November, a férfiak hónapja!

A statisztikák alapján a nők jobban odafigyelnek az egészségükre, mint a férfiak, gyakrabban járnak például szűrővizsgálatokra. Az idejében felfedezett betegségek sokkal eredményesebben gyógyíthatóak: erre hívja fel a figyelmet a Movember mozgalom.

A mozgalom, amely a férfiak egészségének védelméről szól Ausztráliából indult. Neve az angol moustache, azaz bajusz és a november szavakból származik: ebben a hónapban a férfiak megnövesztik a bajszukat, figyelmeztetve a társadalmat a férfiak egészségét érintő komoly problémákra: elsősorban a prosztatamegbetegedések, a prosztatarák magas arányára, és arra, hogy nem csak a nőknek van szükségük szűrővizsgálatra. Magyarország 2008-ban csatlakozott az akcióhoz, azóta novemberben kedvezményes árú vagy akár ingyenes vizsgálatok is igénybe vehetőek országszerte.

movember, prosztata, bajusz,
A Movember mozgalom a prosztatarákra, a szűrés fontosságára hívja fel a figyelmet

Ahogy a nőknél a mell- vagy améhnyakrákidőben felfedezve eredményesen gyógyítható, úgy a férfiak egyik leggyakoribb bajára, a prosztata rosszindulatú betegségére is igaz ez. De sajnos a férfiak általában akkor mennek orvoshoz, ha már komoly tüneteik vannak, illetve ha valaki, jellemzően a feleségük elküldi őket. Fontos tudni, hogy a prosztata elváltozásai nem mindig okoznak tüneteket,  ezért lényeges, hogy a férfiak 45-50 éves kor felett minden évben legalább egyszer akkor is ellátogassanak urológushoz, ha nincs semmilyen panaszuk.

Hogyan zajlik a vizsgálat?

Már egy vérvétel alapján következtetni lehet rá, hogy van-e valamilyen gond a prosztatával. Ha ugyanis magas az úgynevezett PSA (prosztata specifikus antigén) értéke, akkor ez többféle betegségre utalhat - nem feltétlenül rákra, gyulladás vagy jóindulatú megnagyobbodás is okozhatja. Ultrahang-vizsgálattal pontosítható a diagnózis. Az úgynevezett tapintásos vizsgálat sem maradhat el, amely mindössze pár másodpercig tart és nem fájdalmas - ha mégis, akkor ez már abból adódik, hogy gyulladásban van a szerv.

A tapintásos vizsgálat és a vérvétel eredménye együtt jelzi, ha gond van. Ezek hiányában sokáig lappanghat egy krónikus gyulladás. Ez később fájdalmat, vizelési panaszokat okozhat. A korán felfedezett rosszindulatú elváltozás esetében száz százalékos gyógyulás remélhető. A prosztataszűrés mellett más vizsgálatokat is érdemes elvégeztetni negyven felett. Ellenőriztetni kell rendszeresen a vérnyomást, a vércukor- és a koleszterinszintet, a pajzsmirigy, a szív és a tüdő állapotát. A látás is ebben a korban kezd el általában romlani, így szemészeti kontroll is ajánlott minimum kétévente, fogászati szűrés pedig ennél is sűrűbben, félévente-évente.


Szexuális zavarok

A férfilakosság jelentős részét érinti negyven felett a szexuális élet valamilyen zavara. Kialakulásáért sokszor a stresszes életmód felelős, de hajlamosítanak rá olyan betegségek is, mint például a diabétesz, mely a hajszálerek működési zavarát okozza, a külső nemi szervek (például a fityma) krónikus gyulladása, illetve a vizeletcsepegés. A gátizomtorna nemcsak a nőknek hasznos! A medenceizmok tornáztatásával meg lehet előzni azaranyérkialakulását, az inkontinenciát, illetve esetleges műtét után segíti az érintett izmok regenerálódását.

Ha amerevedési zavartöbb alkalommal is előfordul, mielőbb keressen fel problémájával egy szakorvost, aki a személyes beszélgetés és a szükséges vizsgálatok elvégzése után javaslatot tesz az Ön számára leghatékonyabb kezelésre.

A hasfalon tapadó ún. elülső izom - mely alul a hímvessző tövénél körbefutó izomgyűrűben végződik - emeli a hímvesszőt merevedéskor, így különösen a merevedés végső fázisában fontos az edzettsége. A tornáztatással javul az izom anyagcseréje és oxigénellátása, így nemcsak a merevedési zavart orvosolhatja, hanem a korai magömlést, a vizeletürítési problémákat, a húgycsőgyengeséget, sőt a székletinkontinenciát is.

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Kiemelt téma cikkei

Inkontinencia teszt

A tünetei változtak-e az elmúlt 6-12 hónap alatt?