Ne rontsa el a nyaralást az inkontinencia!

Ki ne vágyna felhőtlen pihenésre, olyan nyaralásra, amit semmi egészségügyi probléma nem árnyékol be. Joga van ehhez mindenkinek, még azoknak is, akik nyaralás alatt többször kényszerülnek felkeresni az illemhelyet.

Hurrá, nyaralunk!

Nyaraláskor az emberek általában megpróbálják a stresszt és a feszültséget nem becsomagolni a bőröndjükbe, hanem megkísérlik otthon, illetve a munkahelyen hagyni. Hosszabb szabadság előtt érdemes beszélni a kezelőorvossal, hogy a szabadság alatt elhagyhatók-e a rendszeresen szedett altatók, nyugtatók, mivel a nyugodtabb életvitel nem indokolja ezek szedését. A gyógyszerek elhagyása jótékony hatású is lehet az inkontinenciában szenvedőknek, mivel bizonyos altatók és nyugtatók károsan befolyásolhatják a betegek állapotát. A dohányzásról való leszokással szintén csökkenthetjük az inkontinencia tüneteit, ezért a betegségben szenvedők akár azt is célul tűzhetik ki, hogy a nyaralás idejére időzítik dohányzásról való leszokásukat.

Nyári nagy meleg, folyadékbevitel, étkezés

Az inkontinens betegnek egyáltalán nem mindegy, hogy milyen folyadékot vesz magához, mikor és mennyit. Az emberek többsége hajlamos arra, hogy nyaralás alkalmával kicsit "elengedi" magát, és kontroll nélkül fogyaszt mindenféle üdítőt, alkoholt, amit ajánlanak neki, vagy amit éppenséggel a nyári reklámok idején lát. Az alkoholfogyasztás mérséklése éppoly fontos, mint a koffeintartalmú, valamint szénsavas folyadékok kerülése, mivel ezek irritálják a húgyhólyagot. A szakemberek a nyári melegben másfél-két liter folyadék fogyasztását javasolják, tartós forróság esetén akár három litert is. Ha ezt az inkontinens beteg elmulasztja, vizelete könnyen besűrűsödhet, ez viszont szintén hólyagirritációhoz vezethet. Ha utazásunk célja más országok, idegen tájak és kultúrák, akkor számolnunk kell azzal, hogy a megszokottól eltérő ételek és italok fogyasztása gondot okozhat. Ezért érdemes az inkontinens betegnek odafigyelni a táplálkozásra, és az egészségesebb, gyümölcsökben, zöldségekben gazdagabb ételeket ajánlott fogyasztania. Ezeknek a betegeknek a szabadság ideje alatt is figyelemmel kell kísérniük emésztésüket, mivel a szorulás az erőlködés miatt káros hatással van a gátizomzatra.
Az inkontinencia megfelelő előkészületek mellett nem fogja elrontani a nyaralást
Az inkontinencia megfelelő előkészületek mellett nem fogja elrontani a nyaralást

Utazás vonaton vagy repülőn

Ha terveink között egy hosszabb repülőút vagy vonatút szerepel, azt is megtehetjük, de érdemes előtte részletesen átgondolni, hogy mire is érdemes ilyenkor felkészülni. Kulcsfontosságú az útitáska, illetve a kézipoggyász megfelelő összeállítása. Rakjunk be több napra elegendő inkontinenciabetétet vagy -pelenkát, illetve nedves törlőkendőt és ápoló krémet, mert nem biztos, hogy ahová megérkezünk, ott azonnal hozzájuthatunk a nélkülözhetetlen dolgokhoz. Ha repülőútra vállalkozunk érdemes ezeket a dolgokat több csomagba is elhelyezni, arra az esetre, ha elveszne a csomag. Fontos, hogy a kézipoggyász - a nevében is benne van - mindig kéznél legyen, és olyan egészségügyi dolgokat tartalmazzon, amire az úton szükségünk lehet. Diszkréten be lehet csomagolni néhány betétet, pelenkát, egy tiszta alsóneműt, illetve jó, ha kézénél van a kisebb kiszerelésben is kapható nedves törlőkendő. A boltokban már szintén elérhető az egyszer használatos WC-ülőke is, amely azért praktikus, mert bárhol, minden szorongás nélkül leülhetünk a mosdóban, és így nem erőltetjük meg amúgy is elgyengült gátizmunkat. Továbbá legyen a kézipoggyászunkban vagy retikülben néhány nylonzacskó az átnedvesedett pelenkák, betétek, alsóneműk számára, hiszen a hosszú úton érhet minket "baleset". Akik általában vékony betétet használnak, azoknak az utazás idejére érdemes vastagabb betétet alkalmazniuk, mert nem biztos, hogy alkalmuk lesz a cserére. Ha elővételben váltunk vonat- illetve repülőjegyet, már érdemes ilyenkor arra gondolni, hogy a mosdóhoz közeli helyet válasszuk. Repülőn gyakran megkínálják az utasokat alkoholtartalmú italokkal (rövid italok, sör, bor). Ezektől tartózkodjunk, mert az alkohol hólyagirritáló hatású. Ide tartozik a kávé és a szénsavas üdítőital is. Az utazás időtartamára érdemes a folyadékbevitelt kissé visszafogni, de a megérkezés után ne felejtsük el a folyadékpótlást.

