Vizeletzavar: cukorbetegség jele lehet

Étkezési szokások, bizonyos gyógyszerek, de akár komoly betegségek is állhatnak a hátterében - a vizeletinkontinencia a nőket és a férfiakat egyaránt érintheti, megfelelő segítséggel azonban vizelettartási zavarok esetén is gondtalanul élvezhetjük az életet.

Ha vizelettartási zavarról beszélünk, meg kell különböztetni átmeneti és tartósan fennálló inkontinenciát. Átmeneti vizeletinkontinenciát okozhatnak például bizonyos gyógyszerek, ételek és italok, de akár húgyúti fertőzésnek is lehet a tünete. Ebben az esetben néhány szokás megváltoztatásával, illetve a gyógyszerek elhagyásával a tünetek enyhülhetnek és el is múlhatnak. Húgyútifertőzésesetén pedig ha az alapbetegséget kezeljük, akkor a vizelettartási problémák is megszűnhetnek.

inkontinencia, cukorbetegség, vércukormérés, neuropátia
A vizelettartási problémák hátterében akár cukorbetegség is állhat

Ha gátizomzatunk erős és egészséges, akkor képes megtartani a húgyutak szerveit, és egyben zárva tartani a húgyhólyagot. Ha viszont ezek az izmok veszítenek erejükből és rugalmasságukból, akkor vizeletszivárgás léphet fel.

Mi mindenre jó a férfi gátizomtorna?

A medencealapi izmok fontos szerepet játszanak a kismedencei szervek (hólyag, prosztata, végbél, hímvessző) megtartásában, az ürítési és megtartási funkciókban. A gátizomtorna segít az altesti műtét előtt a felkészülésben, utána a regenerálódásban. A teljes cikket itt olvashatja el!

A gátizmok meggyengülésének különféle okai lehetnek, például a terhesség és a szülés, de akár a nem kellő körültekintéssel végzett nőgyógyászati beavatkozások, műtétek is előhozhatnak rejtett inkontinenciát. A változókor beköszöntével a nők szervezetében számos hormonális változás megy végbe, amelyek szintén megváltoztatják a medence- és a hastájék izmainak állapotát, amely vizeletcsepegést eredményezhet.

 

Komoly betegség is állhat a háttérben

A cukorbetegség szövődményeként kialakult idegkárosodás, más néven a diabéteszes neuropátia a test szinte bármely részén okozhat tünetet. Az összes neuropátia nagyjából egyharmadáért a magasvércukorszintfelelős, és a diabéteszesek mintegy 10 százalékánál a neuropátia vezet a cukorbetegség felismeréséhez. Cukorbetegség esetén egyébként a statisztikák szerint 50-60 százalékos eséllyel alakul ki diabéteszes neuropátia, az arány pedig a korral még inkább emelkedhet.

A cukorbetegségnél kialakuló neuropátiának két fő oka van: az egyik, hogy a betegség miatt károsodnak az idegeket ellátó kiserek, a másik pedig, hogy a diabéteszes anyagcserezavar önmagában is károsítja az idegek működését. A neuropátia a vizelet szabályozást, valamint a nemi szerveket is érintheti. Ilyenkor az idegkárosodás miatt a hólyag nem tud teljesen kiürülni, így baktériumok telepedhetnek meg benne, amelyek fertőzést okozhatnak a hólyagban és a vesében. De gyakori panasz a vizelettartási probléma is, mivel a betegek vagy nem érzékelik, ha már tele van a hólyagjuk, vagy nem tudják megfelelően irányítani a vizelést visszatartó izmokat.


Prosztatabetegségek

Férfiaknál prosztatabetegségekben szenvedőknél gyakori. A prosztatagyulladás során például a prosztata megduzzad és beszűkíti a húgycsövet, ezáltal vizeletelfolyási nehézséget eredményez, melynek következtében fokozott vizelési inger jelentkezhet. De ugyanígy okozhatja prosztata-megnagyobbodás vagy prosztatarák is.

Hólyagrák, hólyagkő

A hólyagkő vagy akár a hólyagrák tünete is lehet a fokozott vizelési inger, csípő vizelet és az inkontinencia.

Neurológiai betegségek

A hólyag működésének idegrendszeri szabályozását különböző neurológiai betegségek is megzavarhatják, ilyen betegség lehet például a Parkinson-kór, a szklerózis multiplex vagy akár az agydaganat.

Van megoldás

Enyhébb esetekben egyszerű életmódváltás is sokat segíthet: fontos, hogy odafigyeljünk a rendszeres, nem túl nagy időközönkénti vizeletürítésre, kerüljük az alkoholfogyasztást és a vízhajtó hatású italokat, és rendszeresen tornáztassuk az érintett izmokat. Amennyiben azonban kifejezett anatómiai eltérések észlelhetőek, úgy a tartós gyógyuláshoz műtéti beavatkozás is szükséges lehet. Fontos tudni, hogy a műtétek idősebb korban is tartós, akár végleges panaszmentességet eredményezhetnek.

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Kiemelt téma cikkei

Inkontinencia teszt

Gyakran előfordul, hogy hirtelen sürgető-parancsoló vizelési ingere jelentkezik?

Cukorbetegek közössége
Cukorbetegek közössége

A Cukorbetegek közösségébe szeretettel várunk minden cukorbeteget, családtagot és a téma iránt érdeklődőt.