Vizeletcsepegés: ezért kell háziorvoshoz menni

HáziPatika

Inkontinencia. Egy állapot, ami gyakran okoz szégyent vagy szorongást. Bár a vizeletcsepegés nem teszi egyszerűbbé a hétköznapokat, ám a modern, diszkrét és komfortos betétek és pelenkanadrágok segítségével mindenkinek biztosított a teljes és aktív élet. A szinte már észrevehetetlen termékeknek köszönhetően lényegesen egyszerűbb az inkontinenciával élők helyzete, mint akár tíz-húsz évvel ezelőtt.

Az inkontinenciának különböző típusai léteznek. Az úgynevezett stressz inkontinencia ugrálásra, köhögésre, tüsszentésre, nevetésre, vagy más fizikai aktivitásra jelentkezhet. Az elhízás, a túlsúly, a prosztata műtét és bizonyos gyógyszerek is szerepet játszhatnak a stressz inkontinencia kialakulásában. Túlfolyásos inkontinencia esetén az érintett nem tudja üríteni normálisan a húgyhólyagot, így folyamatosan túltöltött a hólyag, ez állandó szivárgást okoz. E panasz oka általában valamilyen elzáródás, például férfiaknál a prosztata-megnagyobbodás. Létezik továbbá a késztetéses inkontinencia, amit váratlan vizelési inger jellemez. Gyakori az idős korban jelentkező inkontinencia is, mely a szervi elváltozások mellett a demenciával hozható összefüggésbe.

Modern és diszkrét

A probléma többszöri jelentkezése esetén fontos, hogy forduljunk orvoshoz (háziorvoshoz vagy urológushoz) annak érdekében, hogy a tünet okait feltérképezzék, és megfelelően kezeljék. A kezelés előtt, alatt és amennyiben a betegség tartósan fennáll, a kezelés után is diszkrét védelmet nyújtanak a kifejezetten vizeletvesztésre kifejlesztett inkontinencia-betétek, illetve pelenkanadrágok.
A fennjáró, mobil betegek számára ma már modern, könnyen használható fehérneműhöz hasonló pelenkák nyújtanak diszkrét megoldást. Ezek a kényelmes pelenkanadrágok általában fehér, uniszex formában ismertek, de léteznek férfias és nőies mintázatú, kifejezetten vonzó megoldások is. Az ilyen termékek viselése esetén a természetes érzethez társul a nyugalom és biztonságtudat, hogy minden rejtve marad, hiszen a fehérnemű-pelenka képes a nagyobb mennyiségű vizeletet is biztonsággal magába zárni. A diszkrét, ízléses alsónemű használata megnyugvást és magabiztosságot ad a legaktívabb hétköznapokban is, s ez az életminőségre is pozitív változást gyakorol.

Péter titka

Jól ismeri ezt az állapotot az 54 éves Péter, aki a prosztataműtéte után szembesült a vizeletcsepegéssel, s számára ugyancsak megváltás volt a diszkrét nadrágpelenka. A korábbi városi asztalitenisz-bajnok a problémát megelőzően imádott utazgatni Európa-szerte családjával, s a sportember csütörtökönként hatalmas bridzs-csatákon is részt vett a helyi kártyaklubban. Ám amikor felütötte fejét a betegség, a családapa még szerettei elől is eltitkolta problémáit, így felesége és felnőtt lánya semmit nem értett abból, miért lett a korábban aktív és életvidám férfi mogorva, visszahúzódó és emberkerülő. A bridzspartikon nem jelent meg, és a rendszeres pingpongedzéseit is elhanyagolta, ráadásul évtizedek óta először fordult elő, hogy Péter nyáron sem vitte el családját pihenni.
Fontos, hogy törődjünk inkontinenciával élő családtagunkkal

