Utazás és sport inkontinenciával?

A vizelet-inkontinencia az érintetteket leghétköznapibb tevékenységektől, sőt akár hobbijuktól is visszatarthatja. Így sokan a sportról, az utazásról, a színházról is lemondanak és bezárkóznak. Tibor példáját azért is tartjuk fontosnak bemutatni, hogy ledöntsük a tabut és beszéljünk a megoldási lehetőségekről!

Egyre többször hallani, hogy a szülők, miután kirepültek a gyerekek, és az unokák is kinőttek a nagyis korszakukból, nekiállnak régóta dédelgetett álmukat megvalósítani: utazgatni kezdenek. Szakítani a megszokott életformával és újra elkezdeni élni, sokan szeretnének, sőt, sok nyugdíjas korú párnak meg is lenne rá a lehetősége, de vagy attól félve, hogy mit fog szólni a család, vagy épp egészségügyi okok miatt nem vállalkoznak hosszabb útra. Ez utóbbi történt Sacival és Tiborral is.
Az új életet tervező pár Tibor vizeletcsepegési problémái miatt halogatta a nagy utazást, míg rá nem találtak egy olyan pelenkanadrágra, amelyet Tibor is szívesen visel. Saci ma már az olasz tengerparton készült fotókat mutogatja büszkén.

"Egész életünkben a családért éltünk" - kezdi történetét Saci. Nem voltak zárkózottak, évente egyszer jártak nyaralni, de ahogy megszülettek az unokák, anyagilag is, és a picik felügyeletével is segítettek ott, ahol tudtak, így hosszabb külföldi utazásokra nem is tellett, és jó szívvel nem is hagyták volna ott a családot. "Aztán Tibor nyugdíjba ment és azt vettük észre, hogy egyre több a szabadidőnk, a gyerekek és az unokák már nem jönnek minden hétvégén" - folytatja Saci és hozzáteszi, hogy a régóta dédelgetett álmuk - körbeutazni Olaszországot - egy last minute utazási hirdetéssel egyre közelebb került.

Inkontinenciával is élhet teljes életet.

Inkontinenciával is élhet teljes életet.Sajnos azonban Tibor hallani sem akart hosszabb utazásról, mivel szinte a nyugdíjazásával egy időben - köszöntött - hozzá az inkontinencia. Ez is csak hosszas kérdezősködés és nyomozás után derült ki, Saci csak azt vette észre, hogy férje egyre zárkózottabb és mogorvább lett, és hogy különös módon eltűntek a szennyestartóból férje alsónadrágjai, mert Tibor titkon mindig kimosta azokat. "Többször is összevesztünk emiatt, mire kiderült a probléma. Azonnal felhívtam a háziorvost, hogy ajánljon valakit, így kerültünk be az urológiai szakrendelésre" - emlékezik vissza Saci. Ott mindent elmondtak a vizeletcsepegésről, valamint az orvos meg is mutatott egy nadrágpelenkát. "Tibor persze először tiltakozott, hogy ő ezt ugyan fel nem veszi, aztán amikor egyszer kipróbálta, és látta, hogy használatra, érzésre tényleg olyan, mint egy hagyományos alsónemű, diszkrét, nem szivárog, nem is látszik át és könnyű benne mozogni - megbarátkozott vele" - idézi fel az esetet a feleség.


Azóta nemcsak hogy sokat utaznak, de Tibor életébe a sport is visszatért: hetente egyszer focizik az öregfiúkkal. Tibor szerint minderre a pelenkanadrág nélkül gondolni sem lehetne, hiszen a vizelet-inkontinencia nagyon kínos pillanatokat tud okozni. "Sosem gondoltam volna, hogy egyszer én fogom ajánlani majd, de az egyik focis csapattag, a kapusunk szintén hasonló gondokkal küzdött. Javasoltam, próbálja ki, ma már ő is használja és tudomásom szerint igen elégedett, felszabadultabb a pályán - legalábbis nem nagyon lehet neki azóta gólt rúgni... - viccelődik Tibor.

inkontinencia

Nézze meg Ön is: Aranyértippek a szakorvostól

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Mikor nincs rendben a hüvely?Intim gondok

Mikor nincs rendben a hüvely?A legtöbb nő találkozik élete során valamilyen, a hüvelyt érintő problémával

Betegség, amely minden nőt érinthetInkontinencia

Betegség, amely minden nőt érinthetFőleg szülés után érinti a nőket, de bárkinél felléphet

Végbélvérzés: aranyér vagy daganat?Végbélvérzés

Végbélvérzés: aranyér vagy daganat?Mindenki megrémül, ha a vécépapíron vért vesz észre

"Ha rákja van, nem fog meghalni azonnal"Beteghang

"Ha rákja van, nem fog meghalni azonnal"Brjeska Dóránál 2013 őszén diagnosztizáltak áttétes mellrákot

A nátha gyógynövényes kezeléseNátha

A nátha gyógynövényes kezeléseNagyon sok gyógynövény van, amelyet bevethetünk, hogy felvegyük a harcot

60 felett így kell sportolniSport

60 felett így kell sportolniBár csökken az állóképesség és az izomerő, mégis fontos, hogy továbbra is sportoljunk

Otthoni megoldások orrfolyásraOrrfolyás

Otthoni megoldások orrfolyásraA jelenség oka a hideg, a megfázás, illetve az influenzavírusok

Nagy baj lehet, ha viszket az anyajegyAnyajegy

Nagy baj lehet, ha viszket az anyajegyMiért fontos a rendszeres szűrés?

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Kiemelt téma cikkei

Inkontinencia teszt

Ha vizelnie kell, azonnal el kell-e mennie a WC-re, vagy tud vele várni?