Ne féljünk az inkontinenciától!

Bár az inkontinencia a mai napig sokaknál tabunak számít, fontos, hogy a problémára nem a világ elől való elzárkózás jelenti a megoldást. Megfelelő segítséggel ugyanis vizelettartási zavarok esetén is bárki gondtalanul élvezheti az életet.

Először is érdemes leszögezni, hogy az inkontinencia okozta kellemetlenségek több százezer embert érintenek Magyarországon, nőket és férfiakat, fiatalokat és időseket egyaránt. Hiába számít ugyanakkor szinte népbetegségnek, rengetegen vannak, akik a szégyenérzet miatt nem mernek beszélni problémájukról, hanem inkább hallgatnak róla. Pedig a betegség elhanyagolása egyéb egészségügyi gondokat éppúgy előidézhet, mint az érzelmi élet válságát, a társadalmi kirekesztettség érzését.

Inkontinencia panaszok esetén keressük fel orvosunkat
Inkontinenciapanaszok esetén keressük fel orvosunkat

Észrevétlen biztonságforrás

Az inkontinenciás esetek zöme az enyhe vagy középsúlyos csoportba tartozik, amelyre kisebb mennyiségű vizeletvesztés jellemző. Ezt a hölgyek gyakran tisztasági vagy egészségügyi betétekkel igyekszenek ellensúlyozni, ami viszont nem jó választás, mivel ezeket a termékeket nem ilyen célra tervezték. Az úgynevezett inkontinenciabetétek viszont speciális kialakításuknak köszönhetően egyszerre nagyobb mennyiségű folyadékot képesek magukba zárni, egyszersmind a kellemetlen szagokat is visszatartják, miközben az ammónia semlegesítésével megelőzik a bőrirritációt.

Az inkontinencia sajnos ma még szégyenbetegség, amely kihat a benne szenvedő mindennapjaira, társas kapcsolataira, életminőségére. Fel kellene hagynunk a szégyenlőséggel, amellyel ezt a kérdést kezeljük, mert lehet a tünetek mellett teljes életet élni. Ne legyen stigma az inkontinencia!

Mivel az inkontinenciabetétek többféle méretben is kaphatóak, bárki kiválaszthatja a saját igényeinek megfelelő típust, amely segítségével élete visszatérhet a normál kerékvágásba. Ezek a betétek mind viselőjük, mind a környezetében lévők számára észrevétlenek, azaz nem okoznak kényelmetlenséget sem egy barátokkal való találkozás során, sem a mindennapi munkavégzésben.


Merjünk segítséget kérni!

Az említett segédeszközökön túl hosszabb távon természetesen egyéb módszerek is léteznek a vizelettartási gondok enyhítésére. E téren a gátizomtornán át a megfelelő diétán és testsúlycsökkentésen keresztül a gyógyszeres megoldásokig és műtéti eljárásokig többféle gyógymód szóba jöhet. Hogy ezek közül melyik a leginkább célravezető az adott beteg esetében, azt az inkontinencia típusának meghatározása után urológus vagy nőgyógyász feladata eldönteni.

Az akaratlan vizeletvesztéssel százezrek küzdenek nap mint nap, mégis kevesen kérnek segítséget, legtöbben szégyellik problémájukat. Nem kell tabuként kezelni a problémát, forduljunk orvoshoz!

Ehhez persze a legfontosabb, hogy az inkontinenciában szenvedő személy merjen orvosi segítséget kérni a panaszaira. Ez a betegség nem szégyen és főleg nem takargatni való titok, a tünetek enyhülésével pedig a lelki teher is szépen lassan eltűnik.

inkontinencia

Nézze meg Ön is: Aranyértippek a szakorvostól

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Mikor nincs rendben a hüvely?Intim gondok

Mikor nincs rendben a hüvely?A legtöbb nő találkozik élete során valamilyen, a hüvelyt érintő problémával

Betegség, amely minden nőt érinthetInkontinencia

Betegség, amely minden nőt érinthetFőleg szülés után érinti a nőket, de bárkinél felléphet

Végbélvérzés: aranyér vagy daganat?Végbélvérzés

Végbélvérzés: aranyér vagy daganat?Mindenki megrémül, ha a vécépapíron vért vesz észre

"Ha rákja van, nem fog meghalni azonnal"Beteghang

"Ha rákja van, nem fog meghalni azonnal"Brjeska Dóránál 2013 őszén diagnosztizáltak áttétes mellrákot

A nátha gyógynövényes kezeléseNátha

A nátha gyógynövényes kezeléseNagyon sok gyógynövény van, amelyet bevethetünk, hogy felvegyük a harcot

60 felett így kell sportolniSport

60 felett így kell sportolniBár csökken az állóképesség és az izomerő, mégis fontos, hogy továbbra is sportoljunk

Otthoni megoldások orrfolyásraOrrfolyás

Otthoni megoldások orrfolyásraA jelenség oka a hideg, a megfázás, illetve az influenzavírusok

Nagy baj lehet, ha viszket az anyajegyAnyajegy

Nagy baj lehet, ha viszket az anyajegyMiért fontos a rendszeres szűrés?

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Kiemelt téma cikkei

Inkontinencia teszt

Akaratlan vizeletvesztés miatt használ-e betétet, és naponta hányszor cseréli azt?