Kihirdették a Cseppnyi Önbizalom Program nyerteseit

Lezárult az idén útjára indított Cseppnyi Önbizalom Kontinencia Betegedukációs Program, melynek keretében a szervezők kihirdették a három a legkiemelkedőbb teljesítményt nyújtó praxist.

A vizelettartási probléma a tüneteit övező tabuk miatt rejtőzködő betegség, melyről eddig nem állt rendelkezésre átfogó, a teljes lakosságra vonatkozó adat, ezért a Cseppnyi Önbizalom Program a beteg érintettség és informáltság felmérését tűzte ki fő szakmai céljául.

Az Új Inko Fórum kezdeményezésében, az Országos Alapellátási Intézet, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara, valamint az SCA Hygiene Products Kft. támogatásával idén indított Cseppnyi Önbizalom Kontinencia Betegedukációs Programban 142 praxis kontinencia-fogadóóráin több mint 15 000 beteg és hozzátartozó jelent meg.
A praxisonként átlagosan több mint 100 résztvevő a komoly tabut, mindazonáltal súlyos egyéni problémát jelentő vizelettartási zavarról kaphatott így egyénre szabott, őszinte és diszkrét tájékoztatást. Különleges népegészségügyi erénye és eredménye a programnak, hogy a praxisok konzultációjára a meghívottak több mint harmada el is ment. A megjelentek egytizede soha senkivel nem mert, nem tudott beszélni a problémáról.

A program sikerét a számok, publikációk is bizonyítják, hiszen a konzultáción jelentkező betegek és hozzátartozók mindössze fele érezte eddig úgy, hogy elegendő információval rendelkezik a vizelettartási zavarról. Az OALI a három a legkiemelkedőbb teljesítményt nyújtó praxist külön elismerésben is részesítette a laikus ismeretek felmérésére, ezek gyarapítására és a személyes tanácsadásra fordított erőfeszítések eredményei alapján.A szervezők a nyertes praxisok munkáját átlagon felülinek értékelték, melyek mindegyikében a szakdolgozó aktív és lelkes közreműködésének köszönhetően, igényes és színvonalas tájékoztatáson és személyes elbeszélgetésen vehettek részt az érdeklődők. Az érintettek felmérésén és az általános tájékoztatáson túl külön hangsúlyt fektettek a probléma megfelelő és egyénre szabott kezelési lehetőségeire is.

A Cseppnyi Önbizalom Kontinencia Betegedukációs Program díjazottjai:

- első helyezést ért el Dr. Kóder Péter napkori rendelője, - második lett Dr. Tóth Mária algyői, - harmadik pedig Dr. Ottmár Piroska salgótarjáni praxisa.

Kiderült az is, hogy enyhébb vagy súlyosabb inkontinenciával körülbelül 650 000 honfitársunk küzd, felük nagyon kevés információval rendelkezik, és csak ötödük fordult orvoshoz a problémájával. Az alacsony informáltsági arány javítása a Cseppnyi Önbizalom program egyik alapvető célja, mert a mindennapok élhetőségét nem csak a vizelettartási zavar mértéke, hanem annak megfelelő, személyre szabott ellátottsági szintje befolyásolja.
inkontinencia

A Cseppnyi Önbizalom Kontinencia Betegedukációs Program 2013-ban is folytatódik, mivel a kezdeményezést a betegek, a résztvevő háziorvosi praxisok és a tágabb értelemben vett szakma is rendkívül hasznosnak és feltétlenül szükségesnek találta.

Életmódváltók: "a nyári alak télen készül"

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Kiemelt téma cikkei

Inkontinencia teszt

Gyakran előfordul, hogy hirtelen sürgető-parancsoló vizelési ingere jelentkezik?