Szabadság alatt több idő juthat a sportra is

A nyári szabadság alatt több időt szentelhetnek az inkontinenciában érintettek a gátizomtorna rendszeres gyakorlataira, és tudatos odafigyeléssel erősebbé tehető az az izomzat, amely felelős a vizelet megtartásában. Szabadság alatt több idő juthat testmozgásra is, de kerülni kell a túlzott fizikai aktivitást, az extrém és a megerőltető sportokat. A rendszeres túrázás, séta, úszás és kerékpározás mind megfelelő kiegészítő testmozgás lehet az inkontinencia "sportos kezelésére". A testsúlycsökkenés kedvezően hat az inkontinens beteg panaszaira, így a nyári mozgás alatt érdemes megszabadulni felesleges kilóinktól.

A higiéniát mindig szem előtt kell tartani

Ha egy inkontinens beteg elhagyja lakhelyét, elutazik otthonról, és tevékeny programokat szervez, mindig gondolnia kell arra, hogyan tudja megtartani a betegségéből fakadóan egyéni higiéniáját. A tisztaság hiányában könnyebben kialakulhatnak különböző fertőzések. Ha tudjuk, hogy nem alszunk otthon, akkor érdemes vízhatlan ágyvédő huzatot vagy nagyméretű gumilepedőt is magunkkal vinni. Nagyban megkönnyíti az egyéni tisztaság fenntartását a gyógyszertárakban és szaküzletekben kapható speciális betétek, pelenkák. Érdemes az inkontinens betegnek városnézés, múzeumlátogatás vagy más program alkalmával is néhány betétet, illetve pelenkát és egy váltás fehérneműt magánál tartania, hogy igény esetén kéznél legyen a "mentőöv". Ezek a gyógyászati segédeszközök nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy az inkontinenciában szenvedők ne érezzék, hogy ők "a négy fal közé vannak zárva". A ma használatos betétekkel, pelenkákkal teljes életet élhetnek, és aktívak maradhatnak.

Nézze meg Ön is: Aranyértippek a szakorvostól

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Mikor nincs rendben a hüvely?Intim gondok

Mikor nincs rendben a hüvely?A legtöbb nő találkozik élete során valamilyen, a hüvelyt érintő problémával

Betegség, amely minden nőt érinthetInkontinencia

Betegség, amely minden nőt érinthetFőleg szülés után érinti a nőket, de bárkinél felléphet

Végbélvérzés: aranyér vagy daganat?Végbélvérzés

Végbélvérzés: aranyér vagy daganat?Mindenki megrémül, ha a vécépapíron vért vesz észre

"Ha rákja van, nem fog meghalni azonnal"Beteghang

"Ha rákja van, nem fog meghalni azonnal"Brjeska Dóránál 2013 őszén diagnosztizáltak áttétes mellrákot

A nátha gyógynövényes kezeléseNátha

A nátha gyógynövényes kezeléseNagyon sok gyógynövény van, amelyet bevethetünk, hogy felvegyük a harcot

60 felett így kell sportolniSport

60 felett így kell sportolniBár csökken az állóképesség és az izomerő, mégis fontos, hogy továbbra is sportoljunk

Otthoni megoldások orrfolyásraOrrfolyás

Otthoni megoldások orrfolyásraA jelenség oka a hideg, a megfázás, illetve az influenzavírusok

Nagy baj lehet, ha viszket az anyajegyAnyajegy

Nagy baj lehet, ha viszket az anyajegyMiért fontos a rendszeres szűrés?

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Kiemelt téma cikkei

Inkontinencia teszt

Elcseppen-e a vizelete az alábbi helyzetekben: köhögéskor, tüsszentéskor, nevetéskor, járás közben, lépcsőn lefelé, lefelé menéskor, ugráskor, tornázáskor, szökdécseléskor, állás közben?