Vizeletcsepegés: ki tud segíteni?

Az inkontinencia a férfiakat is sújtja, nemcsak a nőket: elsősorban a középkorú és az idős emberek gyakori panasza. Mindenképpen orvoshoz kell fordulni vele, és kideríteni az okokat!

A vizeletcsepegés nem betegség, hanem egy egészségügyi probléma egyik tünete. Férfiaknál leggyakrabban a prosztata betegségeivel kapcsolatban jelentkezik. Oka lehet például a jóindulatú prosztatanagyobbodás vagy a prosztataeltávolítást követő záróizomgyengeség.

prosztatavizsgálat, inkontinencia
Az inkontinencia eredményes gyógyításához mindenekelőtt az okokat kell tisztázni

Milyen vizsgálatokra számíthat?

A háziorvos első körben kideríti, nem áll-e húgyútifertőzésaz inkontinencia hátterében. Vizeletvizsgálat segítségével kimutatható a gyulladás. A vizeletminta adása előtt alaposan meg kell mosni a külső nemi szervek környékét, majd az úgynevezett "középsugaras vizeletet" kell a mintagyűjtő edényben felfogni.

Vizeletcitológiával a daganatos sejtek jelenléte kutatható. Ha további vizsgálatokra is szükség van, akkor urológus szakorvoshoz kell fordulni. Ő valószínűleg kérni fog a beteg által vezetett vizelési naplót, és speciális kérdőívet is kitöltet a vizelési szokásokkal kapcsolatban az inkontinencia súlyosságának és típusának tisztázásához.

A kismedencei ultrahangvizsgálat információkat nyújt a vesék és a hólyag állapotáról. Meghatározható segítségével a hólyagban vizelés után visszamaradó vizelet mennyisége is. (Nagy mennyiségű visszamaradó vizelet utalhat a húgyutak szűkületére, a hólyag idegeinek, izomzatának károsodására).

Olykor urodinamikai vizsgálatokra is szükség lehet. Ez azt jelenti, hogy egy vékony mérőkatéterrel megmérik a nyomást a hólyagban és a húgycsőben, így meghatározható a hólyag befogadóképessége és a záróizomzat ereje. (A beteg számára nem fájdalmas a vizsgálat.) Létezik úgynevezett stresszteszt is: a vizeletcsepegést figyelik köhögés közben.

A cisztográfiavizsgálat azt jelenti, hogy festékanyaggal (kontrasztanyaggal) töltik fel a hólyagot, majd a vizeléskor készült röntgenfelvételek segítségével keresik a vizeletelvezetési rendszer rendellenességeit. A cisztoszkópia során pedig egy optikai készülékkel ellátott vékony csövet (cisztoszkópot) juttatnak fel a húgycsövön keresztül a hólyagba, így tekintik meg a hólyag belső falát, illetve bizonyos elváltozások el is távolíthatóak.


Kezelési lehetőségek

Az idősek úgynevezett "késztetéses inkontinenciája" esetében gyógyszeres kezelés alkalmazható; ha terheléses inkontinenciáról van szó (fizikai erőkifejtés hatására fellépő vizeletcsepegés), akkor különböző fizikoterápiás módszerekkel próbálják elsősorban orvosolni a tüneteket. Létezik egy úgynevezett "mágneses szék", amely ülő helyzetben stimulálja és erősíti a meggyengült gátizomzatot.

Az életmódváltás is sokat segíthet a tünetek enyhítésében: érdemes csökkenteni a kávé, a tea és egyéb koffeintartalmú, vízhajtó hatású italok fogyasztását. Az alkohol és a szénsavas üdítőitalok is kerülendőek. 13 étel, amelyet érdemes kerülni!

Súlyos esetben mesterséges záróizom beültetésével orvosolható a probléma.  A vizsgálatok alapján nagyon úgy tűnik, hogy szoros összefüggés lehet azelhízásés a gyakori vizelési inger között. A folyamat ezért sok esetben fogyással visszafordítható. A medence izmait erősítő gyakorlatok végzése nagyon ajánlott!

És a legfontosabb tanács: amennyiben az inkontinencia tüneteit észleli magán, ne szégyellje elmondani orvosának! Az inkontinencia ma már jól gyógyítható!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Kiemelt téma cikkei

Inkontinencia teszt

Milyen gyakran kell éjszaka vizelnie?