Vizelettartási gondok: ne engedjük, hogy tönkretegyék az ünnepeket!

Az inkontinenciával küszködő idősek gyakran úgy érzik, az otthonukhoz vannak kötve problémájukkal, ezért előfordul, hogy még a családi programok elől is elzárkóznak. Pedig van segítség. Az alábbi történetben Éva arról mesél, milyen megoldást talált édesanyja számára, hogy valamennyien felhőtlenül élvezhessék az ünnepeket - együtt.

"73 éves anyukám az elmúlt néhány évben egyre kevésbé szívesen járt el otthonról, és bár fizikai állapota lehetővé tette volna, mind inkább elfogadta, hogy mi intézzük helyette a bevásárlást és szinte valamennyi egyéb, lakáson kívüli teendőt. Korábban ilyesmiről szó sem lehetett, mindig nagyon önálló és mozgékony volt. Eleinte azt gondoltuk, ez egyszerűen a korral jár, tavaly télen azonban kiderült, más a baj: olyasmi, ami elsőre bénítónak tűnik, holott könnyen orvosolható" - kezdi a történetét Éva.
"Tavaly kitaláltuk ugyanis, hogy elhozzuk magunkhoz Karácsonyra: szerettük volna, ha az ünnepek alatt végig velünk marad, hiszen olyan sokat van egyedül - legalább ilyenkor legyen huzamosabb ideig együtt a család. Anyám lelkes volt, nagyon várta a meghitt vacsorákat, az unokázást és azt is eltervezte, hogyan segít majd be a ház körül, hogy egy kis terhet levegyen a vállamról. Ám amikor elérkezett a várva-várt vendégség, már szenteste feltűnt, hogy feszélyezettebb a szokásosnál; mintha magára kellene erőltetnie a jókedvet. Másnap is gondterhelt volt, a helyzet pedig egészen zavarba ejtő lett, amikor észrevettük, hogy időnként adódnak kisebb balesetei: már nem tudja megfelelően tartani a vizeletét, és be-bepisil. Szegénykém, mindent megtett, hogy eltüntesse a nyomokat, de nem mindig járt sikerrel, és rettenetesen megalázottnak érezte magát, amikor rájött, hogy mi is látjuk a problémát.


Borzasztóan fájt, hogy szenvedni látom, ezért próbáltam tapintatosan kipuhatolni, pontosan mi a baj, és mióta tart. Anyám nagy nehezen megnyílt; sírva mesélte el, hogy otthon ilyesmi nem fordul elő vele, nálunk viszont, ahol többen vagyunk, nem mindig szabad a WC, ráadásul nagyobb a lakás, és néha nem ér oda időben, számára is váratlanul, de nem tudja megakadályozni a bepisilést. Nyugtatgattam, próbáltam elmondani neki, hogy nekünk nem jelentenek gondot a balesetek, de vigasztalhatatlan volt, valódi megoldásom pedig nem volt a problémára.

Nem hagyott nyugodni a dolog: az interneten néztem utána, mit tesznek ilyenkor mások. Rövid keresgélés után kiderült, hogy igen gyakori problémáról van szó, de egyúttal megtudtam azt is, hogy ma már léteznek olyan diszkrét pelenkák, amelyek inkább fehérneműhöz hasonlítanak és a patikában is kaphatók. Nem gondolkodtam sokat: valamilyen ürüggyel le is szaladtam, hogy vegyek egy csomaggal. Ám arra értem vissza a lakásba, hogy anyám haza készül, már csomagol, miközben a gyerekek elől próbálja rejtegetni a könnyeit. Félrehívtam, hogy megmutassam a szerzeményemet: a nadrágpelenka a valóságban is nagyon kényelmesnek és diszkrétnek, ugyanakkor biztonságosnak látszik. Kikönyörögtem, hogy legalább egy próbát tegyen vele: az győzte meg, hogy látszatra a pelenkanadrág tényleg alig tér el a megszokott alsóneműjétől.

Újra elsírta magát, első ijedtemben nem láttam, hogy közben kicsit már mosolyog is: ezek inkább a megkönnyebbülés könnyei voltak. Megegyeztünk, hogy mindenképpen itt tölt még egy délutánt, estére pedig eldönti, marad-e még néhány napot. Évek óta nem láttam olyan felszabadultnak, mint azon a délutánon; nem volt kérdéses, hogy újra otthon érzi magát nálunk, és szívesen együtt lenne még a családdal. Többet nem is jött szóba a téma Szilveszterig, az éjféli koccintáskor pedig, már biztosan tudtam: jövőre nem kell már annyit győzködni, hogy egy kicsit többet mozduljon ki, és a következő téli szünetet is együtt töltjük majd."További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Kiemelt téma cikkei

Inkontinencia teszt

Ha vizelnie kell, azonnal el kell-e mennie a WC-re, vagy tud vele várni?