Kellemetlen panaszok, melyek rengeteg férfit érintenek

Ritkán kerül szóba, pedig rengeteg embert érint: az inkontinenciáról igenis fontos beszélni. A gyógyszeres kezelés mellett egyes gyógyászati segédeszközök, például speciálisan férfiaknak kialakított betétek is segíthetnek enyhíteni a panaszokat. Mit kell tudni ezekről?

Negyven év felett a férfiak negyedét érinti kisebb-nagyobb mértékben az inkontinencia: egyeseknél alig észrevehetően jelentkeznek csak a tünetek, míg másoknál szinte mindennapos problémát okoznak. Talán meglepő lehet ez az információ annak tudatában, hogy milyen kevés szó esik róla: az inkontinencia ugyanis tabutéma, a férfiak pedig sokszor inkább háttérbe húzódnak a problémájukkal ahelyett, hogy segítséget kérnének.

inkontinencia

Hogyan kezelhető?

A panaszok egy része gyógyszeres úton is kezelhető. Késztetéses inkontinenciánál - amikor a vizeletvesztést hirtelen parancsoló inger előzi meg - az úgynevezett antikolinerg gyógyszerek képesek meggátolni a hólyaggörcsöt okozó idegi impulzusokat. Hátránya ugyanakkor, hogy hatását csak több hetes szedést követően kezdi el kifejteni, melynek ideje alatt a kellemetlen vizeletcsepegés megmarad. Bizonyos betegeknél szájszárazság is jelentkezhet miatta mellékhatásként, ami fokozott folyadékbevitelre ingerel, ez pedig rövid távon fokozhatja a tüneteket. Amennyiben pedig kifejezett anatómiai eltérések állnak mögötte, a tartós gyógyuláshoz a gyógyszeres kezelés sem elegendő - ilyen esetben műtéti beavatkozás is szükséges lehet.

A medencealapi izmok fontos szerepet játszanak a kismedencei szervek (hólyag, prosztata, végbél, hímvessző) megtartásában, az ürítési és megtartási funkciókban. A gátizomtornáról már sokat olvashattak az inkontinenciával harcoló vagy szülés utáni fittségüket visszanyerni kívánó nők, de a férfiak számára igazi újdonság. Mi mindenre jó?

A gyógyszerek és egyéb kezelések mellett bizonyos gyógyászati segédeszközök is segíthetik a betegeket. Kevésbé vannak köztudatban azok a speciálisan férfiaknak tervezett betétek, amelyek diszkrét megoldást jelenthetnek a vizeletcsepegés esetén. A betétek enyhe, középsúlyos és súlyos inkontinenciával küzdő betegek számára is megoldást jelenthetnek, és amellett, hogy légáteresztőek és könnyűek, a legtöbbjük nagyjából akkora, mint egy hagyományos alsónemű, így ruházat alatt is kényelmesen és észrevétlenül viselhető.


A legtöbb ilyen termék egyesével csomagolt, amelynek köszönhetően szállításuk és kidobásuk is diszkrét - akárcsak viselésük. Amellett, hogy nedvszívóak, speciális kialakításuknak köszönhetően a kellemetlen szagokat is elnyomják. Kiválasztáskor fontos figyelembe venni a felhasználó testsúlyát és az esetleges érzékenységeket is, bár a termékek legtöbbje bőrbarát anyagból készült és bőrgyógyászatilag tesztelt, így semmilyen irritációt nem vált ki.

Ne féljünk kérdezni: a háziorvos segíthet megtalálni a legmegfelelőbb és legkényelmesebb megoldást a kínos panaszok enyhítésére.

inkontinencia

Nézze meg Ön is: Aranyértippek a szakorvostól

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaDaganatos betegségek

A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaJó néhány testi tünetnek nem tanúsítunk túl nagy jelentőséget

Az alvással így manipulálhatnak minketAlvás

Az alvással így manipulálhatnak minketMi történik velünk, ha nem alszunk?

A szemszárazság enyhítéseSzemszárazság

A szemszárazság enyhítéseMilyen kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre?

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreKegel-gyakorlat

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreLássuk, hogyan végezhetik el a férfiak a hasznos tréninget!

Ételek nátha és megfázás ellenNátha

Ételek nátha és megfázás ellenAz ősz és a tél hagyományosan a megfázás és nátha időszaka is

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Kiemelt téma cikkei

Inkontinencia teszt

Ha vizelnie kell, azonnal el kell-e mennie a WC-re, vagy tud vele várni?