Hogyan alakítsuk az inkontinens beteg életterét?

Kiss Verus

Az otthoni ápolás alapjáraton is embert próbáló feladat, különösen akkor, ha valamilyen inkontinenciája is van ápoltunknak. Vizelet-inkontinens beteg életét ugyanúgy megkönnyítik az alábbi apró trükkök, fogások, mint a miénket - ápolóként.

Az inkontinencia türelmet kíván az ápolótól, s bár nem gyógyítható, tudjuk úgy szervezni az érintett életét és életterét, hogy életminősége is fenntartható legyen, emellett pedig a további betegségeket is meg tudjuk előzni. Nem kell az egész lakást, házat felforgató átalakításokra gondolni, csupán a praktikusság szempontjait figyelembe véve beszerezni néhány kelléket, esetleg odébb tolni egy-két bútort.

Akadálymentesség

Az első és legfontosabb, hogy akadálymentes utat alakítsunk ki a mellékhelyiség felé, ha ápoltunk nem fekvőbeteg és nincs széklettartási problémája, hiszen akkor szüksége lehet erre a típusú "segítségre" az ágytól a WC-ig.

Az ágy

Hogy a saját dolgunkat is egyszerűsítsük - például az inkontinencia miatt alkalmazott pelenkák cseréje alkalmával - a legpraktikusabb megoldás az, ha a beteg ágyát akár három oldalról is jól meg tudjuk közelíteni. Az ágy fejrésze kerüljön a falhoz. A kényelmes betegágy ismérve, hogy stabil, inkább keményebb matracú, magasított.

Gumis lepedő

Az inkontinenciával járó baleseteket megelőzendő, szerezzünk be jó néhány gumis lepedőt, ami segíthet elkerülni az átázással kapcsolatos kellemetlenségeket. Efölé olyan textil kerüljön, amit akár könnyedén hipózhatunk is, nem kényes, bírja a gyakori mosást, illetve jól rögzíthető az ágyhoz - például gumis széle van. Több ilyen textillepedőre van szükség, legalább 9-10 darabra a gyakori cserék miatt. A szivárgás, a nedves matrac "érzelmi" és anyagi következményekkel is jár, ha nem végzünk alapos és előrelátó munkát!

Külön szennyes

Az inkontinens beteg esetlegesen vizelettől szennyezett ruháit egy erre a célra elkülönített tartóba, tárolóba helyezzük el. Ha tehetjük, egyből áztassuk le fertőtlenítő oldatban! Az érintett ágyneműjét is mindig külön tároljuk, mossuk! Az állandóan nagy mennyiségű szennyes miatt nagyobb méretű kosárban és áztató lavórokban gondolkodjunk bevásárláskor.

Tipp

Lelki kérdés: Az érintettek sokszor zokon veszik, ha pelenkának nevezzük a rájuk adott inkontinenciaterméket. Adjunk ezeknek a segédeszközöknek olyan nevet, amely enyhítheti a betegséggel kapcsolatos rossz érzésüket, ahogy a kerekes székesek is például sokszor "járgánynak" nevezik tolókocsijukat.

Egy nagy kuka a szobában

A pelenka vagy betét gyakori cseréje miatt jó, ha van egy jól záródó, fedeles kuka, amit a beteg közelében tudunk tartani, és ami a cserék alkalmával kéznél van. Mindig béleljük ki szemeteszsákkal, a higiéné miatt, hetente pedig fertőtlenítőszerrel mossuk ki.

Plusz egy tanács: ne mi válasszunk!

Az érintettnek adjuk meg a lehetőséget, hogy az inkontinencia esetén kapható gyógyászati segédeszközök és pelenkák, betétek közül ő választhassa ki azt, amelyiket szeretné. Kérjünk ingyenes termékmintákat a teszteléshez, mielőtt bármiből bevásárolunk!

inkontinencia

Nézze meg Ön is: Aranyértippek a szakorvostól

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaDaganatos betegségek

A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaJó néhány testi tünetnek nem tanúsítunk túl nagy jelentőséget

Az alvással így manipulálhatnak minketAlvás

Az alvással így manipulálhatnak minketMi történik velünk, ha nem alszunk?

A szemszárazság enyhítéseSzemszárazság

A szemszárazság enyhítéseMilyen kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre?

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreKegel-gyakorlat

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreLássuk, hogyan végezhetik el a férfiak a hasznos tréninget!

Ételek nátha és megfázás ellenNátha

Ételek nátha és megfázás ellenAz ősz és a tél hagyományosan a megfázás és nátha időszaka is

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Kiemelt téma cikkei

Inkontinencia teszt

Ha vizelnie kell, azonnal el kell-e mennie a WC-re, vagy tud vele várni?