Ha köhögéskor becsurran, inkább tornázzon!

A stresszinkontinencia elnevezés nem a hétköznapi értelemben használt, sokak által nap mint nap átélt stresszre vonatkozik, hanem arra, hogy a vizelettartási nehézség nevetésre, tüsszentésre, köhögésre, vagyis hasűri nyomásfokozódásra következik be.

Közismert tény, hogy az inkontinencia szerte a világon - így hazánkban is - népbetegségnek számít, elsősorban a nők körében.

Egy epidemiológiai vizsgálat alapján konkrét adatokról is beszámolhatunk. A vizelet-inkontinencia korcsoportonkénti előfordulása a nők körében igen magas: 30 éves kor alatt 40%, 31-40 éveseknél 43%, 41-50 éveseknél 57%, 51-65 éveseknél 68%, és 66 év fölött 61%. Az inkontinencia fajtái közül a leggyakoribb a stressz- vagy terhelési inkontinencia.

Férfiakkal és nőkkel is megeshet, hogy nehezen tudják tartani vizeletüket, gyakran kell vécére menniük, sőt vigyázniuk kell, ne történjen velük kínos baleset, elcseppenés. Jó tudni, hogy ennek veszélyét az elfogyasztott ételek-italok is fokozhatják. további onformációért kattintson!

Mi is az a stresszinkontinencia?

Az elnevezés nem a hétköznapi értelemben használt, sokak által nap mint nap átélt stresszre vonatkozik, hanem arra, hogy a vizelettartási nehézség nevetésre, tüsszentésre, köhögésre, emelésre, azaz ezen élettani jelenségeket kísérő hasűri nyomásfokozódásra következik be - azaz elcseppen a vizelet.

A vizeletcsepegés ilyenkor az akarattól független. A nők nagy része elsősorban a terhesség és szülés kapcsán, valamint a változó korban észleli először. A tünetek ilyenkor első vagy másodfokú, lényegében kezdeti inkontinenciára utalnak. Oka a gátizomzat alátámasztó, zárófunkciójának meggyengülése, csökkent működőképessége.
vizelettartási nehézség nevetésre, tüsszentésre, köhögésre, emelésre
Vizelettartási nehézség nevetésre, tüsszentésre, köhögésre, emelésre

Hogyan kezelhető a stresszinkontinencia?

A kezdeti inkontinencia korszerű kezelése előterében a fizioterápia áll, azaz nem a műtéti kezelést, hanem a mozgás- és elektroterápiát részesíti előnyben. A gátizom-torna az izmok megerősítésével képezi a gyógyítás, illetve megelőzés alapját. Más a helyzet a súlyosabb formákkal, amikor a vizeletcsepegés akkor is spontán bekövetkezik, ha a beteg csak egyszerű hely- vagy helyzetváltoztató mozgást végez, feláll, leül, járkál, lehajol.

Az alap tornamódszer felfedezője - mintegy 50 évvel ezelőtt - dr. Arnold Kegel amerikai szülész-nőgyógyász volt. Tudományos útmutatásai és a Kegel-gyakorlatok alapján gyógyítanak szerte a világban. Ezek az egyszerű gyakorlatok képezik minden egyéb tornamódszer kiindulópontját, és adják egyben a hatékonyság biztosítékát a stressz-inkontinencia megelőzésében, megszüntetésében és az intim izmok megerősítésében.

A harántcsíkolt izmokból álló medencefenék anatómiai felépítése és a beidegzés élettani alapelvei határozzák meg azt, hogy a gátizmokat akaratlagosan és egységes egészként tudjuk működtetni.

Az agyból vezérelt információt az idegpályák ún. kémiai ingerületátvivő anyagok segítségével továbbítják az ideg-izom találkozási helyéhez, az ún. motoros véglemezhez, esetünkben a medencefenék izomrostjainál találhatókhoz. Minden egyes idegi akció egy-egy izomrostot hoz működésbe. A medencefenék izomzatát hasonlíthatjuk egy egységesen működő, igen rugalmas gumiasztalhoz. A torna lényege ezen egyöntetű ideg-izomműködés és a mozgás maximális megerősítése.
Különböző intimzónát megmozgató tornák léteznek, amelyek közül nem mindegyik alapszik az egyöntetű ideg-izomműködés elvén, de kellő gyakoriság esetén - a tapasztalat legalábbis azt mutatja - valamilyen hatásfokkal mindegyik működik.
A Kegel-gyakorlatok alapján kidolgozott gátizom-torna megfelel a nemzetközileg elfogadott sztenderdeknek, a Semmelweis Egyetem Egészségügy Főiskolai Kar Fizioterápia Tanszéke és a Magyar Gyógytornászok Társaságának szakmai ajánlásának.

Mit várhatunk a gátizomtornától?

A megfelelő gátizom-gyakorlatok végzésével a kezdeti - tehát köhögésre, tüsszentésre, emelésre jelentkező - stressz-inkontinenciától szenvedők már 3-5 hét alatt megszabadulhatnak a vizeletcsepegési tünetektől, a súlyosabb fokúak esetében kizárólag szakorvosi vizsgálat után alkalmazható a torna. Hangsúlyoznunk kell, hogy mind a prevenció, mind a gyógyulási eredmény tartósságát csak a maximális megerősödés elérése és a rendszeres gátizom-torna biztosítja.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+11, +16 °C
Minimum:
+1, +6 °C

Hazánkban szombaton délelőtt eleinte még lesznek ködös és felhősebb tájak is, de ezek megszűnését követően országszerte napos időre készülhetünk.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag