Vizeletcsepegés: fiataloknál is problémát okoz

A vizelettartási panaszok nem csupán az idősebb korosztályt érintik. A legtöbben hallgatásba burkolóznak, mert szégyenletesnek érzik a problémájukat, főként az aktív életet élő fiatal nők érzik, úgy, hogy a tünetek kellemetlen korlátokat szabnak mindennapjaikban.

Egy éve szültem, boldog és elégedett voltam az egészséges, gyönyörű kisfiammal, őszintén megvallva nem gondoltam, hogy az inkontinencia engem is érinthet. Azt hittem ez kizárólag az idősebbek problémája, de sok utánjárás után szembesültem azzal, hogy tévedtem - meséli Zita.

A terhesség alatt a kismamák 30-50 százalékának vannak kisebb-nagyobb vizelettartási nehézségei, ami a szülés után általában magától rendeződik, a hüvelyi szülés után pedig a nők negyedénél marad fenn bizonyos mértékű inkontinencia. Úgy tűnt ez utóbbi csoportba én is beletartoztam - idézi fel Zita, akit meglehetősen kínosan érintettek az akaratlan vizeletcsepegés tünetei.


A szülés után az orvosom a gyermekágyi vérzés időszakára fehérneműbe ragasztható speciális nedvszívó képességű inkontinencia betétet javasolt, ami sokkal hatékonyabbnak bizonyult ebben az időszakban, mint a hagyományos intimbetét. Néhány hét múlva a vérzés elmaradásával döbbentem rá, hogy vizelettartási problémáim vannak, és a betét milyen hasznos szolgálatot is tett.

Bár az inkontinenciám nem volt súlyos, de eléggé megkeserítette az életemet, gyakorta kerestem fel a mellékhelyiséget, egy kis késlekedés pedig sokszor végzetesnek bizonyult.

A helyes táplálkozás fontossága

Férfiakkal és nőkkel is megeshet, hogy nehezen tudják tartani vizeletüket, gyakran kell vécére menniük, sőt vigyázniuk kell, ne történjen velük kínos baleset, elcseppenés. Jó tudni, hogy ennek veszélyét az elfogyasztott ételek-italok is fokozhatják.

Ha otthon tartózkodtam, akkor megszokott menetrend volt a mosakodás, a fehérneműcsere, ha pedig éppen idegen helyen voltam, akkor jöttek a kínos pillanatok, az átázott ruha, a kellemetlen szagok.  Az akaratlan vizelet elcseppenés pedig köhögésnél, tüsszentésnél is előfordult. Amikor már kedvenc sportom a futás is kihívást jelentett számomra, felkerestem a nőgyógyászomat. A szakember elmondta, hogy a természetes hüvelyi szülés után sokakat érint ez a probléma, amit stressz-inkontinenciának neveznek. A vizeletcsepegés akarattól független, általában nevetésre, tüsszentésre, köhögésre, emelésre jelentkezik és az ezt kísérő hasűri nyomásfokozódásra következik be.

Emellett az orvosom kiemelte, hogy magam is sokat tehetek a javulás érdekében. A gátizom-tornát javasolta, ami a medencefenék izmainak tornáztatásával, vérellátásának javításával ér el pozitív hatást, akár teljes gyógyulást. Vásároltam egy intimtorna gyakorlatokat tartalmazó könyvet és DVD-t is, megpróbálom minden nap szorgalmasan végigcsinálni a gyakorlatokat, főként este van időm, amikor a kisfiam már alszik. Ugyanakkor az orvosom által javasolt speciálisan vizeletfelfogásra kifejlesztett betétet is folyamatosan használom, rendeltem belőle egy ingyenes termékmintát, ami várakozáson felül bevált. Nagyon praktikus, felszívja az elcseppenő vizeletet, száraz marad és a kellemetlen szagokat is magába zárja, kényelmes, biztonságot és megnyugvást nyújt - emeli ki Zita, aki a tornának köszönhetően egyre erősebbnek érzi magát, és kezdi visszanyerni elveszettnek hitt magabiztosságát.

 

Nézze meg Ön is: Aranyértippek a szakorvostól

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Inkontinencia: kinek segít a lézeres műtét?Inkontinencia

Inkontinencia: kinek segít a lézeres műtét? A kezelési módok között akad hatékony, gyors és kíméletes!

A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaDaganatos betegségek

A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaJó néhány testi tünetnek nem tanúsítunk túl nagy jelentőséget

Az alvással így manipulálhatnak minketAlvás

Az alvással így manipulálhatnak minketMi történik velünk, ha nem alszunk?

A szemszárazság enyhítéseSzemszárazság

A szemszárazság enyhítéseMilyen kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre?

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreKegel-gyakorlat

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreLássuk, hogyan végezhetik el a férfiak a hasznos tréninget!

Ételek nátha és megfázás ellenNátha

Ételek nátha és megfázás ellenAz ősz és a tél hagyományosan a megfázás és nátha időszaka is

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Kiemelt téma cikkei

Inkontinencia teszt

Milyen gyakran kell éjszaka vizelnie?