Ne féljünk az inkontinenciától!

Bár az inkontinencia a mai napig sokaknál tabunak számít, fontos, hogy a problémára nem a világ elől való elzárkózás jelenti a megoldást. Megfelelő segítséggel ugyanis vizelettartási zavarok esetén is bárki gondtalanul élvezheti az életet.

Először is érdemes leszögezni, hogy az inkontinencia okozta kellemetlenségek több százezer embert érintenek Magyarországon, nőket és férfiakat, fiatalokat és időseket egyaránt. Hiába számít ugyanakkor szinte népbetegségnek, rengetegen vannak, akik a szégyenérzet miatt nem mernek beszélni problémájukról, hanem inkább hallgatnak róla. Pedig a betegség elhanyagolása egyéb egészségügyi gondokat éppúgy előidézhet, mint az érzelmi élet válságát, a társadalmi kirekesztettség érzését.

Inkontinencia panaszok esetén keressük fel orvosunkat
Inkontinenciapanaszok esetén keressük fel orvosunkat

Észrevétlen biztonságforrás

Az inkontinenciás esetek zöme az enyhe vagy középsúlyos csoportba tartozik, amelyre kisebb mennyiségű vizeletvesztés jellemző. Ezt a hölgyek gyakran tisztasági vagy egészségügyi betétekkel igyekszenek ellensúlyozni, ami viszont nem jó választás, mivel ezeket a termékeket nem ilyen célra tervezték. Az úgynevezett inkontinenciabetétek viszont speciális kialakításuknak köszönhetően egyszerre nagyobb mennyiségű folyadékot képesek magukba zárni, egyszersmind a kellemetlen szagokat is visszatartják, miközben az ammónia semlegesítésével megelőzik a bőrirritációt.

Az inkontinencia sajnos ma még szégyenbetegség, amely kihat a benne szenvedő mindennapjaira, társas kapcsolataira, életminőségére. Fel kellene hagynunk a szégyenlőséggel, amellyel ezt a kérdést kezeljük, mert lehet a tünetek mellett teljes életet élni. Ne legyen stigma az inkontinencia!

Mivel az inkontinenciabetétek többféle méretben is kaphatóak, bárki kiválaszthatja a saját igényeinek megfelelő típust, amely segítségével élete visszatérhet a normál kerékvágásba. Ezek a betétek mind viselőjük, mind a környezetében lévők számára észrevétlenek, azaz nem okoznak kényelmetlenséget sem egy barátokkal való találkozás során, sem a mindennapi munkavégzésben.


Merjünk segítséget kérni!

Az említett segédeszközökön túl hosszabb távon természetesen egyéb módszerek is léteznek a vizelettartási gondok enyhítésére. E téren a gátizomtornán át a megfelelő diétán és testsúlycsökkentésen keresztül a gyógyszeres megoldásokig és műtéti eljárásokig többféle gyógymód szóba jöhet. Hogy ezek közül melyik a leginkább célravezető az adott beteg esetében, azt az inkontinencia típusának meghatározása után urológus vagy nőgyógyász feladata eldönteni.

Az akaratlan vizeletvesztéssel százezrek küzdenek nap mint nap, mégis kevesen kérnek segítséget, legtöbben szégyellik problémájukat. Nem kell tabuként kezelni a problémát, forduljunk orvoshoz!

Ehhez persze a legfontosabb, hogy az inkontinenciában szenvedő személy merjen orvosi segítséget kérni a panaszaira. Ez a betegség nem szégyen és főleg nem takargatni való titok, a tünetek enyhülésével pedig a lelki teher is szépen lassan eltűnik.

inkontinencia

Nézze meg Ön is: Aranyértippek a szakorvostól

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaDaganatos betegségek

A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaJó néhány testi tünetnek nem tanúsítunk túl nagy jelentőséget

Az alvással így manipulálhatnak minketAlvás

Az alvással így manipulálhatnak minketMi történik velünk, ha nem alszunk?

A szemszárazság enyhítéseSzemszárazság

A szemszárazság enyhítéseMilyen kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre?

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreKegel-gyakorlat

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreLássuk, hogyan végezhetik el a férfiak a hasznos tréninget!

Ételek nátha és megfázás ellenNátha

Ételek nátha és megfázás ellenAz ősz és a tél hagyományosan a megfázás és nátha időszaka is

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Kiemelt téma cikkei

Inkontinencia teszt

Ha vizelnie kell, azonnal el kell-e mennie a WC-re, vagy tud vele várni?