Gátizomtorna: ezért fontos a férfiaknak

HáziPatika

A gátizom gyengesége bárkit érinthet - és igen kellemetlen tünetekkel jár. Megfelelő tornával azonban a férfiak is segíthetnek magukon, közben pedig még a szexuális életük is jobbá válhat.

A gátizom edzése, megerősítése gyakrabban kerül szóba nőkkel, mint férfiakkal kapcsolatban, ami egyfelől érthető, hiszen a nők esetében több olyan esemény létezik (például a szülés), amely jellemző módon meggyengítheti a területet - másfelől azonban a férfiak életében ugyanolyan fontos, hogy a gátizom épen és egészségesen elláthassa szerepét: a húgyhólyag és a belek kontrollját, illetve a szexuális funkciók zavartalanságának biztosítását.

Férfiak esetében is több okból lehet szükség gátizomtornára: a medencefenék izmai megsérülhetnek sportolás közben, műtétek (például prosztata-eltávolítás) vagy prosztatarákkal járó egyéb kezelések során, de akár a diabétesz következményeként is. A gyengeség leggyakoribb jele a vizelet- és/vagy a székletinkontinencia (sokszor köhögés, tüsszentés hatására, vagy edzés, fizikai munkavégzés közben), ritkább esetben pedig az alhasi fájdalom, illetve a szexuális zavarok. A megfelelő torna rendszeres elvégzésével meg lehet szüntetni ezeket a problémákat, vagy legalábbis jelentősen csökkenthető a mértékük.

A gátizomtornát sokak számára megnehezíti, hogy nem érzik vagy tudják pontosan, hogy testük mely területét is kellene edzeniük - pedig erre több bevált módszer is létezik. Az egyik, amikor vizelés közben megpróbáljuk akaratlagosan megszakítani a vizeletsugarat: ha ez sikerül anélkül, hogy visszatartanánk a lélegzetünket, illetve megfeszítenénk láb-, has- és fenékizmainkat, akkor máris megtaláltuk, hogy melyik izomról van szó. Szintén jó módszer lehet a megfelelő izomzat lokalizálására, ha tükör elé állunk, és kezünk segítsége nélkül megpróbáljuk feljebb emelni a heréket.

Vizeletszivárgás tüsszentés hatására: gátizomtornával megszüntethető
Vizeletszivárgás tüsszentés hatására: gátizomtornával megszüntethető

Ha ezt az izmot (immár nem vizelés közben!) három-négy másodpercig megfeszítjük, majd szintén három-négy másodperc szünet után ismét így teszünk, és ezt a kört alkalmanként (napi két-három alkalommal) néhányszor (5-10-szer) megismételjük, máris sokak tettünk gátizmunk erősítéséért. Jó tudni, hogy sokak számára a gyakorlás eleinte könnyebb lehet fekve, mert a gravitáció ekkor nem nehezíti a mozgást, ugyanakkor nyugodtan kérjünk további tanácsokat, segítséget orvosunktól is az edzési lehetőségekkel, a szóba jöhető gyakorlatokkal kapcsolatban. A gátizmot érintő összes problémával kapcsolatban eleve rendkívül fontos a férfiak számára, hogy ne szégyelljék orvosaik előtt ezeket, hanem minél előbb ismertessék a valós helyzetet, mert így többet tehetnek állapotuk javulásáért.

Ha a férfiak rendszeresen edzik ezt a területet, néhány hónap vagy akár már néhány hét után is megtapasztalhatóak az eredmények: megszűnik vagy jelentősen ritkul a vizeletszivárgás, miközben a keringés serkentése révén tartósabb és biztosabb erekció, illetve az erősebb összehúzódások miatt intenzívebb orgazmus is elérhető. A keringés serkentésével sok szakember szerint a prosztata-megnagyobbodást is megelőzhetjük vagy mérsékelhetjük, a gátizom feletti kontroll pedig annak is eszközt ad a kezébe problémája kezeléséhez, aki korai magömléssel küszködik.

A gyakorlást pedig azután sem érdemes abbahagyni, hogy megszűntek vagy erősen mérséklődtek a problémák. Tartsuk meg inkább mindennapi rutinjaink egyik fontos elemeként.

inkontinencia

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Kiemelt téma cikkei

Inkontinencia teszt

Akaratlan vizeletvesztés miatt használ-e betétet, és naponta hányszor cseréli azt?