Fontos, hogy törődjünk inkontinenciával élő családtagunkkal

A férfi eltitkolt problémájára a felesége jött rá, amikor egy alkalommal ágyneműt cserélt, s Anna észrevette az árulkodó foltokat az ágyneműn. Az asszony azonnal megérezte a vizelet szagát, és összeállt a fejében a kép: a férje inkontinencia-zavarral küzd, ám problémáját szégyenében még a családja elől is titkolja! Anna még azon a hétvégén elmesélte felfedezését lányuknak, Kittinek, aki szintén megdöbbent attól, hogy édesapja miként volt képes magában tartani gondjait, érzéseit. A felnőtt lány este elkezdte kutatni az interneten ugyanis Kitti a fejébe vette, hogy mindenáron segít édesapjának. Az inkontinencia jelentését és kezelési lehetőségeit is feltérképezve Kitti megismerte a fehérneműként viselhető pelenkanadrágokat is. Amikor eljött a következő vasárnapi családi ebéd időpontja, a lány szóba is hozta a témát, és elmondta, hogy létezik megoldás. Ám az édesapa, Péter ekkor elhagyta az ebédlőt, és visszavonulót fújt.
Még aznap délelőtt Anna és Kitti Péter alsóneműi közé csempészett egy fehérneműként használható pelenkanadrágot, amit anya és lánya együtt vásároltak a patikában. Amikor a középkorú apa megtalálta a pelenkanadrágot, a dühöt majd a zavart a megkönnyebbülés váltotta fel. Ő maga is érezte, végső soron nincs mit veszítenie, ezért felpróbálta a pelenkanadrágot. A családfő maga is megdöbbent, milyen könnyedén és egyszerűen bele tud bújni, a viselése pedig hajszálpontosan olyan, mintha alsónadrág lenne rajta. Saját magán hagyta, és néhány órán belül meg is feledkezett arról, hogy mit visel, sőt, hogy visel egyáltalán valamit. Péter akkor döntött a változás mellett, amikor aznap délután megszólalt a telefonja, s egy korábbi edzőtársa hívta asztalitenisz-edzésbe. A férfi igent mondott a sportra, és fél év után először ismét elment pingpongozni.

Férfias és nőies alsónemű!

Anna és Kitti azonnal sejtették az áttörést, s miközben Péter épp asztaliteniszezett, a két nő összehívta a családi kupaktanácsot. Kitti az otthonukban azonnal bekukkantott édesapja szekrényébe, s örömmel vette észre, hogy hűlt helye a nadrágpelenkáknak. Miután még néhányat bekészített édesapja számára, boldogan értesült arról, hogy Péter másnap estére színházjegyet vásárolt az egész család számára. A történet tehát happy enddel végződött: a férfi azóta nyugodtan jár edzésre, bridzsezni, és feleségével együtt színházba is mennek. Ismét nagyobb távokat is mer utazni, kertészkedik, és felmelegítette baráti kapcsolatait. Péter immár nem szégyelli helyzetét, hanem családon belül többször is tudott beszélni inkontinenciájáról.

Stop a szivárgásnak

Péter fehérneműként viselhető pelenkanadrágja mind küllemében, mind használatában a hagyományos fehérnemű érzetét kelti, ráadásul kifejezetten kényelmes. A férfi bőre sosem marad nedves, mivel a nadrág légáteresztő borítással is rendelkezik. Különleges szagmegkötő rendszerének köszönhetően sosem szivárognak ki kellemetlen szagok. A férfi azóta aktívan pingpongozik, sem ő maga, sem más nem veszi észre diszkréten, fehérneműként viselhető pelenkáját, amit teljesen diszkréten viselhet ruhája alatt. A középkorú férfi később belátta, orvoshoz kell fordulnia, így felkereste szakorvosát is. A szakember segítségével sikerült feltárni az inkontinenciája okait, s a szakszerű kezelés révén Péter most azon gondolkozik, hogy a pelenkanadrágot lecserélheti egy másik inkontinencia-betétre.
A kényelmes és diszkrét, fehérnemű jellegű termék olyan megnyugvást és magabiztosságot nyújt, amely gyökeresen változtatja meg a kilátástalannak tűnő, beszűkült élethelyzetet. Fehérnemű jellege miatt azoknak is megoldás, akik nehezen fogadják el a pelenkát. Az új típusú termék így Pétert is visszahozta aktív hétköznapjaiba, felesége és lánya pedig boldog, hogy újra olyannak láthatják a családfőt, mint ereje teljében. Péter visszanyert aktivitása miatt sokat javult a kondíciója is, és már majdnem teljesen leadta a depresszió következtében magára szedett súlyfelesleget, s ez segít a vizelettartási problémák leküzdésében. A család pedig megfogadta, ezentúl legyen bármilyen kínos is az adott téma, de mindent megbeszélnek egymás között a vasárnapi ebédek keretében.
inkontinencia

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Kiemelt téma cikkei

Inkontinencia teszt

Gyakran előfordul, hogy hirtelen sürgető-parancsoló vizelési ingere jelentkezik?