Mitől szivároghat a vizelet?

Nagyon fontos, hogy minél előbb forduljon orvoshoz az inkontinenciában szenvedő beteg, mielőtt a nyilvánosság előtt egy aprócska baleset miatt teljesen bezárkózik.

A vizelettartási nehézségnek számos oka lehet, megnövekedett hasi nyomás, például tüsszentés vagy köhögés esetén, a vizelet szivároghat különböző alhasi problémák, a hólyag tárolókapacitásának csökkenése, fizikai okok, műtétek miatt vagy a szülés következménye is lehet.

Minden harmadik ember érintett lesz

Tesztelje, Önt mennyire érinti az inkontinencia!

Az emberek legalább egyharmadát érinti 60 éves kora után a húgycsövön keresztül történő akaratlan vizeletvesztés. Ez az állapot rövid idő alatt komoly lelki sebeket okoz, ezért az inkontinenciával minél hamarabb orvoshoz kell fordulni, még akkor is, ha szégyenérzetet érzünk miatta. Higgyük el, a szakorvosok pontosan ismerik ezt a betegséget, és megadnak minden további érdemi kivizsgálást és segítséget.
Az inkontinencia jól kezelhető egészségügyi probléma, többek között a medence izmainak folyamatos karbantartásával, életmódbeli változtatásokkal, fogyással, a dohányzás és alkohol háttérbe szorításával. Ha ezek hatástalanok, akkor persze a sebészeti eljárások kerülnek már szóba.

Ne szégyellje!

Mindazonáltal, a szakma szinte biztos benne, hogy a vizelettartási problémákkal küzdők nagy része egyáltalán nem fordul orvoshoz, mert restell segítséget kérni. Azonban a szégyenérzet nem az egyetlen lehetséges következménye az inkontinenciának, pszichológiai hatása is hatalmas.
Az inkontinencia gyakran depressziót okoz

Az inkontinencia gyakran depressziót okoz

Dr. Ulla Botha pszichiáter, a Stellenbosch Egyetem pszichiátriai tanszékének adjunktusa szerint a vizelet visszatartásának nehézsége óriási hatással van az önbizalomra és a méltóságra. "Az inkontinencia mértékétől függetlenül, ha egy ember általános működési képessége korlátozódik, a beteg elszigeteli magát, kerüli a társadalmi interakciókat, ami depresszióhoz vezet" - tette hozzá
inkontinencia
Aki pedig elzárkózik, annak életminősége és pszicho-szociális jólléte is csorbul. Egyre izoláltabbakká válnak, nem kötnek új ismeretséget, barátságokat, helyettük a szorongás és a búskomorság jelenik meg életükben.
Normál tevékenységeik végzése komplikálttá válik, kerülik a hosszú utakat, kirándulásokat, társadalmi összejöveteleket, mivel rendkívül félnek a "balesetektől", a nyilvános WC-k pedig nem mindenhol állnak rendelkezésre. Ha mégis bekövetkezik, az tartós szomorúságot, elégedetlenséget, csökkent önbecsülést és önértékelési zavart okoz.
Minél súlyosabb a vizelet-visszatartás nehézsége, annál nagyobb az elszigetelődés és a depresszió. Ráadásul, a megváltozott életminőség miatt számos további megbetegedés is társulni kezd az inkontinencia mellé. Ezért minél hamarabb fel kell keresni a szakrendelést!

Nézze meg Ön is: Aranyértippek a szakorvostól

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaDaganatos betegségek

A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaJó néhány testi tünetnek nem tanúsítunk túl nagy jelentőséget

Az alvással így manipulálhatnak minketAlvás

Az alvással így manipulálhatnak minketMi történik velünk, ha nem alszunk?

A szemszárazság enyhítéseSzemszárazság

A szemszárazság enyhítéseMilyen kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre?

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreKegel-gyakorlat

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreLássuk, hogyan végezhetik el a férfiak a hasznos tréninget!

Ételek nátha és megfázás ellenNátha

Ételek nátha és megfázás ellenAz ősz és a tél hagyományosan a megfázás és nátha időszaka is

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Kiemelt téma cikkei

Inkontinencia teszt

Ha vizelnie kell, azonnal el kell-e mennie a WC-re, vagy tud vele várni?