Inkontinencia: milyen a jó betét?

HáziPatika

Az inkontinencia egyáltalán nem szégyen, hanem egy egészségügyi állapot. Mégis, számtalan kérdés sorjázik fel, amikor kiderül a vizelettartási probléma.

Sajnos máig sokan tartják nagyon kínosnak az inkontinenciát, amit inkább titkolnak, és sebtében, házi módszerekkel akarják a problémát elfedni. A botcsinálta megoldások azonban ritkán vezetnek jóra.
Vatta, zsebkendő, egészségügyi betét. Számos nő tartja mindezt kézenfekvőnek, amikor kiderül az inkontinencia. Azonban a féligazságok sosem a legjobb megoldást hozzák, sőt, további problémákat okozhatnak. A vatta alapvetően egészségügyi- és kozmetikai segédeszköz, amit inkább arctisztításhoz használjunk. Az egészségügyi betétnek sem az a rendeltetése, hogy vizeletcseppeket fogjon fel, éppen ezért semmi sem garantálja, hogy a vékony betét a szagok, a szivárgás és az állandó nedvességérzet ellen is meg fog védeni. Az intimbetét sem tökéletes megoldás, hiszen a vér és a vizelet eltérő állagú, éppen ezért e két különböző betét különböző nedvszívó képességgel bír.
Míg a legtöbb intimbetét nem véd a kellemetlen szagok ellen, addig a különlegesen kialakított inkontinencia betétek olyan tulajdonsággal bírnak, amik megakadályozzák a kellemetlen szagok kialakulását.
További problémát okoz, hogy az intim- és az egészségügyi betétek általában gyakori cserét igényelnek, mivel alacsonyabb a nedvszívó képességük. Addig az inkontinenciabetét a folyadék többszörösét képes észrevétlenül magába szívni, mint a hagyományos betét. A fehérneműbe rögzíthető legnagyobb betét akár fél liter folyadékot is képes felszívni. Az ennél komolyabb vizeletvesztés esetén használható pelenkanadrágok teljesen testhezállók, és körkörösen gumírozott kialakításuknak köszönhetően szoknya vagy szűk nadrág viselése esetén sem vehető észre a különleges alsó. Mindeközben hosszú órákon át frissnek és üdének érezzük magunkat benne.
Ha menstruációs betétet használunk inkontinencia problémánkra, további hátrány, hogy nyomás hatására a betét visszaengedi a folyadékot emiatt nedves maradhat a viselője bőre, ami kellemetlen bőrirritációkhoz, sőt akár még húgyuti fertőzésekhez is vezethet. Az inkontinenciabetétnél mindez nem fordulhat elő, hiszen a nedvesség elvezetődik a betét felszínén a nedvszívó magba, ami a benne található folyadékmegkötő anyagnak köszönhetően a termék belsejében is marad. Így a vizelet nem szivárog vissza nyomás hatására, tehát a betét külső rétege is száraz marad. Ráadásul a profi inkontinencia betéteket a szélesebb ragasztócsíkoknak köszönhetően könnyű rögzíteni, és órák múlva is tartósan fixált marad, nem csúsznak el.
Inkontinencia betét választásakor elsősorban a szivárgás mennyisége, a mérvadó, de más szempontokat is érdemes figyelembe venni. A férfiak és a nők anatómiai különbségei miatt például a férfiak és nők számára alkalmas szabású betétet is kidolgoztak, s természetesen férfiak esetében nem jöhet szóba a hagyományos egészségügyi betét. Érdemes a tényeket tehát szem előtt tartani, és tudatosan megismerkedni az inkontinencia betétek kínálatával is, hiszen ezek a termékek valóban azt képesek nyújtani, amire a megváltozott helyzetben praktikusan is szükség van.
inkontinencia
Okos döntés és elkerülhetetlen lépés, ha legelőször szakember véleményét kérjük ki. Keressük fel orvosunkat, beszéljünk gyógyszerészünkkel, vagy böngésszünk a témával kapcsolatos honlapot: egészen biztosan körvonalazódni fog a megoldás. Tartsuk szem előtt: mindent a maga helyén és idejében! Legfontosabb a rendeltetésszerű használat, hiszen az egészségügyi, az intim és az inkontinenciabetétek is teljesen eltérő célból és rendeltetésre lettek kifejlesztve.
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Kiemelt téma cikkei

Inkontinencia teszt

Elcseppen-e a vizelete az alábbi helyzetekben: köhögéskor, tüsszentéskor, nevetéskor, járás közben, lépcsőn lefelé, lefelé menéskor, ugráskor, tornázáskor, szökdécseléskor, állás közben?