Ezért nem tudunk nyilvánosan pisilni

HáziPatika

Önnel is előfordult már, hogy hiába volt sürgető dolga, nyilvános vécén - mások társaságában - egyszerűen nem volt képes pisilni? Egy szociális fóbia lehet az oka.

"Az egyik legrettegettebb munkahelyi szituációm, hogy a mosdóban összetalálkozom valamelyik munkatársammal, aki pisilés közben beszélgetni kezd velem. Ilyen esetben egyszerűen lefagyok, és hiába kellett már nagyon vécére mennem, nem fogok tudni könnyíteni magamon" - írta le problémáját Sarah Klein, a health.com magazin újságírója. A nő sokáig nem tudta, hogy a jelenséget mi okozza, nem értette, miért jelent számára ilyen stresszes szituációt a nyilvános pisilés.  Problémájára aztán egy orvosi cikkben talált választ: kiderült, hogy valószínűleg paruresisben, azaz szégyenlős hólyag szindrómában szenved. Azt is megtudta, hogy egyáltalán nincs egyedül a problémájával. Az amerikaiak mintegy 7 százaléka szenved a betegségtől - ez csaknem 20 millió ember -, és a szégyenlős hólyag szindrómások 22 százalékának egyéb szociális fóbiái is vannak.

Hányszor normális vécére menni egy nap? Részletek!

Mi a szégyenlős hólyag szindróma?

Akkor beszélhetünk paruresisről, amikor az érintettnek gondot okoz a vizelés, ha mások is vannak körülötte. A fóbia odáig is fajulhat, hogy az érintett addig tartogatja a vizeletét, amíg kórházba nem kerül. A betegség kialakulása egyelőre még nem tisztázott, ám a szakemberek valószínűnek tartják, hogy hatással lehetnek rá kisgyermekkori, kamaszkori vagy akár felnőttkori negatív élmények is.  Neurológiai kutatások pedig azt mutatják, hogy a szindróma mögött fizikai, mentális és érzelmi probléma is meghúzódhat. Sőt arra is találtak már bizonyítékot, hogy a betegség öröklődhet.

Az érintettenek gondot okoz a vizelés, ha mások is vannak körülötte
Az érintettnek gondot okoz a vizelés, ha mások is vannak körülötte

Ördögi kör

Az első kellemetlen élmény után sokan pánikba esnek, és aggódni kezdenek, hogy vajon a következő alkalommal is problémájuk lesz-e a nyilvános vizeléssel. Ez az aggodalom pedig csak még nehezebbé teszi a helyzetet - és a vizelést is. A vizelési nehézség egyeseknél egyéb szorongásos tünetekkel is járhat, például szapora szívveréssel, verejtékezéssel, gyengeséggel vagy remegéssel. 

Fontos tudni, hogy a szégyenlős hólyag szindrómát lehet sikeresen kezelni, ehhez azonban az kell, hogy az érintettek merjenek beszélni a problémájukról és forduljanak szakemberhez. 

[TOP-CIKKEK-AJANLO]

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Kiemelt téma cikkei

Inkontinencia teszt

Ha vizelnie kell, azonnal el kell-e mennie a WC-re, vagy tud vele várni?