Vizeletcsepegés kismamáknál

A kismamák túlnyomó többsége igen alaposan felkészül a babavárással és a szüléssel kapcsolatos lelki, orvosi és praktikus kérdésekből, az akaratlan vizeletcsepegés mégis sokukat igen váratlanul éri. Noha gyakori probléma, kényes természete miatt kevés szó esik róla, pedig van megoldás.

Terhesség alatt

A terhesség alatti vizelettartási problémák a szakemberek szerint a terhes nők 30-50 százalékát érinthetik. Ismerős helyzet: elég egy tüsszentés, köhögés, nagyobb nevetés vagy hirtelen mozdulat, hogy akaratlanul távozzék néhány csepp vizelet. A jelenséget stressz-inkontinenciának hívják, és valamilyen, a hólyagra nehezedő - hasűri - nyomás okozza. Ez pedig máris segít megértenünk, miért jelentkezhet olyan sokaknál a terhesség alatt: a magzat növekedése, a méh tágulása fokozza a nyomást, a méh ráadásul a terhesség második felében mind jobban rá is nehezedik a hólyagra, ami további ingerlést jelenthet - a vizelési inger gyakoribbá válik, ha pedig a hólyagzáró izomzat nem elég erős ahhoz, hogy visszatartsa, el-elcseppen a vizelet.

Szülés után

Normális lefolyású szülés után az esetek többségében a kényelmetlenség a szervezet regenerálódásával megszűnik. Vannak azonban kismamák, akiknél a terhesség csak "előrehozta" az inkontinencia megjelenését, mivel alkatilag hajlamosabbak rá nagy túlsúly, a záróizmok vagy kötőszövetek gyengesége miatt. Ráadásul a természetes szülés során megtapasztalt fokozott hasűri nyomás, valamint a szülés során esetlegesen keletkezett sérülések is okozhatnak vizelettartási zavarokat.

Lelki teher

A gyakori vizelési inger és a vizelet-visszatartás problémái nagyban megnehezíthetik a mindennapokat: az érintett nők hajlamosak visszahúzódni az esetleges balesetekkel összefüggő szorongás miatt. A kapcsolódó szégyenérzet pedig megnehezíti az informálódást a megelőzés módszereivel és a rendelkezésre álló segítséggel kapcsolatban, holott mindez ideális esetben ugyanúgy hozzátartozna a szülésre és a kisgyermekes létre való felkészülésben, mint ezer más dolog, amit körültekintő figyelemmel kezelünk.

A vizeletcsepegés a legtöbb terhes, vagy szülésen átesett kismamát érinti

A vizeletcsepegés a legtöbb terhes, vagy szülésen átesett kismamát érinti

Van megoldás

Sokan ilyenkor amenstruációsorán használt tisztasági betét után nyúlnak, hogy megóvják magukat az elcseppenő vizelet kellemetlenségeitől. Azonban a vér és a vizelet állaga és távozásának folyamata eltér, az utóbbi esetben ráadásul az esetleges kellemetlen szaggal is számolnunk kell. Ma már széles körben hozzáférhetők a korszerű inkontinenciabetétek, amelyek éppolyan diszkrétek és kényelmesek, mint a tisztasági betétek, de kifejezetten a vizelet felfogására tervezték őket: hatékonyan zárják magukba a vizeletet, így folyamatosan száraz érzést biztosítanak, mindemellett pedig szagsemlegesítő rendszerrel is rendelkeznek; lehetővé teszik tehát, hogy kompromisszumok nélkül élvezzük a terhesség és a kisgyermekes lét mindennapjait. Érdemes kipróbálni egy termékmintát és összevetni a kétféle betéttel szerzett tapasztalatokat.

Nagyon fontos tudni azonban, hogy a húgycső, a hüvely és a végbél megfelelő zárásáért felelős úgynevezett gátizmok vagy medencefenéki izmok teljesítménye edzéssel javítható. A téma szakértői között teljes az egyetértés abban, hogy a stresszinkontinencia elkerülésének - és sok esetben kezelésének - kiváló eszköze a gátizom erősítő torna. Fiatal korban elkezdve igen hatékony megelőzési módszer, és nagyban megkönnyíti a szülést követő regenerálódást. A terhességgel és szüléssel összefüggő átmeneti vizelettartási gondok azonban még legedzettebbeknél is előfordulhatnak - a kifejezetten erre a célra kifejlesztett, diszkrét speciális betétek nekik is nagy segítséget jelenthetnek.

Nézze meg Ön is: Aranyértippek a szakorvostól

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Mikor nincs rendben a hüvely?Intim gondok

Mikor nincs rendben a hüvely?A legtöbb nő találkozik élete során valamilyen, a hüvelyt érintő problémával

Betegség, amely minden nőt érinthetInkontinencia

Betegség, amely minden nőt érinthetFőleg szülés után érinti a nőket, de bárkinél felléphet

Végbélvérzés: aranyér vagy daganat?Végbélvérzés

Végbélvérzés: aranyér vagy daganat?Mindenki megrémül, ha a vécépapíron vért vesz észre

"Ha rákja van, nem fog meghalni azonnal"Beteghang

"Ha rákja van, nem fog meghalni azonnal"Brjeska Dóránál 2013 őszén diagnosztizáltak áttétes mellrákot

A nátha gyógynövényes kezeléseNátha

A nátha gyógynövényes kezeléseNagyon sok gyógynövény van, amelyet bevethetünk, hogy felvegyük a harcot

60 felett így kell sportolniSport

60 felett így kell sportolniBár csökken az állóképesség és az izomerő, mégis fontos, hogy továbbra is sportoljunk

Otthoni megoldások orrfolyásraOrrfolyás

Otthoni megoldások orrfolyásraA jelenség oka a hideg, a megfázás, illetve az influenzavírusok

Nagy baj lehet, ha viszket az anyajegyAnyajegy

Nagy baj lehet, ha viszket az anyajegyMiért fontos a rendszeres szűrés?

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Kiemelt téma cikkei

Inkontinencia teszt

Gyakran előfordul, hogy hirtelen sürgető-parancsoló vizelési ingere jelentkezik?