Vizeletcsepegés kismamáknál

A kismamák túlnyomó többsége igen alaposan felkészül a babavárással és a szüléssel kapcsolatos lelki, orvosi és praktikus kérdésekből, az akaratlan vizeletcsepegés mégis sokukat igen váratlanul éri. Noha gyakori probléma, kényes természete miatt kevés szó esik róla, pedig van megoldás.

Terhesség alatt

A terhesség alatti vizelettartási problémák a szakemberek szerint a terhes nők 30-50 százalékát érinthetik. Ismerős helyzet: elég egy tüsszentés, köhögés, nagyobb nevetés vagy hirtelen mozdulat, hogy akaratlanul távozzék néhány csepp vizelet. A jelenséget stressz-inkontinenciának hívják, és valamilyen, a hólyagra nehezedő - hasűri - nyomás okozza. Ez pedig máris segít megértenünk, miért jelentkezhet olyan sokaknál a terhesség alatt: a magzat növekedése, a méh tágulása fokozza a nyomást, a méh ráadásul a terhesség második felében mind jobban rá is nehezedik a hólyagra, ami további ingerlést jelenthet - a vizelési inger gyakoribbá válik, ha pedig a hólyagzáró izomzat nem elég erős ahhoz, hogy visszatartsa, el-elcseppen a vizelet.

Szülés után

Normális lefolyású szülés után az esetek többségében a kényelmetlenség a szervezet regenerálódásával megszűnik. Vannak azonban kismamák, akiknél a terhesség csak "előrehozta" az inkontinencia megjelenését, mivel alkatilag hajlamosabbak rá nagy túlsúly, a záróizmok vagy kötőszövetek gyengesége miatt. Ráadásul a természetes szülés során megtapasztalt fokozott hasűri nyomás, valamint a szülés során esetlegesen keletkezett sérülések is okozhatnak vizelettartási zavarokat.

Lelki teher

A gyakori vizelési inger és a vizelet-visszatartás problémái nagyban megnehezíthetik a mindennapokat: az érintett nők hajlamosak visszahúzódni az esetleges balesetekkel összefüggő szorongás miatt. A kapcsolódó szégyenérzet pedig megnehezíti az informálódást a megelőzés módszereivel és a rendelkezésre álló segítséggel kapcsolatban, holott mindez ideális esetben ugyanúgy hozzátartozna a szülésre és a kisgyermekes létre való felkészülésben, mint ezer más dolog, amit körültekintő figyelemmel kezelünk.

A vizeletcsepegés a legtöbb terhes, vagy szülésen átesett kismamát érinti

A vizeletcsepegés a legtöbb terhes, vagy szülésen átesett kismamát érinti

Van megoldás

Sokan ilyenkor amenstruációsorán használt tisztasági betét után nyúlnak, hogy megóvják magukat az elcseppenő vizelet kellemetlenségeitől. Azonban a vér és a vizelet állaga és távozásának folyamata eltér, az utóbbi esetben ráadásul az esetleges kellemetlen szaggal is számolnunk kell. Ma már széles körben hozzáférhetők a korszerű inkontinenciabetétek, amelyek éppolyan diszkrétek és kényelmesek, mint a tisztasági betétek, de kifejezetten a vizelet felfogására tervezték őket: hatékonyan zárják magukba a vizeletet, így folyamatosan száraz érzést biztosítanak, mindemellett pedig szagsemlegesítő rendszerrel is rendelkeznek; lehetővé teszik tehát, hogy kompromisszumok nélkül élvezzük a terhesség és a kisgyermekes lét mindennapjait. Érdemes kipróbálni egy termékmintát és összevetni a kétféle betéttel szerzett tapasztalatokat.

Nagyon fontos tudni azonban, hogy a húgycső, a hüvely és a végbél megfelelő zárásáért felelős úgynevezett gátizmok vagy medencefenéki izmok teljesítménye edzéssel javítható. A téma szakértői között teljes az egyetértés abban, hogy a stresszinkontinencia elkerülésének - és sok esetben kezelésének - kiváló eszköze a gátizom erősítő torna. Fiatal korban elkezdve igen hatékony megelőzési módszer, és nagyban megkönnyíti a szülést követő regenerálódást. A terhességgel és szüléssel összefüggő átmeneti vizelettartási gondok azonban még legedzettebbeknél is előfordulhatnak - a kifejezetten erre a célra kifejlesztett, diszkrét speciális betétek nekik is nagy segítséget jelenthetnek.

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Kiemelt téma cikkei

Inkontinencia teszt

A tünetei változtak-e az elmúlt 6-12 hónap alatt?