt a betegségének és a lehetőségeinek, s megtudta, úgynevezett szülés utáni stressz inkontinenciában szenved, amit a hüvelyen belül kialakuló húgyhólyagsérv okoz. A stressz inkontinenciát a hasűri nyomás fokozódása okozza, amelynek során vizeletcsepegés alakul ki. Ez a bizonyos nyomás tovább nő köhögéskor, nevetéskor és tüsszentéskor. Mivel a női hüvelyfal és a húgycső szoros kapcsolatban áll egymással, a szüléskor gyakran és komolyan sérülhetnek a hüvelyfalat rögzítő szalagok és izmok. Mindez pedig úgynevezett stresszinkontinenciához vezet. A jelenség sajnos sok nőnél a szülés után is, hosszú távon megmarad.

Klári is így járt, s csak nagyon lassan tudatosította magában, hogy nem vált csökkent értékű nővé és emberré, hanem egy jelenség tüneteitől szenved. A középkorú nő érezte, hogy befele forduló hozzáállásával csakis magának árt, ráadásul egyre inkább zavarta a súlyfeleslege, ami még a szülést követően rajtamaradt, és persze a bánatháj is szaporodott a korábban szertornászként tündöklő Klárán.

"Éreztem, hogy nem mehet ez így tovább, hiszen az inkontinencia miatt depressziós lettem. A depresszió evésbe hajszolt, és további rossz érzéseket okozott, hogy a családom is szenved miattam. Egy napon azt mondtam, ezt befejeztem. Tenni fogok a testi állapotom javításáért, és visszatalálok a mozgáshoz! Bíztam abban, hogy már kitalálták a megoldást, a hozzám hasonló cipőben járó nők számára."

Az egyik gyógyszertári vásárlás során kisvártatva felfedezte az alkalmi vizeletvesztés esetén használható inkontinencia betétet, amit elsőre is praktikusnak és hordhatónak talált. Miután megvette a patikában, rájött, kifejezetten diszkrét holmit talált, amiben leheletkönnyű mozogni is. A tornászmúlttal rendelkező nő családja biztatására elhatározta, hogy reggelente futni fog a házukhoz közeli gáton, és megpróbálkozik régi nagy vágyával, a légtornával is. "Azonnal be is jelentkeztem légtornára, és már az első mozgásedzés után meggyőződtem róla, hogy a titkom az én titkom marad, ráadásul ismét fiatalnak érezhettem magam!" Klári azóta rendszeresen légtornázik, sőt minden reggel 6-kor sportcipőbe bújik, és rója a kilométereket a szabadban. "Órák hosszára el tudok feledkezni a problémámról" - meséli boldogan Klára, aki ismét élvezheti az aktív élet és a sport áldásait.

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Kiemelt téma cikkei

Inkontinencia teszt

Milyen gyakran vizel napközben?