Mit tehetünk nőként az inkontinencia ellen?

Az inkontinencia jelentette akaratlan vizeletvesztés számos nő életében okoz kellemetlen pillanatokat. Nem szabad ugyanakkor hagyni, hogy az emiatt érzett félelem rontsa az életminőséget, hiszen létezik diszkrét, mégis hatékony megoldás a problémára!

gátizom-torna

Merjünk beszélni róla!

Sokan bezárkózással reagálnak az inkontinenciára: kerülik a kirándulásokat, baráti összejöveteleket, hosszabb utazásokat, mert félnek a "balesetektől". Ugyanakkor az így kialakuló elszigeteltség rendkívüli mértékben képes megtépázni az érintettek lelki világát, és a korábban aktív, életvidám emberekből is szorongást, depressziót válthat ki.

Inkontinencia és testmozgás érett nőként. Mindkét téma tabu, pedig igen könnyen közös nevezőre hozhatóak. Aktívan sportolni inkontinenciával? Miért ne!

Az önbizalom elvesztése a párkapcsolatokban szintén komoly nehézségeket idézhet elő, különösen, ha az inkontinenciával küzdő nő a szégyenérzet miatt még párja előtt is titkolja gondjait.

A legfontosabb lépés tehát annak felismerése, hogy az inkontinenciáról igenis érdemes beszélni! Szeretteink, közeli családtagjaink megértőek lesznek a problémánkkal kapcsolatban, ami nagyban csökkenti az érzelmi terheket, egyben segít megelőzni a feleleges félreértéseket, konfliktusokat. A következő feladat pedig egy szakember felkeresése, akinek segítségével visszatérhet életünk a normál kerékvágásba. Bármi legyen ugyanis a vizelettartási nehézségek kiváltó oka, mindig lehet tenni a panaszok enyhítéséért.

Tornával a kontinenciáért

Az inkontinencia akármilyen életkorban előjöhet, mindazonáltal a nők körében az esetek zöme a terhesség és a menopauza időszakához kötődik. Egyes becslések szerint a várandós kismamák felének vannak vizelettartási nehézségei, a természetes úton történő szülést követően pedig minden negyedik nőnél fennmarad egy ideig valamilyen mértékben a probléma. Ugyanakkor a babavárás során fellépő stresszinkontinencia általában már meglévő izomgyengeségre hívja fel a figyelmet, érdemes tehát a szülés után néhány héttel rendszeres gátizomtornával elejét venni a később nagy valószínűséggel ismét megjelenő vizelettartási zavaroknak.


A stresszinkontinencia megelőzése kapcsán fontos szót ejteni az elhízásról és a dohányzásról is. Már-már közhely azt emlegetni, mennyire káros az egészségre a túlsúly és az állandó cigarettázás, de tény, hogy mindkettő valós kockázatot rejt az inkontinencia kialakulására nézve is. Előbbi éppúgy a vizeletmegtartáshoz szükséges medencefenéki izmokat teszi ki ugyanis fokozott igénybevételnek, mint a dohányfüst okozta gyakori krákogás, köhögés. E szempontból is javasolt odafigyelni az ideális testsúly megtartására, valamint messziről elkerülni a dohánytermékeket.

Némi életmódbeli változtatással tehát sokat tehetünk az inkontinencia ellensúlyozásáért, továbbá szükség esetén az orvosok műtéti vagy gyógyszeres úton is segíthetnek vagy teljesen megszüntetni, vagy legalább részben enyhíteni a panaszokat. Mindezeken túlmenően igen széles a patikákban megvásárolható gyógyászati segédeszközök tárháza is.

Míg a legtöbb intimbetét nem véd a kellemetlen szagok ellen, addig a különlegesen kialakított inkontinenciabetétek olyan tulajdonsággal rendelkeznek, amelyekk megakadályozzák a kellemetlen szagok kialakulását. Milyen is a jó betét?

Enyhe inkontinencia esetén például teljes biztonságot nyújtanak az inkontinenciabetétek, amelyek észrevétlen viseletként magukba zárják az elcseppenő nedvességet és a kellemetlen szagokat is. Összességében pedig kijelenthetjük: az inkontinencia ellen a legjobb taktikát az jelenti, ha szembenézünk a problémával, hogy aztán gondtalanul élvezhessük az életet.

inkontinencia

Nézze meg Ön is: Aranyértippek a szakorvostól

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Inkontinencia: kinek segít a lézeres műtét?Inkontinencia

Inkontinencia: kinek segít a lézeres műtét? A kezelési módok között akad hatékony, gyors és kíméletes!

A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaDaganatos betegségek

A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaJó néhány testi tünetnek nem tanúsítunk túl nagy jelentőséget

Az alvással így manipulálhatnak minketAlvás

Az alvással így manipulálhatnak minketMi történik velünk, ha nem alszunk?

A szemszárazság enyhítéseSzemszárazság

A szemszárazság enyhítéseMilyen kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre?

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreKegel-gyakorlat

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreLássuk, hogyan végezhetik el a férfiak a hasznos tréninget!

Ételek nátha és megfázás ellenNátha

Ételek nátha és megfázás ellenAz ősz és a tél hagyományosan a megfázás és nátha időszaka is

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Kiemelt téma cikkei

Inkontinencia teszt

Milyen gyakran kell éjszaka vizelnie?